Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

USAs tilbaketrekking fra Syria gjør at Israel står alene i kampen mot Iran

Til tross for protester fra Israel vil USA gjennomføre en fullstendig tilbaketrekking av sine styrker i Syria. (Foto: US Military)
Til tross for protester fra Israel vil USA gjennomføre en fullstendig tilbaketrekking av sine styrker i Syria. (Foto: US Military)
Donald Trump skal ha blankt avvist Benjamin Netanyahus appell om å revurdere.

USAs planer om en fullstendig tilbaketrekking fra Syria er dårlige nyheter for Israel både militært og diplomatisk, siden det etterlater et vakuum i det krigsherjede landet som sannsynligvis vil bli fylt av Iran, advarer eksperter.

Selv om det amerikanske militæret bare hadde rundt 2000 soldater i Syria, for det mest i de østlige delene av landet, og ikke deltok i Israels pågående kampanje for å forhindre at Iran forankrer seg i landet, så vil Iran og Russland sannsynligvis tolke den amerikanske beslutningen som en erkjennelse av nederlag og gjøre dem modigere til å gjøre som de vil i Syria, skriver kommentator Raphael Ahren i nettavisen Times of Israel.

– Fram til nå, mens de har vært fysisk til stede i Syria, har det amerikanske bidraget til Israels store kamp – å stoppe den iranske krigsmaskinen i Syria – vært marginalt til null. Effekten av denne beslutningen er først og fremst psykologisk og diplomatisk. Med denne tilbaketrekkingen forlater USA Syria og lar Israel være alene. På denne arenaen er det en veldig betydningsfull beslutning, sier pensjonert generalmajor Yaakov Amidror, Benjamin Netanyahus tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, til Los Angeles Times.

Utover det representerer tilbaketrekkingen en reell fare for Israel i det sørøstlige Syria, hvor amerikanske styrker har spilt en nøkkelrolle i å holde grenseområdet mot Irak fritt for våpensmugling, ifølge den pensjonerte brigadegeneralen Yossi Kuperwasser, tidligere leder for Israels strategidepartement og ved en avdeling i den militære etterretningen.

– At USA nå forlater landet betyr at Assads styrker og iranerne vil ha full kontroll over Syria. Det kan gjøre at de vil forsøke å smugle våpen fra Iran til Libanon gjennom Irak og Syria. Og det vil ikke være noe på veien som stanser dem. Spesielt iranerne kommer til å bli modigere og føle seg styrket av denne avgjørelsen, sier han.

Satelittbilder skal vise en ny iransk base i Syria. De hvite byggene nederst skal inneholde raketter. (Foto: Google Earth)
Satelittbilder som viser etablering en iransk base i Syria. Nå må Israel hanske med iranerne alene. (Foto: Google Earth)

USAs president Donald Trump mener Den islamske staten (IS) er overvunnet i Syria og at USA derfor ikke lenger har noe i landet å gjøre. Trump mener den eneste årsaken til at amerikanske styrker skulle være i Syria var for å bekjempe IS. Dermed er han uenig med sin egen sikkerhetsrådgiver John Bolton, som mener det å forhindre iransk forankring i Syria også er et viktig mål for USA. Det er ikke mange månedene siden Bolton uttalte at USA ikke ville forlate Syria før Iran gjorde det.

For Israel vil det å forhindre Iran i å forankre seg militært i Syria uansett være den viktigste og mest presserende utenrikspolitiske saken. USAs tilbaketrekking vil ikke endre noe på det, men så fort de siste amerikanske soldatene sier farvel vil trolig Iran gjøre et nytt forsøk på å etablere militære baser nær grensen mot Israel.

Ifølge den israelske TV-kanalen Channel 10 skal Benjamin Netanyahu ha forsøkt å overtale Trump til å revurdere avgjørelsen. Netanyahu skal også ha gitt utrykk for at han er svært skuffet over tilbaketrekkingen, som blir sett på som en seier for Russland, Iran og Hizbollah.

Mange politikere og utenrikspolitiske analytikere i USA er enige. Avgjørelsen blir av flere kalt «idiotisk» og et svik mot USAs allierte, skriver Ahren.

– Med denne beslutningen om Syria har Trump effektivt overlatt Syria til Russland, Iran, Assad, Hizbollah og Tyrkia, skriver Jonathan Schanze, ved Foundation for Defense of Democracies, på Twitter.

Innad i Israel beskylder politiske rivaler Netanyahu for en «utenrikspolitisk tabbe» ved at han ikke har klart å forhindre USAs tilbaketrekking fra Syria.

Ifølge hebraisk-språklige medier skal Trump blankt ha avvist Netanyahus appeller om å revurdere tilbaketrekkingen. Den amerikanske presidenten skal ha gitt Netanyahu klar beskjed om at avgjørelsen var endelig.

Trump-administrasjonen gjorde Israel svært lykkelig da de flyttet ambassaden til Jerusalem, trakk USA ut av atomavtalen med Iran og innførte strenge sanksjoner mot den islamske republikken. Ved å avslutte USAs tilstedeværelse i Syria og etterlate Israel alene med Iran, Hizbollah og Russland, ser vi nå det første store tilbakeskrittet i det hittil harmoniske forholdet mellom USA og Israel under Donald Trump, avslutter Ahren.

Om kort tid vil de siste amerikanske soldatene forlate Syria. Da står Israel alene i kampen mot Iran. (Foto: US Military)
Til tross for tidligere lovnader vil amerikanske soldater snart forlate Syria. (Foto: US Military)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart