Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei (Foto: Aslan Media)
Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei (Foto: Aslan Media)

– Tre arabiske hovedsteder er allerede i Irans hender

- Tre arabiske hovedsteder er allerede i Irans hender og tilhører den iranske islamske revolusjonen, sier Ali Riza Zakani, medlem av det iranske parlamentet. Ali Khamenei (bildet) og Iran har stor konroll i Damaskus, Beirut, Bagdad - og nå også Sana'a i Jemen.

Iran-støttede ekstremister er i ferd med å ta makten i Jemen, meldte MIFF 20. oktober. Michael Segall i Jerusalem Center for Public Affairs belyser Irans rolle i Jemen mer i en artikkel 3. november.

Ali Akbar Velayati er tidligere utenriksminister i Iran og nåværende rådgiver til øverste leder Ali Khamenei. I et møte med shia-muslimske ledere fra Jemen i Teheran, lovpriste han nylig houthienes militære framgang. Houthi er en shia-muslimsk bevegelse. Deres fremste politiske bevegelse kalles Ansar Allah.

Velayati ser for seg at Ansar Allah får samme rolle i Jemen som Hizbollah har i Libanon. Det vil si at Ansar Allah opererer fritt som en egen væpnet gruppe og i praksis har vetorett i viktige politiske avgjørelser. Shia-muslimene i Jemen har hundretusenvis av væpnede menn, noen kilder hevder tallet er opp mot to milioner.

 

Fire arabiske hovesteder har falt

Khamenei-rådgiveren knytter shia-muslimenes maktovertakelse i Jemen direkte til kampen mot Israel.

– Det viktige er at veien til å frigjøre Palestina går forbi Jemen, siden Jemen har en strategisk beliggenhet, skal Velayati ha sagt. Jemen ligger der Rødehavet går over i Det indiske hav.

Ali Riza Zakani er medlem av det iranske parlamentet. Også han ønsker shia-muslimenes framgang i Jemen velkommen.

– Tre arabiske hovedsteder har allerede falt i Irans hender og tilhører den iranske islamske revolusjon, sier han.  Det er tydelig at han ser på Sana’a i Jemen som den fjerde.

Zakani mener Iran er inne i en periode med «stor jihad», og at landet er på høyden av sin makt. Parlamentsmedlemmet mener ISIS ville ha inntatt Bagdad dersom ikke den iranske revolusjonsgarden hadde engasjert seg. Også Syria er reddet på grunn av Irans militære deltakelse i borgerkrigen, mener han.

Zakani tror shia-revolusjonens framgang i Jemen også vil skape bølger i Saudi-Arabia. Det tror også redaktøren av Kayhan, en avis som står nær Khamenei. «Saud-familien kommer til å falle og kongedømmet kommer ikke til å overleve Houthi-revolusjonen i Jemen,» skrev avisen.

 

Revolusjonsgardens syn

Revolusjonsgardens nestkommanderende, Hussein Salami, sier Iran «er i stand til å kontrollere den politiske utviklingen i regionen uten å bruke militær makt og uten direkte tilstedeværelse på bakken». Han mener USAs luftangrep mot ISIS er et symptom på Washingtons nederlag i Midtøsten. Salami sier USAs politikk i Irak, Afghanistan, Syria, Jemen og Libya er helt feilslått. Den iranske toppoffiseren hevder USA, Frankrike og Storbritannia bønnfaller Teheran om hjelp i krigen mot ISIS, en liten organisasjon som, ifølge iransk propaganda, Vesten selv har skapt.

– Iran er på spranget til å nå et nytt nivå av makt. I dag har vår konflikt med Vesten utvidet seg til Middelhavet, sier Salami.

Mye tyder på at Iran har hatt direkte tilstedeværelse på bakken i Jemen, til tross for Salamis påstand. Regjeringen i Sana’a har anklaget Iran og Hizbollah for å ha gitt støtte til opprørerne. Medlemmer av Hizbollah og Revolusjonsgarden er også blitt arrestert i flere tilfeller. 25. september ble Jemens president Abed Rabbu Mansour Hadi tvunget til å løslate flere fanger etter press fra houthiene som hadde inntatt hovedstaden. Jemen har ved minst to tilfeller stanset skip som fraktet iranske våpen til houthiene.

 

Shia-sunni konflikt

Det er ikke noe nytt i Irans undergravende aktivitet i ulike Midtøsten-land for å promotere shia-islam. Den arabiske våren og kollapsen av den gamle regionale ordenen styrket og akselererte denne aktiviteten, og Iran gjennomfører det nå offentlig uten noe frykt for negative konsekvenser, skriver Michael Segall. Iran utnytter svakheten til de arabiske regimene og USAs svekkede innflytelse. Det nye er at fremstående iranske ledere er svært åpne om denne aktiviteten.

Kampen om hegemoniet i det muslimske Midtøsten mellom Iran og Saudi-Arabia er kraftig intensivert de siste årene. Mange århundrer med konflikter mellom shia- og sunni-muslimer danner bakteppe for konflikten. Iran ser på sin framgang som gjenopprettelse av en historisk urett som ble gjort mot shia-muslimer tidlig i islams historie.

– Iran vil forsøke å styrke sin fordel over Saudi-Arabia og den sunni-arabiske verden med sitt atomprogram. En «shia-bombe» vil gi en paraply og immunitet for spredningen av shia-revolusjonen og sikre overlevelse for regimet i Teheran, påpeker Segall.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart