Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Avsløring: Norske skattekroner finansierer Israel-boikott

Skriv Stopp i kommentarfeltet under artikkelen! (Foto: Thor Nielsen/NTNU, flickr)
Skriv Stopp i kommentarfeltet under artikkelen! (Foto: Thor Nielsen/NTNU, flickr)
Dette året finansierer den norske staten boikottaksjoner mot Israel med millionbeløp.

Organisasjonen NGO Monitor har avdekket at det norske utenriksdepartementet dette året gir fem millioner kroner til et fond som finansierer sentrale drivkrefter i boikottbevegelsen mot Israel. Fondet er hovedinntektskilden til en rekke israelske og palestinske organisasjoner som er ledende aktører i den internasjonale BDS-bevegelsen (bevegelsen for boikott, tilbaketrekning av investeringer og sanksjoner mot Israel).

De fem millionene er gitt til fondet Human Rights & International Humanitarian Law Secretariat (HR/IHL) via det europeiske konsulentselskapet NIRAS, som har hovedkvarter i Sverige og som administrerer fondet sammen med juridisk institutt ved Birzeit Universitet i Ramallah. Ifølge fondets egne opplysninger går 80 prosent av midlene deres til å finansiere ikke-statlige organisasjoner.

NGO Monitor har kartlagt at 13 av 24 organisasjoner som mottar støtte fra HR/IHL, er delaktige i BDS-bevegelsen. Disse har til sammen mottatt 48 millioner kroner i støtte fra HR/IHL de siste fire årene. Dette utgjør mer enn halvparten av fondets totale budsjett, som disse fire årene var på omtrent 86 millioner kroner. Norge er blitt med på å støtte fondet fra 1. juni i år, mens Sverige, Danmark, Sveits og Nederland fra før av er med på å finansiere HR/IHL. I Sveits og Nederland pågår det politiske diskusjoner om hvorvidt støtten til så omstridte organisasjoner skal fortsette.

NGO Monitors leder Gerald Steinberg sier at organisasjonene som finansieres av HR/IHL ikke i det hele tatt lever opp til det Norge har satt som målsetning med støtten – å fremme likestilling, godt styresett og demokrati. Noen av organisasjonene som mottar støtte, er tvert imot kjent for å fremme antisemittisk retorikk og har bånd til den palestinske terrororganisasjonen PFLP.

 

Dette er eksempler på organisasjoner som Norge nå er med på å finansiere:

BADIL: Ifølge egne nettsider har organisasjonen ”helt og fullt støttet BDS-kampanjene fra den ble grunnlagt”. BADIL ”er imot framsatte forslag som veikartet for fred og det arabiske fredsinitiativet”. BADIL publiserer antisemittiske tegninger og plakater som tar til orde for utslettelse av Israel. Se eksempler i bildet lenger nede i denne artikkelen. 

Al-Haq: En av de ledende organisasjonene innen demonisering av Israel gjennom saksøking ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og innen promotering av BDS. Direktøren er aktiv i terrororganisasjonen PFLP (Folkefronten for frigjøring av Palestina). Av denne grunn er han nektet innreisetillatelse til Jordan.

Addameer: Aktiv i anti-israelsk lobbyvirksomhet internasjonalt og støtter BDS-bevegelsen. Flere av organisasjonens ansatte har forbindelser til terrorgrupper. Formannen, som også er en av grunnleggerne, er medlem av PFLP. Nestformannen har en lederposisjon i PFLP. Hun har tidligere sonet fengselsstraff etter å ha oppfordret til kidnappinger av israelske soldater. Et styremedlem er medlem av ”Nasjonalkomiteen for BDS”. Et annet styremedlem er straffedømt for å ha bistått PFLP.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

 

Det norske utenriksdepartementet opplyser på sine nettsider om pengestøtten til BDS-organisasjonene. (Foto: Skjermdump fra utenriksdepartementets nettsider)
Det norske utenriksdepartementet opplyser på sine nettsider om pengestøtten til BDS-organisasjonene. (Foto: Skjermdump fra utenriksdepartementets nettsider)

 

Den norske ambassadens svar

Jerusalem Post har bedt den norske ambassaden i Israel om kommentar til saken og fått svar på e-post.

”Vi mener at karakteristikkene av arbeidet disse organisasjonene gjør ikke er representative. Norge tolererer ikke hatoppfordringer, forsøk på å delegitimere Israel eller antisemittisme. Vi har tett dialog med alle våre partnere for å være sikre på at dette er forstått”, skriver en pressetalsmann fra ambassaden.

”Norge gir ikke økonomisk støtte til organisasjoner som har til hovedmål å promotere BDS-kampanjen”, fortsetter han.

Talsmannen sier at Norges bidrag til israelske og palestinske ikke-statlige organisasjoner er basert på et mål om en tostatsløsning, og at Norge velger ut ”velkjente og respekterte” organisasjoner på begge sider.

 

MIFFs kommentar: Her trengs det opprydning

Det er ikke til å komme forbi at flere av organisasjonene som Norge nå beviselig er med på å finansiere, har en profil som står i sterk kontrast til norske myndigheters syn på Israel.

Mens Norge prisverdig gjentatte ganger har kommet med tydelige fordømmelser av terrorangrep mot israelere, gis det nå pengestøtte til organisasjoner som ledes av personer som samtidig fronter en terrororganisasjon som har stått bak mange slike angrep.

Det norske oljefondet øker sine investeringer i Israel og norsk samhandel med Israel øker år for år i tråd med statsministerens uttrykte hensikt, mens norske penger finansierer lobbyvirksomhet for tilbaketrekning av slike investeringer.

– Vi anerkjenner at de verdiene Israel er bygget på, er de samme verdiene som Norge er bygget på, sa Norges ambassadør til Israel, Jon Hanssen-Bauer, da han ble innsatt av Israels president Reuven Rivlin mandag 2. november 2015. Og samtidig går norske midler til BDS-bevegelsen, som har til mål å isolere Israel fra å delta på verdensarenaen som likeverdig nasjon blant nasjonene.

Den sittende regjeringen har flere ganger uttrykkelig tatt avstand fra boikott av Israel. Hvis norske bidrag til israelske og palestinske ikke-statlige organisasjoner skal reflektere Norges offisielle politikk, må det opprydning til.

Det kan dessuten argumenteres for at BDS-bevegelsen på flere punkter er i strid med den norske boikottloven, der det settes krav til at en boikott ikke kan bygge på usanne eller misvisende opplysninger eller skade samfunnsinteresser. Les artikkelen Ti grunner til at Israel-boikott er umoralsk og hindrer fredFor en regjering som ønsker å ha ”en balansert holdning til Midtøsten-konflikten” burde det være uaktuelt å gi økonomisk støtte til en slik forskjellsbehandling av Israel som BDS-bevegelsen står for.

Look to California. Både der og i en rekke andre amerikanske stater, samt i Storbritannia, går politikerne en annen vei og forbyr ved lov at offentlige instanser skal involvere seg med BDS-bevegelsen.

Disse tegningene med anti-israelske og antisemittiske budskap er publisert av organisasjonen BADIL, som Norge er med på å finansiere. Norske penger sendes til denne og 12 andre organisasjoner som er i fronten av den internasjonale BDS-bevegelsen mot Israel. (Foto: NGO Monitor)
Disse tegningene med anti-israelske og antisemittiske budskap er publisert av organisasjonen BADIL, som Norge er med på å finansiere. Norske penger sendes til denne og 12 andre organisasjoner som er i fronten av den internasjonale BDS-bevegelsen mot Israel. (Foto: NGO Monitor)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart