Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Løgn på løgn om «vaksine-apartheid»

Israel har bare ansvar for å vaksinere egen befolkning. Palestinerne har sitt eget helsevesen. (Foto: Magen David Adom)

MIFF har sendt dette leserinnlegg til Klassekampen 12. januar:

I et innlegg publisert i Klassekampen og på Palestinakomiteens nettsider påstår Jan P. Hammervold fra Ship to Gaza at Israel bedriver «vaksine-apartheid», siden de ikke vaksinerer palestinerne på Vestbredden og Gazastripen. Denne grunnløse anklagen er en del av en internasjonal kampanje for å demonisere Israel.

For det første er det ikke Israel som har ansvaret med å vaksinere palestinerne. Oslo-avtalen, som ikke er en endelig fredsavtale, blir allment ansett som en internasjonalt juridisk bindende avtale mellom Israel og palestinerne. Den slår fast at palestinske myndigheter har ansvaret for helsetjenestene til palestinerne på Vestbredden og Gazastripen – inkludert vaksinasjoner.

Årsaken til at Israel vaksinerer israelere bosatt på Vestbredden er fordi de er israelske borgere og betalende medlemmer av det israelske helsevesenet, som består av delvis private statsregulerte helseforetak. De vaksinerer alle medlemmer, jøder og arabere, uten diskriminering. Palestinerne er derimot underlagt sitt eget helsevesen. Dette har absolutt ingenting med «apartheid» å gjøre.

Hammervold antyder videre at koronapandemien er ute av kontroll i de palestinske områdene. Han skriver at infeksjonsraten på Vestbredden og Gaza er på hele 36%, mens den i Israel bare er på 4,4%. Jeg vet ikke hvor han har disse tallene fra, men de gir i alle fall et totalt misvisende bilde av smittesituasjonen.

Siden en topp tidlig i desember har antallet nye påviste smittetilfeller gått kraftig ned i de palestinske selvstyreområdene. 11. januar ble det påvist 849 nye smittetilfeller. Til sammenligning ble det påvist nesten 10.000 nye smittetilfeller i Israel den samme datoen. Mens Israel ligger på 19. plass over land med mest smitte i forhold til innbyggertall, ligger de palestinske områdene på 54. plass, ifølge tall fra Worldometers.

Hammervold påstår også at Israel ikke har vaksinert én eneste palestiner. Dette er beviselig helt feil. Det bor over 350.000 palestinere i Øst-Jerusalem. De er ikke statsborgere i Israel, bare innbyggere, men deres helsevesen er Israels ansvar i henhold til Oslo-avtalen. De får tilbud om vaksinering på lik linje med israelerne. Utfordringen her er ikke tilgangen på vaksine, men at mange av palestinerne ikke ønsker å ta den. Langt færre av innbyggerne i Øst-Jerusalem har valgt å la seg vaksinere enn resten av befolkningen i Israel.

Den groveste av Hammervolds feilaktige påstander er at Israel nekter palestinerne å importere vaksiner selv. Dette er ren og skjær løgn. Allerede i desember fortalte palestinske myndigheter at de hadde sikret seg millioner av vaksinedoser i samarbeid med WHO. Nå har palestinerne fått på plass avtaler som gjør at de får levert vaksiner fra fire forskjellige produsenter. De første dosene er ventet innen en måneds tid. 

Det israelske og det palestinske samfunnet er tett knyttet sammen, med mange palestinere som jobber i Israel. Det er også i Israels interesse at palestinerne blir vaksinert. Likevel har Israel først og fremst et ansvar for sine egne borgere – slik palestinske myndigheter har overfor sine borgere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart