Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Israelsk etterretning advarer Netanyahu mot å presse Trump til å bryte Iran-avtalen

Trump og Netanyahu møtes for første gang som statslederen 15. februar. Her fra et møte da Trump var presidentkandidat i fjor. (Foto: Kobi Gideon)
Trump og Netanyahu møtes for første gang som statslederen 15. februar. Her fra et møte da Trump var presidentkandidat i fjor. (Foto: Kobi Gideon)
Kilder i israelsk etterretning sier at Iran holder sin del av avtalen, og frykter konsekvensene hvis avtalen blir reversert.

I dag, fredag 20. januar, blir Donald Trump tatt i ed som USAs 45. president. En av tingene den nyvalgte presidenten har sagt han skal gjøre når han inntar Det hvite hus, er å rive i stykker atomavtalen med Iran. USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland inngikk i 2015 en 15 år lang avtale med Iran, som de mente skulle hindre den islamistiske republikken fra å utvikle atomvåpen.

En av dem som kjempet innbitt mot Iran-avtalen var Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Blant annet trosset han president Barack Obama og holdt en omstridt tale foran de folkevalgte i den amerikanske Kongressen. Netanyahu advarte om at avtalen ville være livsfarlig for Israel og verdensfreden.

Nå øyner Israels statsminister håp om at avtalen kan bli reversert med den nye amerikanske presidenten på plass. I et intervju med TV-programmet «60-minutes» i forrige måned sa den israelske statsministeren at han hadde flere tanker om hvordan det kunne gjøres, og at han ville fortelle dem til Trump når de to møtes. Det er forventet at Netanyahu blir den første internasjonale lederen som får møte president Trump.

Netanyahu advarte den amerikanske kongressen mot Iran-avtalen tirsdag 3. mars 2015. (Foto: Skjermdump fra YouTube)
Netanyahu advarte den amerikanske kongressen mot Iran-avtalen tirsdag 3. mars 2015. (Foto: Skjermdump fra YouTube)

Men israelsk etterretning advarer nå sin egen statsminister mot å presse Trump til å innfri løftet sitt om å forkaste avtalen, ifølge avisen Haaretz. Etterretningen var opprinnelig bekymret for avtalen, men nå mener de den fungerer og at Iran oppfyller sine forpliktelser. Skulle USA gå tilbake på avtalen, frykter de at det kan føre til en konflikt med Iran, og at Israel da vil bli stående uten støtte fra de andre stormaktene.

Også amerikansk etterretning har advart mot å rive avtalen i filler. Direktør i CIA, John Brennan, har sagt det vil være «katastrofalt å skrote Iran-avtalen«, men Brennan er ferdig i jobben nå i januar. Trump har valgt Mike Pompeo til å bli neste CIA-direktør, og Pampeo har vært svært kritisk til Iran-avtalen.

Ledere i den israelske hæren og andre forsvarsorganisasjoner har ikke uttalt seg offentlig om en mulig reversering av avtalen, men Ha’aretz har snakket med to tidligere ledere av den militære etterretningen. Amos Yadlin og Aharon Ze’evi-Farkash mener Israel ikke må presse Trump til å forkaste avtalen.

– Det er mulig å få den nye presidenten til å presse Iran til å begrense sin utvikling av ballistiske missiler, til å begrense deres regionale påvirkning og støtte til terrororganisasjonen. Men å avlyse hele Iran-avtalen vil skade vår posisjon i det internasjonale samfunnet. Skulle det ende med konflikt med Iran vil de andre stormaktene skylde på oss for at vi dro Trump inn i konflikten, og de vil ikke komme oss til unnsetning, sier Yadlin til avisen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart