Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Det hvite hus reagerer på den økte byggeaktiviteten

De store bosetningsblokkene på Vestbredden, som Ma'ale Adumim på bildet, vil ikke bli gjenstand for en israelsk byggestans under eventuelle fredsforhandlinger. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)
Trump-administrasjonen har for første gang kommentert den økte byggeaktiviteten på Vestbredden. Her er bosetningen Ma'ale Adumim fotografert. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)
Trump-administrasjonen ber Israel vente frem til Trump og Netanyahu har hatt et møte.

Tidlig fredag morgen norsk tid sendte Det hvite hus ut en kort pressemelding der den nye Trump-administrasjonen for første gang kommenterer at den israelske regjeringen har sagt ja til bygging av flere tusen nye boliger på Vestbredden.

«Det amerikanske håpet om fred mellom israelerne og palestinerne har forblitt uendret gjennom 50 år. Selv om vi ikke tror at eksistensen av bosetninger er et hinder for fred, vil bygging av nye bosetninger og utvidelse av de eksisterende utover dagens grenser kanskje ikke bidra til å oppnå dette målet», uttaler Det hvite hus i pressemeldingen, som fortsetter slik:

«Som presidenten har uttrykt flere ganger, håper han å bidra til fred i Midtøsten. Trump-administrasjonen har ikke tatt en offisiell posisjon i forhold til bosetningene og ser frem til videre diskusjoner, inkludert med statsminister Netanyahu, når han besøker president Trump senere i måneden».

Benjamin Netanyahu skal møte Trump i Det hvite hus 15. februar. Reaksjonen fra Det hvite hus kommer etter at israelske myndigheter på tirsdag sa ja til bygging av tre tusen nye boliger på Vestbredden. Flere av disse bygges utenfor de eksisterende blokkene, og det er også godkjent en ny bosetning for første gang på 25 år.

Israels ambassadør til FN, Danny Danon, gikk fredag morgen ut og tonet ned irettesettelsen fra Det hvite hus. I et intervju med israelsk radio sier Danon at pressemeldingen er et tegn på at Trump-administrasjonen ikke har bestemt sin politikk i forhold til bosetningene, og at de vil gjøre det etter møtet mellom den israelske og amerikanske lederen senere denne måneden.

– Jeg vil ikke kalle det en helomvending. Uttalelsen er veldig klar. Meningen er: Vent til etter møtet med statsminister Netanyahu og president Trump, som er om under to uker til, og deretter avgjør hva politikken blir, sier FN-ambassadøren.

Dan Shapiro, som var USAs ambassadør i Israel under Obama-administrasjonen, skriver på Twitter at pressemeldingen fra Det hvite hus «forteller oss at Trumps motstand mot bosetnings-aktiviteten, som en negativ faktor for å skape fred i Midtøsten, er en fortsettelse av hva som har vært USAs politikk i mange år».

Han antyder i en annen melding at uttalelsen kan komme etter forespørsel fra Netanyahu. Israels statsminister kan ha et «ønske om å bli presset av Trump, for å hjelpe ham å holde partier til høyre for ham i tøylene», påpeker Shapiro.
Les også: Israelske bosetninger og folkeretten – hva svarer Israel?

Les også: Hvorfor fortsetter Israel å bygge?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart