Den islandske allmennkringkasteren er bøtelagte etter dette stuntet fra bandet Hatari. (Foto: Skjermdump)

Island bøtelagt for provokasjon under Eurovision

Den islandske gruppen Hatari viste fram et palestinsk flagg under finalen i Tel Aviv.

Arrangøren av Eurovision har besluttet å ilegge den islandske kringkasteren RÚV en bot etter at landets bidrag i årets sangkonkurrans viste fram et palestinsk flagg under finalen i Israel. Da poengene ble lest opp viste det islandske bandet Hatari fram et palestinsk flagg. En slik politisk markering er et klart brudd på reglene i Eurovision-konkurransen, skriver Times of Israel.

Det er den islandske allmennkringkasteren som må betale boten fra Den europeiske kringkastingsunion, men størrelsen på boten er ikke offentliggjort. «Men den er i tråd med konkurransens regelverk», sier EBU.

Boten er anket, så Island har foreløpig ikke betalt den.

Det er sangkonkurransens regel nummer 2.6 som sier at deltakerne ikke skal bruke Eurovision til å fremme politikk. Eurovision ble arrangert i Israel i år fordi israelske Netta Barzilai vant sangkonkurransen året før.

Til tross for provokasjonen fra det islandske bidraget ble Eurovision i Israel en stor suksess. Flere hundre millioner TV-seere fikk se noe av det beste Israel har å by på. Her hjemme i Norge prøvde en gruppe med festdempere å få nordmenn til å ikke se på arrangementet, men hele 2,2 millioner nordmenn var innom TV-sendingen fra Tel Aviv.

MIFF var til stede i Tel Aviv under Eurovision. Det var en yrende stemning i byen hele uken. Her kan du se opptak av våre live-sendinger derfra.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart