Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Propagandaspråket og nøkternheten lever side om side i NRK

Skjermdump fra NRK Dagsrevyen søndag 18. november 2012. Innfelt til høyre er korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen søndag 18. november 2012. Innfelt til høyre er korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.
Propagandaspråket til Odd Karsten Tveit ble avslørt av NRK-kollega i NRK Dagsrevyen. - Israel bombarderer 1,7 millioner mennesker på Gaza-stripen, sa Tveit. - Inntrykket mitt er at Israel prøver å unngå sivile tap, sa Sigurd Falkenberg Mikkelsen tidligere i sendingen.

I Søndagsmagasinet fikk NRK fram at det ikke bare er israelere i området rett rundt Gaza-stripen som blir angrepet av raketter, men også israelere i Tel Aviv- og Jerusalem-området. Israel har advart i flere år imot at Hamas har skaffet seg raketter med lengre rekkevidde, men dette har neppe blitt så ofte gjengitt i NRK Dagsrevyen. Fordi israelere flest har levd med frykt for disse rakettene, gir 84 prosent av befolkningen støtte når regjeringen nå griper inn mot dem.

 

«Bombardement av 1,7 millioner»

Reporter Odd Karstein Tveit var inne på telefon fra Jerusalem tidlig i sendingen. Han fortalte om det diplomatiske arbeidet som pågår for å få en slutt i kamphandlingene. «Israel håper å få Hamas til å stanse utskytingen av raketter. Hamas har også representanter [i Kairo], og de ønsker at Israel skal stanse bombardementet av Gaza-stripens 1,7 millioner mennesker,» sa Tveit.

Men pågår det noe bombardement av 1,7 millioner mennesker? Dersom det var tilfelle, skulle man tro at flere enn 95 mennesker var drept i over 1400 israelske angrepstokt?

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som rapporterte fra Gaza-stripen, var mer nøktern.

– Inntrykket mitt er at de prøver å unngå sivile tap, konkluderte Falkenberg Mikkelsen. Han fortalte at luftangrepet hvor flere sivile palestinere ble drept var rettet mot en framstående Hamas-leder. Mot Hamas-folk og deres familie tar ikke Israel mye hensyn, mener Falkenberg Mikkelsen. I de andre tilfellene hvor sivile blir rammet kan det være gråsone-tilfeller eller IDF har vært «uforsiktige».

– På Gaza-stripen er det vanskeligere for lokalbefolkningen å forstå [at IDF prøver å unngå sivile tap], som jo ser at israelerne kan treffe nesten hvor de vil, men noen ganger går det altså ut over sivile, avsluttet Falkenberg Mikkelsen.

I denne krigen lever propagandaspråket og nøkternheten side om side på NRK. Kan vi se det som en liten forbedring?

Det bærer i hvert fall godt bud for framtiden at det ikke er den unge, men den snart pensjonerte korrespondenten, som står for propagandaspråket. 17. desember blir Tveit 67 år, ifølge Wikipedia.

Søndagsrevyen ga også stemme til en israelsk kvinne i Tel Aviv som understreket at Israel må gjøre det landet nå gjør for å stanse rakettangrepene.

– Vi må innrette oss slik at alle kan sove godt om natta, sa hun. Hennes stemme speiler folkemeningen i Israel.

Israels luftoperasjoner skjer med svært presise våpen, og Israel gjør en omfattende innsats for å varsle sivilbefolkningen i forkant av angrep.

 

Feil i Dagsrevyen

I kveldens Dagsrevyen omtalte NRK luftangrepet på et mediehus i Gaza by. «Israel siktet og traff en bygning som huser arabiske og internasjonale tv-kanaler,» sa reporter Raymond Lidal. En mann er drept, «han skal være en Hamas-offiser,» fortsatte han.

Dette stemmer ikke. Mannen som ble drept tilhørte Islamsk Jihad, og skjulte seg i bygningen sammen med tre andre fremstående ledere i terrororganisasjonen. NRK kom ikke på å problematisere over for sine seere at disse terrorlederne skjulte seg i bygningen, og dermed brukte journalistene som menneskelige skjold. De kom heller ikke på å påpeke hvordan Israel kunne være i stand til å treffe kun gruppen med terrorister, uten at journalister i samme bygning kom kraftig skade. Våkne seere vil likevel ha forstått hvilken imponerende etterretningsarbeid og presisjon et slikt angrep krever.

Ifølge IDFs talsmannskontor hadde følgende medlemmer av Islamsk Jihad innrettet en base i mediabygget. Vi gjengir hovedpunktene i en pressemelding fra IDF:

Baha Abu al-Ata, medlem av Det øvre militære råd og sjefen for Islamsk Jihad. Ansvarlig for rakettangrep mot Israel og involvert i våpenproduksjon.

Tissir Mahmoud Mahmedd Jabari, er medlem Det øvre militære råd og opplæringsansvarlig i Islamsk Jihad. Gir godkjenning for gjennomføring av terrorangrep.

Halil Batini er en ledende operatør i Islamsk Jihad, en nøkkelperson for angrepene mot Israel med langtrekkende raketter og ansvarlig for organisasjonens indre sikkerhet.

Ramaz Harab er ansvarlig nestkommanderende under Jabarai. Informasjonssjef i Gaza City brigaden.

 

Tømmes det eller er det tomt?

Reporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterte også fra et sykehus i Gaza.

Hassan Khalaf, er fungerende direktør for Shifa-sykehuset og visehelseminister i Hamas-regimet, sa det slik:

«Dette tømmer selvsagt våre lagre av medisiner, blod og mat. Vi er allerede tomme, så dette er en overbelastning, og vi er ikke sikre om vi kan klare å fortsette.»

Det er uklart om Hamas-ministeren mener lagerne er i ferd med å tømmes eller om de allerede er tomme.

Det var kanskje derfor dette undrende spørsmål kom fra programleder i studio: Er sykehuset på sammenbruddets rand?

– Sykehusene her på Gaza er jo alltid i nærheten av sammenbrudd, og når de får slike kriser som nå så blir det veldig vanskelig. Jeg tror de neste dagene blir viktige. Blir det opptrapping, så kommer de til å få kjempeproblemer, svarte Falkenberg Mikkelsen.

Han hadde tydeligvis ikke kjøpt helt uttalelsen om at de var tomme allerede.

 

Indremedisinsk problem?

NRK Dagsrevyen nevner ikke hva som kan være årsaker til mangel på medisiner på Gaza-stripen. Ifølge israelske myndigheter er hovedårsaken til mangelen det betente forholdet mellom helsedepartementet i Gaza (som er kontrollert av Hamas) og Ramallah (som er kontrollert av Fatah). I tillegg er medisinprodusenter ofte nølende med å selge medisiner til Gaza, fordi betaling av og til uteblir.

– Alle internasjonale henvendelser på å overføre medisinske forsyninger til Gaza-stripen har fått ja, skriver det israelske forsvarsdepartementet i en brief 17. november.

 

PS! Legg merke til sykehusdirektørens politiske engasjement. Sjefen til Mats Gilbert, som er tilbake på Shifa-sykehuset, er en av toppene i Hamas.

 

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart