Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Synagogen i Malmö. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Synagogen i Malmö. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Svenske synagoger måtte stenge dørene

Synagoger over hele Sverige stengte dørene onsdag, etter at trusselnivået for nasjonen ble hevet av myndighetene.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Trusselnivået defineres på en skala fra en til fem, og onsdag ble nivået hevet fra tre til fire, ifølge Reuters og Jerusalem Post. Det innebærer høy sannsynlighet for at ”personer har til hensikt, og har kapasitet til, å utføre et angrep”. Som en forholdsregel stengte synagoger over hele Sverige dørene samme dag, opplyser World Jewish Congress.

Svenske myndigheter har kunngjort at de er på jakt etter en mistenkt, og at de har konkret informasjon om et mulig nært forestående angrep.

Anders Thornberg, som er generaldirektør for det svenske sikkerhetspolitiet, sier at det er trusselen fra terrorgruppen Den islamske staten som ligger til grunn for hevingen av sikkerhetsnivået. Det skal imidlertid ikke være påvist noen direkte forbindelse mellom planene om terror i Sverige og de omfattende angrepene i Paris, som tok livet av 129 mennesker fredag 13. november.

Lena Posner-Körösi, lederen for Judiska Centralrådet i Sverige, opplyser at sikkerheten ved synagogene vil bli tatt opp til vurdering daglig i tiden framover. Blant aktivitetene som måtte avlyses onsdag var idrettstrening for ungdom og andre kveldsaktiviteter i de jødiske samfunnene i Stockholm, Göteborg og Malmö.

 

Sverige oppfattes som verst i Europa

Ifølge en meningsmåling som ble publisert av Jerusalem Post tirsdag denne uken, ser israelere på Sverige som det minst støttende landet i Europa. 39 prosent av de som ble spurt hvilket europeisk land de opplever er minst støttende til Israel, svarte Sverige. Etter Sverige var det Frankrike som oftest ble svart. 22 prosent mener at Frankrike er det minst Israel-støttende landet i Europa. 506 israelere deltok i undersøkelsen, og spørsmålet ble stilt 26. oktober.

Mandag denne uken skapte Sveriges utenriksminister sjokkbølger i Israel, da hun gikk langt i å gi Israel medansvar for spredningen av radikal islamisme.

– Sverige er ingen venn av Israel, erkjenner parlamentsmedlem og leder for MIFFs søsterorganisasjon Samfundet Sverige-Israel Mathias Sundin. I en kronikk i Ha’aretz ber han israelerne om likevel ikke å gi opp Sverige.

 

Oppdatering fredag 20.11.:

Svensk politi arresterte torsdag ettermiddag irakeren Mutar Muthanna Majid, som er mistenkt for å ha planlagt terrorangrep i Sverige, ifølge nyhetsbyrået AFP. Den konkrete saken som førte til det økte trusselnivået kan dermed være stanset.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart