Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Atomforhandlinger går mot slutten

Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Fristen for atomforhandlingene med Iran går ut 24. november. Ayatollah-regimet har kommet så langt i forberedelser at en atombombe kan settes sammen i løpet av få uker.

Det pågår forhandlinger mellom Iran på den ene siden og de såkalte «fem pluss ett»-landene. De fem er USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, som har fast plass i Sikkerhetsrådet i FN. Det ene landet i tillegg er Tyskland.

Senator Mitch McConnell i USA blir antakelig ny leder for det republikanske flertallet i Senatet etter at de vant valget 4. november. Han sa at det nye flertallet fortsatt vil sikre at en eventuell avtale med Iran både sikrer USAs nasjonale sikkerhet og tar hensyn til Israels forsvarsbehov.

Kort etter valget holdt president Obama en tale der han blant annet sa at det ville vise seg i løpet av tre-fire uker om det er mulig med en avtale. Iranerne ble presset til forhandlingsbordet av harde sanksjoner som har hatt en lammende virkning på Irans økonomi. Iran har holdt seg til de midlertidige reglene man er blitt enige om. Utviklingen mot atomvåpen er frosset, og i noen tilfeller er lagrene av materialer redusert. USA og de andre landene vil tillate iranerne å gjøre det de sier er hensikten: Å utvikle atomenergi. Det må i så fall komme som en løsning som er kontrollerbar. Dersom dette går ordentlig for seg, kan Iran komme tilbake som et fullverdig medlem av det internasjonale samfunnet.

Dette krever at det blir en god avtale. Obama foretrekker ingen avtale framfor en dårlig avtale. USA vil ikke oppheve sanksjonene og gi landet legitimitet uten å ha mekanismer som kan etterprøves.

Obama fikk spørsmål om han kunne oppheve på egenhånd sanksjoner som Kongressen ville beholde [dersom vurderingen av hva som er en god avtale er ulik]. Han svarte at sanksjonene er blitt til på mange ulike måter. Noen er vedtatt av flere land, noen av FN, noen av den amerikanske administrasjonen ensidig. Han mente at svaret må bli forskjellig for de forskjellige typene sanksjoner.

Utenriksminister John Kerry sa dagen etter valget at dersom det ikke blir en avtale med Iran innen fristen 24. november, blir det vanskeligere å nå fram til en avtale etterpå. Foreløpig satser man på å nå fram innen fristen. Kerry trodde ikke valgresultatet i USA vil gjøre det vanskeligere å nå fram til et resultat.

Kerry sa at dersom det bare er «noen få tommer» igjen når fristen går ut, kan fristen sikkert forlenges. Men dersom store saker henger der, tror han ikke at det blir aktuelt.

 

Hva Israel frykter

Fra andre kilder vet vi hva Israel først og fremst frykter:

  1. a) At Iran har anlegg som verden ikke kjenner til, og enten utvikler atomvåpen uoppdaget eller får kuttet ned på framstillingstida.
  2. b) At Iran har så mange sentrifuger (antall og effektivitet) at tida fra man starter produksjonen av atombomber for fullt blir veldig kort. Noen mener at den allerede er kommet ned i ti dager, andre regner noe lenger tid. Israelerne frykter at tida skal bli så kort at iranerne kan bruke en gitt anledning (krise eller krig hvor Vesten er opptatt med andre ting) til å «bryte ut» og stille verden overfor en fullbyrdet kjensgjerning. Og Iran arbeider med raketter som kan levere bomber i USA og hele Europa. Da er det for seint å stanse atombomben militært.
  3. c) Atombomber kan framstilles på to måter, enten basert på anriket uran eller på plutonium.

Hittil har man mest konsentrert seg om uran-måten. Men Iran arbeider nå også på plutonium-måten (med tungtvann). Israel frykter at denne veien ikke blir blokkert effektivt nok.

 

Hovedkilde: En artikkel på israelhayom.com, tatt ut 5. november 2014.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart