Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Daniel Pipes. (Foto: Wikimedia Commons)

Daniel Pipes: Hvorfor venner av Israel må si nei til annektering av Vestbredden

Annektering av Vestbredden er bare en handling for egen nytelse som ikke styrker Israel som en jødisk stat, argumenterer Pipes.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Daniel Pipes er en høyreorientert amerikansk kommentator som i alle år har vært en sterk støttespiller for Israel og for høyreorienterte israelske ledere. «Jeg er ikke en som klager over den israelske «okkupasjonen» av Vestbredden, i mine øyne ville palestinerne hatt selvstyre for lenge siden hvis de stoppet å drepe israelere. Jeg støtter ikke Clinton-planen, den tidligere amerikanske presidentens kompromissoppskrift for å løse den palestinsk-israelske konflikten fra to tiår siden. Stikk i strid med denne, oppmuntrer jeg israelske tiltak for å signalisere til palestinerne at konflikten er over, og at de har tapt,» skrev Pipes i New York Times 7. mars.

Likevel går Pipes sterkt imot en israelsk annektering av om lag 30 prosent av Vestbredden, slik den nye israelske samlingsregjeringen har åpnet for etter 1. juli. Pipes gir seks argumenter.

For det første frykter han at en ensidig israelsk annektering vil kunne provosere president Trump. Amerikanerne forventer at Israel signaliserer at de vil forhandle om Trumps skisser med palestinerne, ikke bare gjøre ensidige tiltak.

For det andre påpeker han at en annektering vil svekke Israels støtte i Det demokratiske partiet og i viktige hovedsteder i Europa.  

For det tredje kan en annektering skade forholdet som statsminister Benjamin Netanyahu møysommelig har bygd opp med sunni-arabiske land. (Blant annet derfor tror Anshel Pfeffer i Ha’aretz at Netanyahu aldri kommer til å gjennomføre en anneksjon.)

For det fjerde vil palestinerne bli kraftig provosert, noe som kan destabilisere ikke bare Vestbredden og Gaza, men også Jordan. På Vestbredden kan det bli en ny intifada, fra Gaza-stripen kan det komme nye raketter.

For det femte vil venstresiden i Israel reagere med avsky og bli radikalisert.

Til slutt, argumenterer Pipes, vil annektering gi flere palestinere rettigheter til å bli statsborgere i Israel. Dette frykter han kan bli en trussel mot Israels status som en jødisk stat. «Borgere av Israel, i motsetning til eksterne fiender, kan ikke bli nedkjempet. Deres lojalitet må vinnes, og jo større deres antall, jo vanskeligere blir jobben.»

Pipes mener annektering er en symbolsk handling, en vennlig gest overfor israelere som bor på Vestbredden under en uavklart juridisk situasjon. Men en israelsk anneksjon vil ikke endre dette, mener Pipes, siden ingen viktige regjeringer i verden sannsynligvis kommer til å anerkjenne endringen.

Pipes mener Israel må hevde seg overfor palestinerne, men at dette må rette seg inn mot det overordnede mål om å få palestinerne til å gi opp drømmen om å fjerne den jødiske staten. Annektering av Vestbredden er bare en handling for egen nytelse som har motsatt resultat, argumentere han. På tross av sine intensjoner, styrker det palestinerens sak og gjør en løsning på konflikten enda vanskeligere. Derfor må venner av Israel høyt og tydelig si nei til annektering av Vestbredden, konkluderer Pipes.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart