Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

AFKs «modell» var en nedbrutt jøde nylig kastet ut av sitt hjem i Jerusalem

Ser du likheten? Bildet til venstre er av en jødisk mann i Øst-Jerusalem som blir fordrevet fra sitt hjem av jordanske okkupasjonsstyrker i 1948. Til høyre er kunstverket til gatekunsteren AFK i Bergen, hvor mannen er påført et palestinsk flagg på armen. På det originale kunstverket hadde mannen et BDS-merket på skulderen og et palestinsk flagg i hånden. Hvis man ser nøye etter står det BDS på boken som mannen holder på. Vi gjør oppmerksom på at fotografiet er speilvendt i forhold til det originale bildet. (Foto: Faksimile Stopp antisemittismen på NRK)
Det omstridte kunstverket til gatekunsteren i Bergen er plagiat av fotografi fra 1948.

15. juni meldte MIFF at boikott-Israel propaganda var kommet opp på en ny lekeplass i Bergen. Gatekunsteren AFK hadde tegnet det som skulle illustrere en ortodoks jøde som satt med et palestinsk flagg og et BDS-tegn sydd på skulderen på lekeplassen. BDS står for boikott, desinvisteringer og sanksjoner mot Israel og regnes av mange som en antisemittisk bevegelse.

Etter sterke protester krevde Bergen kommune, som hadde bestilt arbeidet, at propagandaen ble fjernet fra lekeplassen. Gatekunstneren fjernet kunstverket fra lekeplassen, men førte det senere opp igjen på en gatevegg et annet sted i Bergen. Han endret litt på kunstverket i forhold til den orginale versjonen, blant annet ble BDS-budskapet litt mer skjult.

Nå viser det seg at den jødiske mannen som AFK har brukt som illustrasjon er et plagiat av et fotografi fra Jerusalem fra 1948. Det som gjør saken ekstra groteskt er at mannen som AFK har brukt som «modell» er en nedbrutt jødisk mann som har blitt kastet ut av sitt hjem i Jerusalem av jordanske styrker, da de okkuperte den østlige delen av byen i forbindelse med Den arabisk-israelske krig i 1948. Like etterpå at bildet er tatt blir mannens hus og resten av det jødiske nabolaget i byen plyndret og ødelagt.

Bildene er tatt av Life Magazine og viser hvordan jordanske styrker renser den østlige delen av Jerusalem for jøder. I tillegg til å jage alle jødene fra sine hjem ødela de jordanske styrkene også det jødiske kvartal, kjernen for jødisk liv i Jerusalem. Jødiske synagoger, boliger og forretninger ble jevnet med jorden. Over 38.000 jødiske graver ble ødelagt. Flere tusen år med jødisk historie forsvant. I tillegg ble flere titalls jøder drept og massakrert.

Jan Benjamin Rødner, MIFFs første styreleder og nåværende styremedlem, reagerer sterkt på at gatekunsteren AFK har brukt et bilde av en jødisk mann forvist fra sitt hjem av jordanske soldater til sin propagandakampanje mot Israel i Bergen.

– Denne mannen sitter og venter på at han og de øvrige jødene skal bli eskortert ut av Gamlebyen. Man kan bare forestille seg hvilke tanker av fortvilelse og redsel som går gjennom ham. Kort tid etterpå ble deres hjem vandalisert og samtlige 45 synagoger ødelagt. Fra da av hadde ingen jøder adgang til sine hellige steder, enn sine hjem, i Gamlebyen frem til 1967. Gamlebyen var blitt judenrein, sier MIFFs styremedlem.

Bildet av den fortvilte jødiske mannen kastet ut av sitt hjem av fremmede soldater viser hvor viktig det er at jødene har sitt eget land. Derfor er det ekstra grovt at han blir misbrukt til å fronte en anti-israelsk kampanje.

– Dette bildet, satt i kontekst, illustrerer hvor urettmessig og grunnleggende antisemittisk motstanden mot at jøder skal få bo også i Øst-Jerusalem er. Og hvor nedverdigende aktivistens behandling av jøder er, sier Rødner.

Dette kunstverket ble oppført på en lekeplass i Bergen, før det ble fjernet etter protester. Det dukket senere opp i en litt annen versjon på en annen gatevegg i Bergen. Kunstverket er et plagiat av et fotografi av en jødisk mann forvist fra sitt hjem i Jerusalem i 1948. Nå misbrukes han i en anti-israelsk kampanje her i Norge. (Foto: Privat)

Takk til On Elpeg og Facebook-siden Stopp antisemittisme på NRK for research.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart