Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

USAs president Donald Trump besøkte den jødiske helligdommen Vestmuren. (Foto: Skjermdump Twitter)
USAs president Donald Trump besøkte den jødiske helligdommen Vestmuren i sommer. (Foto: Skjermdump Twitter)

«Nå har Trump sagt at nok er nok»

Herb Keinon mener anerkjennelsen av Jerusalem kan få liv i fredsprosessen igjen.

I en kort tale på bare 1240 ord gjorde USAs president Donald Trump mer enn å «bare» anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og annonsere at han starter arbeidet med å flytte landets ambassade dit. Han snudde også opp ned på den gamle måten å tenke på som har hatt en dominerende tilnærming til fredsforhandlinger i Midtøsten i nesten et kvart århundre, skriver Herb Keinon i en analyse i den israelske avisen Jerusalem Post.

«I løpet av de siste 24 årene, helt siden begynnelsen av Oslo-avtalen, har enkelte påstander blitt akseptert som sannheter: At den eneste løsningen er en tostatsløsning. At det ikke kan være noen langsiktige midlertidige avtaler. At titalls bosetninger må fjernes. At en framtidig palestinsk stat må være fri for jøder. Og at Washington ikke kan anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad før en endelig fredsavtale er på plass.»

Videre skriver Keinon at i løpet av årene har mange intelligente mennesker viet mye tid og energi på å forsøke å bygge en bro over kløften mellom det Israel er villig til å tilby, og det palestinerne minimum er villige til å godta. Til tross for deres beste forsøk har ingen lykkes med å tette igjen gapet.

«Så kommer Trump, den mest utradisjonelle og uvanlige av alle amerikanske presidenter, og sier at «nok er nok». Det som er blitt forsøkt tidligere har ikke fungert, så nå er det på tide å prøve noe nytt.»

Da Trump annonserte at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad pekte han også på at konflikten ikke kan løses med å gjøre de samme feilene om igjen og håpe på at det vil gi et nytt resultat denne gangen. Han snakket om å se utfordringene med åpne øyner og med en ny tankegang.

«Derfor valgte Trump å forkaste den gamle oppskriften. Ved å gjøre det gjør han alle oppmerksom på alt ikke alltid vil være som det har vært og at hvis man virkelig ønsker å få bevegelse i de diplomatiske prosessene, så er det nødvendig med en ny tilnærming til konflikten.»

Det har ikke manglet på kritikk etter Trumps Jerusalem-kunngjøring. Heller ikke fra norske politikere og aviskommentatorer. Alle vil tydeligvis at Trump skal fortsette i det sporet som fram til nå ikke har fungert, skriver Keinon.

«Mange uttrykker bekymring over «hva dette vil gjøre med fredsprosessen», men fredsprosessen har stått fast i årevis. Og en av grunnene til at den har feilet er fordi de samme tingene er forsøkt gang på gang på gang.»

I slutten av sin analyse peker Keinon på kanskje det aller viktigste med Donald Trumps historiske tale onsdag kveld.

«I tillegg til å rette opp en historisk feiltakelse ved å nekte jødene deres rett til å avgjøre hvor deres hovedstad skal være, så vil Trumps kunngjøring om å anerkjenne Jerusalem også gi den diplomatiske prosessen en lenge etterlengtet omstart ved å tvinge mennesker til å revurdere langvarige antagelser som ikke har ført til noen ting.»

Mange ønsker å besøke Israel og Jerusalem i påsken. (Foto: Israeltourism/Flickr)
Siden 1950 har Jerusalem vært Israels hovedstad. Nå blir den anerkjent som det av USA. (Foto: Israeltourism/Flickr)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart