Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israels ambassadør sjokkert over NRK-innslag

Israels ambassadør til Norge, Alon Roth, taler på MIFFs Israel-konferanse i 2021. (Foto: MIFF)
Ambassadør Alon Roth mener hatretorikken var en fornærmelse mot hele det jødiske folk.

Det fortsetter å strømme inn med sterke reaksjoner etter at programleder Shaun Henrik Matheson på NRK P13 omtalte Israel «som et ræva land» og at han håpet at koronavaksinen ikke skulle virke på «Guds utvalgte folk».

Israels ambassadør til Norge mener hatretorikken var en fornærmelse mot hele det jødiske folk.

– Jeg var sjokkert over å se den ville hatrerotikken som i går kom fra en NRK-programleder, som uttrykte sin egen personlige forvridde ideologi. Det er ikke bare uprofesjonelt, men en fryktelig fornærmelse mot et helt folk, sier ambassadør Alon Roth i en uttalelse til avisen Dagen.

Han har i likhet med mange andre fått med seg debatten som har rast i Norge etter de antisemittiske uttalelsene fra Matheson på NRK. Matheson avsluttet tiraden sin med å si at vi «aldri må glemme hvor ræva Israel er».

– Å forbanna Israel gang på gang, og ønske at en million israelere, deriblant eldre og sårbare muslimer, kristne og jøder, skal være ute vaksiner – er et språk jeg ikke trodde jeg noen gang ville høre i en seriøs, norsk nyhetskanal, sier Roth og fortsetter:

– Det er synd at slike antisemittiske ord ble uttalt bare en uke etter Den internasjonale holocaustdagen. Jeg er trygg på at de relevante myndigheter i Norge vil sørge for, med alle sine virkemidler, at slike ikke forekommer igjen, sier ambassadøren.

I tillegg til å reagere på ordbruken mener dessuten ambassadøren at NRKs programleder forvrenger faktaene i saken.

– Hvilket faktisk er at mange samarbeider mot pandemien som foregår på bakken. Disse uttalelsene kan ha ødeleggende og farlige konsekvenser.

NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen beklager på vegne av mediehuset, men sier saken ikke vil få konsekvenser for programlederen.

– Det er bare å beklage. Dette var et sleivspark i en direktesending og han gikk over streken, sier Halvorsen til Dagen. NRK har også valgt å avpublisere innlegget.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk skriver på lederplass at det var dehumaniserende antisemittisme vi fikk høre fra programleder Matheson.

«Ordet jødehat er et alvorlig begrep. Det bør brukes med varsomhet. For ingen, aller minst det jødiske folk selv, er tjent med at det går inflasjon i bruken av denne betegnelsen. Men av og til er det helt nødvendig å kalle ting med dets rette navn», skriver avisredaktøren.

Men i dette tilfellet mener han det er helt riktig å omtale det som antisemittisme.

«Et slikt tilfelle oppstod på tirsdag da programlederen Shaun Henrik Matheson på NRK-kanalen P13 serverte det som var en eneste lang dehumaniserende antisemittisk tirade om Israel. Det som ble ytret inn i den NRK-mikrofonen er faktisk det verste vi har hørt fra vår statskanal noen gang. Og det sier ikke så rent lite». 

Han viser til hvordan programlederen i sin grusomme tirade mot Israel sluttet å henvise til israelske myndigheter, men gikk direkte over til jødene og omtalte dem som «Guds utvalgte folk». Videre fremstilte han dem som inhumane, hevngjerrige og som dreper mennesker for fote, gjerne barn. 

«Alt dette er klassiske antisemittiske stereotypier om blodtørstige, grusomme jøder med spesiell forkjærlighet for å ta livet av unger, slik vi har sett det så mange ganger før i historien. Men denne gangen serveres dette hatefulle tankegodset fra den kanalen som vi alle er med på å finansiere, enten vi vil eller ikke», skriver Selbekk.

Hele tiraden til Matheson kan du lese på denne lenken her.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart