Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Tottenhams hjemmebane White Hart Lane. (Foto: Oliver Mallich)
Tottenhams hjemmebane White Hart Lane. (Foto: Oliver Mallich)

Antisemittiske tilrop mot Tottenham-fans

Under lagets to siste kamper har Tottenham-fansen - som kaller seg "Yid Army" - blitt utsatt for antisemittiske tilrop.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Båndene mellom Tottenham Hotspur og det jødiske folk har alltid vært sterk, siden klubbens hjemmebane White Hart Lane ligger plassert i et av Londons tradisjonelt jødiske strøk. Med stolthet har lagets fans i en årrekke bært tilnavnet «Yid Army», eller «Den jødiske hær» på norsk.

«Fri Palestina»
Torsdag denne uken var Tottenham gjester på Lazios hjemmebane Olympiastadion i Roma. De to klubbene møttes til dyst som en del av gruppespillet i Europa-ligaen, som er kontinentets nest største klubbturnering. Den hardeste kjernen blant hjemmefansen har et heller belastet rykte på seg for å være dypt rasistiske.

Allerede kvelden i forveien ble Tottenham-supportere angrepet på den lokale puben Drunken Ship, hvor en av dem ble hardt skadet, opplyser CFCA. De ropte også slagord på tysk, som «Jøde-Tottenham, Jøde-Tottenham» og hadde med seg et banner hvor det stod skrevet «Fri Palestina».

Under søndagens lokaloppgjør i Premier League mot West Ham, ble Spurs’ spillere og fans igjen utsatt for antisemittiske tilrop, ifølge klubben selv og kampens dommere. Det engelske fotballforbundet FA etterforsker nå anklager om at bortefansen skal ha skreket «Leve Lazio», med tydelige henvisninger til hendelsene tidligere i uken. De skal også ha immitert gasslyder.

Selv antisemitter?
Men Tottenham-fansen selv blir beskyldt for å være rasistiske. Den engelske interesseorganisasjonen for svarte advokater truer med å saksøke supporterklubben for bruken av ordet «Yid», eller jøde, i navnet. De mener det på uakseptabelt vis korruperer ordet «jøde».

– Det er ingen forskjell på om det er Tottenham- eller bortesupporterne som kommer med tilropene. Dersom de fortsetter vil vi rapportere det til politiet. Det er nødt til å være nulltoleranse og om det rammer Spurs så må det bli sånn, mener lederen for organisasjonen, Peter Herbert.

Han mener ikke en gang jødiske supportere bør kunne komme med slike tilrop, uten at det får konsekvenser.

Forsvares av klubben
Men Tottenham selv forsvarer sin «12. mann» og påpeker i en pressemelding at deres supportere tidligere har blitt utsatt for antisemittiske sanger om Holocaust.

– Klubben tolererer ikke noen form for rasistiske tilrop. Vårt veiledende prinsipp når det gjelder «Y-ordet» (Yid) er basert på loven i seg selv. Den avgjørende faktoren er hensikten bak bruken, med andre ord om det brukes bevisst for å fornærme.

– Våre fans tok i bruk dette ropet som en forsvarsmekanisme, for å ha eierskap til begrepet og slik avlede antisemittiske motytringer. De bruker ikke begrepet for å fornærme, men de bruker det som et internt slagord.

– Klubben mener det som virkelig er onde og støtende antisemittiske ytringer er å immitere lyder fra gasskamrene. Vi mener dette er et område som krever bestemte og klare tiltak fra alle parter og som vi ønsker større støtte i å utrydde, heter det i pressemeldingen.

Hva synes du om Tottenham-fansens beskrivelse av seg selv som «Yid Army» og om de mulige søksmålene de kan stå overfor? Skriv inn din mening under.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart