Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

– Irans regime ligner på Sovjetunionens siste dager

Mohsen Fakhrizadeh
Den iranske atomforskeren Mohsen Fakhrizadeh (innfelt) ble drept i et attentat utenfor Teheran. (Foto: IRIB)

Fredag 27. november ble sjefen for Irans hemmelige atomvåpenprogram, Mohsen Fakhrizadeh, drept i et attentat.

Hillel Frisch, professor i statsvitenskap og Midtøsten-studier ved Bar-Ilan University, har sett på hvordan den iranske befolkningen reagerte på attentatet.

Svært få demonstranter kom ut i gatene for å vise noe sinne over drapet. For tretti år siden ville et drap på en sikkerhetstopp i Iran ført til demonstrasjoner med titusener, kanskje hundretusener, i gatene med kamprop om «død over Israel» eller «død over lille Satan [Israel] og død over store Satan [USA]. «Bilder fra gatene i Iran etter Fakhrizadehs død viser demonstrasjoner hvor deltakere kan telles på fingrene. Antallet demonstranter i ulike byer til sammen var maksimalt noen hundre. Slik er tapet av ideologisk iver blant vanlige iranere,» skriver Frisch.

Også når det gjelder persiske søk på Google finner Frisch den samme trenden. Søkeuttrykk som «lille Satan» og «død over Israel» har det blitt mindre av de siste årene, og relativt sett mye mindre av, ettersom internett-tilgangen har spredt seg til større deler av den iranske befolkningen.

– Det lille antallet demonstranter og den spake interessen for regimets paroler og ritualer minner om de siste årene av Sovjetunionen, da bare innbitte kommunister støttet systemet, skriver Frisch. Han tror Irans store kostander ved å støtte krigførende parter i Libanon, Syria, Jemen og andre land er upopulære i befolkningen, akkurat som Sovjetunionens krig Afghanistan var upopulær.

– Mange iranere ønsker å delta med resten av verden i vitenskap, teknologi og internasjonal forretning, og de forstår ikke hvorfor det forventes av dem at de skal bruke tiden sin på å rope «død over Amerika og «død over Israel», skriver professoren.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart