Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Svenske synagoger måtte stenge dørene

Synagogen i Malmö. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Synagogen i Malmö. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Synagoger over hele Sverige stengte dørene onsdag, etter at trusselnivået for nasjonen ble hevet av myndighetene.

Trusselnivået defineres på en skala fra en til fem, og onsdag ble nivået hevet fra tre til fire, ifølge Reuters og Jerusalem Post. Det innebærer høy sannsynlighet for at ”personer har til hensikt, og har kapasitet til, å utføre et angrep”. Som en forholdsregel stengte synagoger over hele Sverige dørene samme dag, opplyser World Jewish Congress.

Svenske myndigheter har kunngjort at de er på jakt etter en mistenkt, og at de har konkret informasjon om et mulig nært forestående angrep.

Anders Thornberg, som er generaldirektør for det svenske sikkerhetspolitiet, sier at det er trusselen fra terrorgruppen Den islamske staten som ligger til grunn for hevingen av sikkerhetsnivået. Det skal imidlertid ikke være påvist noen direkte forbindelse mellom planene om terror i Sverige og de omfattende angrepene i Paris, som tok livet av 129 mennesker fredag 13. november.

Lena Posner-Körösi, lederen for Judiska Centralrådet i Sverige, opplyser at sikkerheten ved synagogene vil bli tatt opp til vurdering daglig i tiden framover. Blant aktivitetene som måtte avlyses onsdag var idrettstrening for ungdom og andre kveldsaktiviteter i de jødiske samfunnene i Stockholm, Göteborg og Malmö.

 

Sverige oppfattes som verst i Europa

Ifølge en meningsmåling som ble publisert av Jerusalem Post tirsdag denne uken, ser israelere på Sverige som det minst støttende landet i Europa. 39 prosent av de som ble spurt hvilket europeisk land de opplever er minst støttende til Israel, svarte Sverige. Etter Sverige var det Frankrike som oftest ble svart. 22 prosent mener at Frankrike er det minst Israel-støttende landet i Europa. 506 israelere deltok i undersøkelsen, og spørsmålet ble stilt 26. oktober.

Mandag denne uken skapte Sveriges utenriksminister sjokkbølger i Israel, da hun gikk langt i å gi Israel medansvar for spredningen av radikal islamisme.

– Sverige er ingen venn av Israel, erkjenner parlamentsmedlem og leder for MIFFs søsterorganisasjon Samfundet Sverige-Israel Mathias Sundin. I en kronikk i Ha’aretz ber han israelerne om likevel ikke å gi opp Sverige.

 

Oppdatering fredag 20.11.:

Svensk politi arresterte torsdag ettermiddag irakeren Mutar Muthanna Majid, som er mistenkt for å ha planlagt terrorangrep i Sverige, ifølge nyhetsbyrået AFP. Den konkrete saken som førte til det økte trusselnivået kan dermed være stanset.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart