Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

”Israel okkuperer, brenner hjem og dreper barn på Vestbredden”

Skjermdump av Odd Karsten Tveit på NRK-programmet Aktuelt onsdag 30. september 2015.
Skjermdump av Odd Karsten Tveit på NRK-programmet Aktuelt onsdag 30. september 2015.
Odd Karsten Tveit strødde om seg med sedvanlige, men grove og udokumenterte anklager mot Israel på NRK onsdag kveld.

Mahmoud Abbas’ forsøk på avlysning av Oslo-avtalene var tema i NRK-programmet Aktuelt onsdag kveld. Programleder Ole Torp hadde besøk av forskerne Nils Butenschøn og Sverre Lodgaard, samt kanalens egen reporter Odd Karsten Tveit.

 

Tveits blod-anklager

Vi tar det verste først. Høydepunktet i rekken av ensidige anklager og analyser som ble servert i programmet, var da Tveit framførte følgende setning, uten verken å vise til kilder eller å møte kritiske oppfølgingsspørsmål:

”Israel okkuperer, de brenner hjem, de dreper barn på Vestbredden – uten at det får konsekvenser for noen ting”, sa Tveit.

Ja vel?

Barnedrapsanklagen er selvfølgelig den groveste av de tre beskyldningene. Slike utsagn minner om en litt mer sofistikert variant av gamle antisemittiske myter. Anklagen er nemlig like usann som de gamle mytene.

Den Israel-kritiske organisasjonen B’tselem har en oversikt på sin nettside over hvor mange palestinere som har blitt drept i konfrontasjoner med israelske styrker på Vestbredden. Til nå i 2015 er det 19 personer. Av dem var tre personer mindreårige (under 18 år): En 15-åring ble skutt mens han kastet brannbomber mot en militær kontrollpost. En 17-åring ble skutt etter at han kastet en stor stein på frontruten til et militærkjøretøy i fart. En annen 17-åring ble skutt da han forsøkte å knivstikke en soldat ved en kontrollpost. Gir slike selvforsvarshandlinger grunnlag for å spre en generell anklage om gjentatte barnedrap på Vestbredden?

Til sammenligning har amerikansk politi til nå i 2015 drept 353 personer, og av dem var minst åtte mindreårige (alderen er ikke offentliggjort hos alle på listen). Når vil vi får høre Tveit eller en annen NRK-reporter si: ”USA dreper barn uten at det får konsekvenser”? Hvorfor holdes Israel mot en helt annen standard?

Anklagen om at Israel ”brenner hjem” er også et alvorlig bomskudd. Det forekommer en del tilfeller hvert år av at ulovlig oppsatte bygninger på Vestbredden blir vedtatt revet. Og noen ganger river det israelske forsvaret husene til terrorister. Men slik Tveit lar anklagen henge i luften, legger han til rette for at folk kan få et vrengebilde av de israelske styrkene som pyromane despoter.

Hans politiske standpunkt om at okkupasjonen er ulovlig kjenner vi fra før. Vi deler ikke den oppfatningen, og synes den notoriske ensidigheten han og NRK følger i dette spørsmålet er beklagelig.

 

Tveits jødemakt-spekulasjoner

Helt fra Tveit først slapp til i programmet, fikk seerne høre hans notoriske Israel-anklager. I starten flettet han inn ordet ”apartheid” i omtalen av Israel, og så fortsatte han med en anklage om at ”Norge har danset etter amerikanernes og israelernes pipe i alle år”. Setningen gir konspirasjonsteoretiske assosiasjoner. Den var ment som en forklaring på hvorfor Norge ikke stemte for at det palestinske flagget skulle heises utenfor FN-bygningen sammen med flaggene til eksisterende stater som er fullverdige FN-medlemmer. (Norge avsto fra å stemme i saken.)

Har ikke NRKs reporter noen annen forklaring på Norges standpunkt enn en slik dårlig skjult spekulasjon om jødemakt bak kulissene? Kunne det ikke rett og slett være et politisk prinsipp som lå til grunn? Kan det ikke hende at Norge faktisk ikke ønsker å støtte palestinernes alenegang mot FN, som mer enn noe annet sementerer stillstanden i fredsforhandlingene?

 

Butenschøns og Abbas’ narrativ

I starten av programmet slo Butenschøn an tonen med den første analysen. Abbas ”har forsøkt å få liv i forhandlingene i mange år”, påsto han, og fortsatte: ”Det er åpenbart at Israel ikke har ønsket en slik forhandlingsprosess så lenge de vet at de kan fortsette utbyggingen av bosetningene fordi de har støtte fra USA.”

Både han og NRK gikk palestinske propagandisters ærend med denne framstillingen. For faktum er jo at Netanyahu gjentatte ganger de siste månedene har kommet med invitasjoner til nye direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser – både i vår og i høst. Abbas nekter å besvare invitasjonen. I stedet for å takke for initiativet og sette seg ved forhandlingsbordet, er han opptatt med å overbevise verdenssamfunnet om at det er Israel som ikke vil forhandle. Det var Abbas’ narrativ Butenschøn meddelte seerne, og NRK lot det stå uimotsagt.

Ole Torp siterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu på at Abbas’ tale i FN var ”løgnaktig og egger til uro”, men ingen siterte resten av Netanyahus uttalelse – den delen som handlet om at Abbas har et stående tilbud fra ham om å gjenoppta fredsforhandlingene, og at det er den palestinske presidenten som har valgt å ikke besvare tilbudet.

– Det at han gjentatte ganger har latt være å svare på slike tilbud, er det beste beviset på at han ikke har noen intensjon om å oppnå en fredsavtale, sier Netanyahu.

Men det nevnte ingen i Aktuelt-panelet. ”Problemet er at ikke Israel anerkjenner at de er en okkupasjonsmakt,” sa Butenschøn i stedet.

I Urix samme kveld fikk en pizzabaker servere propagandahistorier.

Her kan du lese alt MIFF har skrevet om Odd Karsten Tveits Israel-rapportering.

MIFF mener: NRK må slutte å bruke Odd Karsten Tveit!


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart