Israels statsminister Benjamin Netanyahu blir intervjuet på sitt kontor i Jerusalem. (Foto: Kobi Gideon/GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu blir intervjuet på sitt kontor i Jerusalem. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Netanyahu: – Antisionisme er ikke noe annerledes enn antisemittisme

Den israelske statsministeren er bekymret over antisemittismen i Europa.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er bekymret over mye av det som kommer frem i CNNs omfattende spørreundersøkelse, som viser at mange i Europa fortsatt har urovekkende holdninger til jøder.

– Du har den gamle antisemittismen i Europa som kommer fra det ekstreme høyre, og den er fortsatt tilstede. Men det er også en ny antisemittisme som kommer fra det ekstreme venstre og lommer av radikal islamisme i Europa. Disse spyr ut løgner og demonisering av Israel, sier Netanyahu i et intervju med CNNs Oren Liebermann.

Mer enn hver fjerde spurte mener jøder har for mye innflytelse i næringsliv og økonomi. Nesten en av fire sier jøder har for mye innflytelse over verdens konflikter og kriger, mens en av fem mener jøder har for mye innflytelse i media og like mange mener de har for stor innflytelse i politikken.

– Jeg er bekymret, fordi jeg mener antisemittisme er en gammel sykdom. Først angriper den jødene, men den stopper aldri der. Den sprer seg utover hele samfunnet, slik det åpenbart skjedde i Europa på midten av forrige århundre. Først i Tyskland og så over hele Europa, med de forferdelige konsekvensene som fulgte, sier den israelske statsministeren.

Han er også bekymret over at så mange som en tredjedel av europeerne sier de har lite eller ingen kunnskap om nazistenes jødeutryddelser. I tillegg blir han skremt over dem som sier Israel ikke har rett til å eksistere.

– Kan vi tolerere at mennesker sier at staten Israel ikke har rett til å eksistere? Jeg synes det er den ultimate antisemittiske uttalelsen, sier han.

Netanyahu peker på at snart bor en majoritet av verdens jøder i Israel.

– De nye antisemittene sier dette: Vi er ikke imot jøder, vi er bare imot staten Israel. Det er som om noen skulle si: Jeg har ikke noe imot franskmenn, jeg synes bare ikke Frankrike burde eksistere. Antisemittisme og antisionisme, anti-israelsk politikk – ideen om at det jødiske folket ikke har rett på sin egen stat, er dagens ultimate antisemittisme, sier han.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart