Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Samlet inn penger til palestinerne som fikk hus og biler ødelagt av vandaler

Utbrente biler i den palestinske byen Huwara etter at ekstreme israelske bosettere gikk til angrep. (Foto: Flash90)
På under ett døgn ble det samlet inn over tre millioner kroner. Mange israelere ønsker å bidra.

Søndag kveld 26. februar gikk flere titalls ekstreme bosettere til angrep på palestinere i byen Huwara på Vestbredden. Flere boliger, forretninger og biler ble satt i brann i det som var et hevnangrep for et terrorangrep i den samme byen bare noen timer tidligere.

De to israelske brødrene Hillel (21) og Yagel Yaniv (19) ble skutt og drept av en palestiner da bilen deres ble stående fast i trafikken.

I hevnangrepet fra ekstremistene ble en 37 år gammel palestinsk mann drept og flere ble alvorlig skadet. Det israelske forsvaret måtte redde flere palestinere ut av brennende hus etter mobbens herjinger i byen.

Hevnangrepet fra de ekstreme bosetterne er blitt fordømt av store deler av det israelske samfunnet. Flere privatpersoner har ønsket å hjelpe palestinerne som mistet ting i brannene. På under 24 timer var det samlet inn over tre millioner kroner, som var ti ganger mer enn målet.

Over 7000 israelere bidro økonomisk på under ett døgn.

Det var politikeren Yaya Fink fra det israelske arbeiderpartiet som tok inititativet til innsamlingsaksjonen for de palestinske ofrene.

– Dette er bare en liten gjerning, men som det jødiske ordtaket sier: Et lite lys kan fordrive mye mørke, sier Fink til Times of Israel.

Flere bygninger og biler ble satt i brann da ytterliggående bosettere angrep byen Huwara. (Foto: Privat)

Arbeiderpartipolitikeren sier videoene fra Huwara var «forferdelige å se på». Han sier de fleste israelere tar sterk avstand fra brannene, men at det også finnes dem som støtter ekstremistene – selv innad i den israelske regjeringen.

Han viser til kommentarer fra Tzika Fogel i det ytterliggående partiet Otzma Yehudit, som har uttrykt støtte til ekstremistene som angrep Huwara. I tillegg har ikke partileder Itamar Ben Gvir, som er nasjonal sikkerhetsminister, fordømt ugjerningene.

Mens Ben Gvir en av de mest høytstående ministerne i regjeringen er Fogel leder av Knessets komité for offentlig sikkerhet.

– Vi kan ikke behandle dem som noen utskudd lenger. De er blant lederne i Israel i dag. Det er derfor vi i møte med disse kreftene trenger en folkelig bevegelse som sprer lys og som bekjemper disse menneskene, sier Fink, som selv er religiøs jøde.

Både Israels statsminister Benjamin Netanyahu, president Isaac Herzog og andre ledende politikere har fordømt angrepene på det sterkeste.

Fink sier han er i kontakt med de lokale lederne i Huwara for å finne ut hvordan pengene kan bli overført. Det vil også bli gjort en bakgrunnssjekk på dem som vil få pengene, slik at de ikke havner i hendene på noen som har vært involvert i terrorisme tidligere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart