Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tok til orde for tostatsløsning i FN

Fra talerstolen i FNs generalforsamling tok Yair Lapid til orde for etablering av en palestinsk stat. (Foto: FN)
Statsminister Yair Lapid sa på talerstolen i FNs generalforsamling at han støtter etablering av en palestinsk stat, så lenge det blir en fredelig stat.

Under en tale i FNs generalforsamling 22. september tok Israels statsminister Yair Lapid til orde for etablering av en palestinsk stat, så lenge den blir fredelig. Lapid sa at flesteparten av innbyggerne i Israel ønsker en tostatsløsning, «inkludert meg selv».

– En avtale med palestinerne, basert på to stater for to folk, er det rette for Israels sikkerhet, Israels økonomi og våre barns fremtid, fortalte han.

Lapid sa at Israel bare har én betingelse til en palestinsk stat.

– En fremtidig palestinsk stat må være en fredelig stat. Det kan ikke bli nok en terrorbase hvor Israels trygghet og eksistens trues fra. Vi må fortsatt ha muligheten til å beskytte sikkerheten til alle innbyggerne i Israel, til enhver tid, sa statsministeren og la til:

– Dere kan be oss om å leve i henhold til verdiene i FN-pakten, men dere kan ikke be oss om å dø for dem, sa Lapid.

Han fortalte videre en personlig historie om faren som vokste opp i ghettoen og bestefaren som ble drept i en konsentrasjonsleir.

– Vi vil leve i fred, men bare hvis det gir oss sikkerhet. Ikke hvis det truer oss enda mer, sa Lapid, som viste til hva som skjedde da Israel trakk seg ut av Gazastripen i 2005. Området ble brukt til rakettangrep mot Israel.

Det er ikke første gang en israelsk leder tar til orde for etablering av en palestinsk stat. Problemet er at palestinske ledere hele tiden har avvist en slik løsning som Lapid skisserer, med to stater for to folk. Hver gang Israel har akseptert en palestinsk stat, har palestinerne avvist tilbudet.

At Lapid ville ta til orde for en palestinsk stat i FNs generalforsamling høstet kritikk fra deler av høyresiden i hans egen regjeringskoalisjon, i tillegg til fra opposisjonsleder Netanyahu – som er Lapids største rival i forbindelse med det kommende parlamentsvalget i november.

I en uttalelse som ble gitt mens Lapid fortsatt stod på talerstolen i FN, anklaget Netanyahu statsministeren for å «bringe palestinerne tilbake på verdenssamfunnets agenda». Lapid fikk derimot stor støtte fra sine allierte i sentrum og på venstresiden i israelsk politikk.

Lapid blir også hyllet av USAs president Joe Biden, som kaller talen hans for modig. «Jeg kunne ikke vært mer enig», sier USAs president.

I tillegg til å snakke om palestinerne snakket Lapid også om at Israel ønsket fred med hele den arabiske verden. Samtidig advarte han om farene dersom det iranske regimet får tilgang til atomvåpen.

– Hvis det iranske regimet får atomvåpen, så vil de bruke det, sa Lapid, som mener det eneste som kan hindre Iran i å utvikle atomvåpen er en troverdig militær trussel fra verdenssamfunnet mot atomprogrammet.

Her kan du se hele talen til Lapid i FNs generalforsamling:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart