Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Klassisk antisemittisme fra Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti

Tidligere stortingsrepresentant Marit Nybakk er leder for Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti. (Foto: Stortinget)
Tidligere stortingsrepresentant Marit Nybakk er leder for Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti. (Foto: Stortinget)
«Jødene, som for øvrig tok livet av Jesus», skriver Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti.

Kl. 11.38 onsdag 4. april skrev Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti følgende kommentar på sin Facebook-side: «Du bør nok lese deg litt opp på historien. Det var flere folkeslag i området omkring år null. Jødene, som for øvrig tok livet av Jesus, var i et slags mindre flertall fram mot år 400 e.Kr. Deretter var kristne i flertall fram mot år 1200. Siden har muslimer vært i flertall i området som i historisk tid er benevnt som Palestina.»

Skjermdump av Facebook-kommentaren.
Skjermdump av Facebook-kommentaren.

Dette er et eksempel på klassisk antisemittisme, ifølge The International Holocaust Remembrance Alliance. IHRA er en allianse med 31 medlemsland, 10 observatørland og syv permanente internasjonale partnere. Blant medlemmene er Norge og 24 EU-land. 26. mai 2016 vedtok IHRA enstemmig en ikke juridisk bindende arbeidsdefinisjon på antisemittisme. Som eksempel på antisemittisme oppgir IHRA «bruk av symboler og bilder forbundet med klassisk antisemittisme (for eksempel anklager om at jødene drepte Jesus eller at de bruker ikke-jøders blod i sine ritualer) for å beskrive Israel eller israelere».

Med sin helt malplasserte bisetning har Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti gitt jøder kollektivt ansvar for drapet på Jesus. En slik feilaktig framstilling har kostet enorme lidelser og tap av mange menneskeliv i den kristne verden de siste to tusen år. «Det antisemittiske slagordet ‘Kristus-mordere’ ble brukt av pøbelmobben til å oppvigle til vold mot jøder og bidro i mange århundrer til pogromer, drap av jøder under korstogene, den spanske inkvisisjonen og under Holocaust,» skriver Wikipedia. På første halvdel av 1960-tallet tok den katolske kirke avstand fra å gi jødene kollektivt skyld eller ansvar for korsfestelsen av Jesus. Henger Oslo Arbeiderparti etter den katolske kirke i utvikling?

I 1947 ga Seelisberg-konferansen for kristne og jøder følgende råd: «Unngå å presentere lidelseshistorien [til Jesus] på en slik måte at skylden for drapet på Jesus legges på alle jøder eller jøder alene. Det var bare en gruppe blant jødene i Jerusalem som krevde at Jesus skulle dø, og det kristne budskapet har alltid vært at det var menneskehetens synder som kom til uttrykk hos disse jødene, og alle menneskers synder som brakte Jesus til korset.» Etter å ha sett hvilke redsler kristen antisemittisme hadde ført til under andre verdenskrig, ga de også dette rådet: «Unngå å bruke ordet ‘jøder’ i den eksklusive betydningen Jesu fiender, og ordene ‘Jesu fiender’ som betegnelse på hele det jødiske folk.»

– «Kristusmordere» er et klassisk antisemittisk uttrykk og eldgammel anklage mot jødene. Det er dypt beklagelig at Internasjonalt Forum beveger seg inn i et slikt grumsete farvann. Nå mangler det bare at de også serverer de gamle blodanklagene, kommenterer Bengt-Ove Nordgård, styreleder i MIFF.

Jan Benjamin Rødner, advokat og medlem av MIFFs hovedstyre, skriver følgende i en kommentar:

«Dette er ganske utrolig. Men hører nøye sammen med de verste utslag av anti-semittisme trigget av påskefeiringen. At man skulle møte slikt i Ap i 2018 er noe jeg ellers ville forsverget.

Denne påstanden er en skam for Ap som Aps ledelse burde ta skarpt avstand fra.

Så vil jeg minne om at Ap er et politisk, ikke-religiøst parti. Da må man lære seg å lese religiøse tekster på en akademisk, ikke-religiøs måte. Og da er det en hel del å si om påstanden som her bare fremsettes som en udiskutabel påstand.

For det første er det basert på religiøse skrifter, nedtegnet ca 50 år efter at det skjedde. Det er et religiøst dokument, men funksjonen i samtiden var politisk. Og da gjaldt det å innynde seg hos romerne, mens kampen mot rabbinsk religiøs forståelse var i full gang. Rent faktisk var det romerne som drepte Jesus, ikke jødene. Slik at påstanden, selv basert på teksten, er en faktisk feil. Landet var ulovlig (!) okkupert av romerne og det var da vitterlig romerske soldater som stod for korsfestelsen og en romersk lanse som ble stukket inn i siden på Jesus. Dertil kommer at den måten det hele er beskrevet på, er i strid med jødisk lovverk. Man setter ikke rett på denne måten om natten, og det er mange andre detaljer som viser at dette neppe er en korrekt beskrivelse av hva som faktisk skjedde.

Dette er rett og slett et uhyggelig eksempel på at anti-israelske strømninger bærer på en tung bør av anti-semittisk tankegods. Det bekrefter hva jeg har hevdet i 50 år: At anti-zionisme er det samme som anti-semittisme, bare at det er løftet opp fra det individuelle til det kollektive plan – fra den enkelte jøde til det jødiske nasjonale fellesskap.»

[Rødners kommentarer til evangelietekstene er hans personlige betraktninger som jøde. MIFF som organisasjon tar ikke stilling i disse spørsmålene, da vi er en religiøs nøytral organisasjon.]

I april 2015 advarte partileder Jonas Gahr Støre mot å demonisere partene i konflikten mellom israelere og palestinere. Her er det en ryddejobb å gjøre.

Foreløpig virker Internasjonalt Forum å stå fast på sitt ordvalg. Kort tid etter kommentaren som anklaget jødene for å ha drept Jesus ble publisert, skrev Rebekka Kongevold følgende kommentar: «Sa dere seriøst at jødene tok livet av Jesus?! Å hellige Hashem, det var romerne som tok livet av Jesus og hvert oppegående menneske vet at det å legge skylden på jødene angående Jesus sin død er anerkjent som antisemittisme, også av kristne kirker. Fy filler!» MIFF kan bekrefte at innlegget siden er blitt slettet, og Kongevold forteller på Facebook-gruppen Nordmenn som støtter Israel at hun er utestengt fra Internasjonalt Forum.

 

Mer om Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti 

Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti krever for øvrig internasjonal gransking av det som skjedde mot grensen til Gaza-stripen fredag 30. mars.

En leser har spurt dem følgende: «Var det demonstranter eller prøvde dem å ta seg over grensen?»

Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti svarer: «Ingen krysset grensen til Israel. Alle observatører, utenom MIFFere som sitter trygt hjemme i sofaen, hevder noe annet.»

Dersom Internasjonalt Forum hadde lest Miff.no, ville de fått med seg at det var flere infiltrasjoner av Israel i dagene før 30. mars, og bare tiltakene fra IDFs side hindret nye infiltrasjoner denne dagen. Det var også et infiltrasjonsforsøk på kvelden 30. mars, som IDF har publisert filmopptak av.

Leder for Internasjonalt Forum er tidligere stortingsrepresentant Marit Nybakk. Forumet fungerer som et partilag i fylkespartiet Oslo Arbeiderparti. 1. januar 2018 hadde forumet 279 betalende hovedmedlemmer, ifølge årsrapporten for 2017.


Takk for at du leste hele artikkelen! Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart