Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Mossad-sjefen advarer mot Iran i Syria

Røyk stiger opp fra krigshandlinger ved den syriske byen Jubata, like på andre siden av grensen fra Israel. Bildet er tatt 11. september 2016. (Foto: Flash90)
Røyk stiger opp fra krigshandlinger ved den syriske byen Jubata, like på andre siden av grensen fra Israel. (Foto: Flash90)
Den islamske republikken styrker sin tilstedeværelse i nabolandet Syria, sier Yossi Cohen.

Samtidig som Den islamske stat (IS) mister mer og mer fotfeste i Syria får den islamske republikken Iran stadig mer innflytelse i det krigsherjede landet. Søndag gikk Mossad-sjef Yossi Cohen ut og advarte om at den økende iranske tilstedeværelsen i regionen medfører en alvorlig trussel mot Israels sikkerhet.

– Hovedtrenden i Midtøsten i dag er at Iran ekspanderer gjennom iranske styrker og ved å støtte lokale militser i Syria, Libanon, Irak og Jemen. I områder hvor IS trekker seg tilbake, står Iran klar til å fylle tomrommet, fortalte Mossad-sjefen i et møte med medlemmer av regjeringen. Det skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Flere sjiamilitser, støttet av sjia-regimet i Teheran, har kjempet ved den syriske diktatoren Bashar al-Assads side i den syriske borgerkrigen. De siste månedene har Assad-regimet og sjia-militsene tatt kontroll over store landområder øst i Syria.

Også det sunnimuslimske kongeriket Jordan er bekymret over at Iran får stadig større innflytelse og makt i regionen. Søndag gikk en jordansk minister ut og erklærte at de ikke ville akseptere tilstedeværelse av sjiamilits langs deres grense, og at en slik tanke er helt utenkelig. I Libanon er mange bekymret over at den libanesiske Hizbollah-militsen, som blir støttet av Iran, øker i styrke.

Mossad-sjefen sier i likhet med den jordanske ministeren at det er uakseptabelt med iransk-støttet sjiamilits ved grensen. Men det er ikke det eneste som bekymrer ham. Siden Iran signerte den omstridte atomavtalen, som opphevet mange av de økonomiske sanksjonene, har Irans økonomi blomstret. Mossad-sjefen mener avtalen ikke har endret på Irans planer om å utvikle sine egne atomvåpen.

– Iran har ikke gitt opp sitt ønske om å bli en nasjon med atomvåpen. Tvert imot har atomavtalen mellom verdensmaktene og Iran har bare forsterket dette ønsket og intensivert Irans aggresjon i regionen, fortalte Cohen til politikerne.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier utspillet fra Mossad-sjefen viser at det var feil å inngå en atomavtale med Iran. Netanyahu var en stor kritiker av avtalen.

– Israel er på ingen måter bundet av de internasjonale avtalene som er undertegnet av Iran. Israel vil fortsette å arbeide besluttsomt, på en rekke ulike måter, for å forsvare seg mot disse truslene, skal statsministeren ha sagt etter møtet.

Statsminister Benjamin Netanyahu og påtroppende Mossad-sjef Yossi Cohen. Bildet er tatt da de to utbrakte en skål i forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen i september. (Foto: GPO / Flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu og Mossad-sjef Yossi Cohen. Bildet er tatt da de to utbrakte en skål i forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen. (Foto: GPO / Flickr.com)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart