Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Norske medier hopper bukk over Netanyahus forhandlingsvilje

Skjermdump fra TV2 Nyhetskanalen torsdag 28. mai.
Skjermdump fra TV2 Nyhetskanalen torsdag 28. mai.
Palestinske myndigheter avviser Netanyahus ønske om nye fredsforhandlinger. Det melder ikke norske medier. Ifølge TV2 Nyhetskanalen er det faktisk Israels statsminister som er hindringen.

Netanyahus kontroversielle uttalelse dagen før Knesset-valget i mars brukes fortsatt for alt det er verdt av dem som vil framstille Israels statsminister som et hinder for fred. I et intervju svarte han bekreftende på at det ikke vil komme til å bli opprettet noen palestinsk stat i hans regjeringstid. TV2-reporter Fredrik Græsvik henviste torsdag til dette utsagnet da han ble intervjuet på Nyhetskanalen. Han deltok med kommentarer underveis i en debatt mellom SVs Snorre Valen og FrPs Kristian Norheim om anerkjennelse av Palestina. Debatten ble sendt klokken åtte torsdag morgen.

– Finnes det i dag noen form for reelle fredsforhandlinger mellom Israel og Palestina? spurte nyhetsanker Elin Ludvigsen ham.

 

Legger ansvaret på Netanyahu

Svaret er velkjent. Forhandlingene ble brutt i april i fjor da de palestinske selvstyremyndighetene begynte å søke anerkjennelse som stat hos internasjonale institusjoner uten å ville vente på en framforhandlet løsning. Like før inngikk de dessuten samlingsregjering med terrororganisasjonen Hamas. Israel brøt forhandlingene først da de både hadde blitt forsøkt påtvunget en forhandlingspartner som vil utslette dem, og erfart at motparten ikke holdt seg ved forhandlingsbordet, men i stedet tok ensidige skritt mot statsdannelse. Men i TV2s framstilling er det Netanyahus ene kommentar før valget som gir grunn til å være pessimistisk til muligheten for nye forhandlinger. Slik svarte Græsvik på spørsmålet:

– Nei. Det er forhandlingsspor og det er kontakter, men det er ingen forhandlinger som pågår. Og etter Netanyahus utspill rett i forkant av valget hvor han sa at det ikke var snakk om en tostatsløsning så lenge han satt ved makten i Israel og han hadde regjeringsansvaret, så tenker jeg at det vil ikke komme noen fredsforhandlinger under Netanyahu som faktisk vil bety en tostatsløsning for palestinerne, selv om Netanyahu skulle bli tvunget til forhandlinger.

 

Siterer ikke Netanyahu

Verken nyhetsanker eller reporter fortalte at Netanyahu utdypet kommentaren sin to dager etter valget, og at han da bekreftet at han fortsatt støtter en tostatsløsning.

– Det jeg sa var at under de nåværende omstendighetene er dette uoppnåelig, sa han.

At Netanyahu de siste dagene flere ganger har uttrykt ønske om snarlig gjenopptakelse av fredsforhandlingene, og at de palestinske selvstyremyndighetene har avblåst initiativene, ble hoppet bukk over i TV2s framstilling.

I midten av mai satte Netanyahu fredsprosessen på dagsorden innen Likud, da han utnevnte innenriksminister Silvan Shalom som ny forhandlingsleder. De palestinske selvstyremyndighetene responderte raskt med at de ikke mente det var noe poeng i å møte Shalom. De fastholder en rekke forhåndsbetingelser de mener Israel må akseptere før forhandlingene kan gjenopptas.

Avvist av palestinerne enda en gang

Da Netanyahu møtte EUs utenrikspolitiske leder Federica Mogherini 20. mai, sa han at han ønsker en snarest mulig gjenopptakelse av fredsforhandlingene. Han åpnet for å forhandle om grenser for bosetningsblokkene for å avklare hvor Israel skal kunne bygge boliger i tiden framover.

Igjen ble initiativet avvist av de palestinske myndighetene. Det er uaktuelt å vende tilbake til forhandlingsbordet hvis ikke Israel vil trekke seg tilbake til 1967-linjene uten diskusjon, var beskjeden, ifølge Times of Israel. 1967-linjene var våpenhvilelinjen fra 1949 til 1967, og kalles gjerne ”den grønne linjen”. Israel ser det som urealistisk at ingen av de store eksisterende bosetningsblokkene vil bli annektert ved en fredsavtale, og mener løsningen er å bli enige om bytte av landområder.

 

– Må anerkjenne Israel

I en pressekonferanse torsdag gjentok Netanyahu enda en gang sin støtte til tostatsløsningen.

– Før valget ble jeg spurt i et intervju [om muligheten for at en palestinsk stat skulle bli opprettet i min periode], og jeg svarte at jeg ikke regner med at det vil skje. Jeg tror ikke at det vil skje. Etter valget kastet man seg over dette, og da forklarte jeg innstillingen min, sa Netanyahu ifølge Times of Israel.

Han understreket at han ikke på noe tidspunkt hadde gått bort fra sin prinsipielle støtte til å opprette en palestinsk stat, så lenge den er demilitarisert og anerkjenner Israels rett til å eksistere som det jødiske folkets hjemland.

– Jeg tok ikke avstand fra ideen, men jeg forklarte hva som er problematisk med den. Dersom palestinerne endrer innstilling, vil situasjonen være annerledes, sa han.

 

Støtter arabisk fredsinitiativ

På pressekonferansen uttrykte Netanyahu også støtte til den grunnleggende ideen bak det arabiske fredsinitiativet, som ble framlagt på initiativ fra Saudi-Arabia i 2002. Ideen er å oppnå en regional avtale mellom Israel og de moderate sunni-muslimske araberstatene i regionen, der de arabiske statene forplikter seg til å anerkjenne Israel og opprette fulle diplomatiske forbindelser med landet mot at en endelig fredsavtale med palestinerne trer i kraft. Netanyahu sa at han ser flere store problemer med detaljene i forslaget fra 2002, men at grunntanken om å involvere landene i regionen på denne måten er god.

To krav i forslaget fra 2002 som er umulige for Israel å akseptere, er israelsk tilbaketrekning fra Golan-høydene og rett til å bosette seg i Israel for samtlige etterkommere av de arabiske 1948-flyktningene. Det første kravet ville innebære en enorm sikkerhetsrisiko. Det andre kravet ville gjøre jødene til mindretall i sitt eget land i løpet av få år.

TV2 Nyhetskanalen er langt fra det eneste norske mediet som hopper bukk over rapporter som forteller om Netanyahus og regjeringens vilje til å gjenoppta fredsforhandlingene. Vi har ikke sett noen norske gjengivelser av disse sakene. Ved å fortie alt Netanyahu sier om temaet unntatt ett sitat fra valgkampens hete, risikerer mediene å bidra til å fordreie manges virkelighetsoppfatning.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart