Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Bergen kommune krever at AFK fjerner sitt Israel-hat fra lekeplass (og MIFFs faktasjekk på kunstneren)

Synes du slike "kunstverk" passer på en lekeplass for barn? - Skriv ditt svar i kommentarfeltet. (Foto: Privat)
- Kontroversiell og provoserende politisk gatekunst hører ikke hjemme her selv om vi ønsker det velkommen i andre deler av byen, sier byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) til BA.

15. juni meldte MIFF at boikott-Israel propaganda har kommet opp på ny lekeplass i Bergen.

I etterkant fulgte en kraftig bølge av protest i kommentarfeltene. I Bergen har saken også vakt engasjement blant byens lille jødiske minoritet og blant politikere. Kl. 17.40 onsdag 16. juni publiserte lokalavisen BA en sak hvor det kom fram flere protester.

– Dette er jøde-karikatur av klassisk type. Historien har vist hvor dette kan føre hen. Og dette skjer ikke i et vakuum. Antisemittismen vokser igjen i Europa, og jeg kjenner et ansvar for å si ifra, sa Joel Ystebø (KrF) til BA.

– Dette bildet har først og fremst et tydelig politisk og antiisraelsk budskap. Jeg kan ikke se hva det har å gjøre ved en lekeplass for barn, sa Vibeke Moe ved HL-senteret.

– BDS-armbåndet gjør dette til politisk propaganda. Det er upassende på en lekeplass, sa Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn.

I første omgang svarte Thor Haakon Bakke (MDG), byråd for klima, miljø og byutvikling, at han skulle se nærmere på saken.

– Vi kan selvsagt vurdere om vi vil be gatekunstnerne om å revurdere motivet, men for oss er det en ganske høy terskel for å gripe inn i den kunstneriske friheten, skrev Bakke, og la til: «Jeg kjenner ikke til hvilket budskap kunstneren i dette tilfellet har ønsket å formidle, men siden dette skaper debatt skal jeg undersøke nærmere vurderingene som er gjort.»

Kl. 20.37 publiserte BA en ny sak med overskriften: «Byrådet fjerner kontroversiell jøde-karikatur fra lekeplass».

Bakke ga slik begrunnelse: «Et av kravene til gatekunsten her var at motivene ikke skal være åpenbart støtende, seksualiserende, skremmende eller diskriminerende. I dette tilfellet har vi etter kort tid fått reaksjoner fra flere fra det jødiske miljøet, og når de oppfatter dette som støtende har vi ikke lykkes i det som var formålet med dette verket. Vi har vanligvis høy terskel for å fjerne gatekunst, også verk som provoserer og med sterk politisk brodd. Men dette er en lekeplass for barn. Alle skal føle seg velkomne. Kontroversiell og provoserende politisk gatekunst hører ikke hjemme her selv om vi ønsker det velkommen i andre deler av byen.»

Faktasjekk på kunstneren AFK

Kunstneren, som skjuler seg bak navnet AFK, forklarer seg slik til BA.

– Maleriet er ment til å dyrke relasjon og forebygge hat i den ideologiske og fysiske konflikten. Det refererer også til en fredelig prosess (BDS), som ligner den som ble brukt til å balansere makt i den okkuperte Sør-Afrika.

Dette er en falsk sammenligning. Boikottkampanjen mot Sør-Afrikas apartheid-regime hadde som mål å gi alle landets innbyggere stemmerett og like rettigheter. BDS har som mål å fjerne verdens eneste jødiske stat og erstatte den med arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. AFK bekrefter det selv når han snakker om palestinernes «rett til å dra hjem til Palestina». Dette er et krav om å flytte minst 7 millioner inn i Israel, slik at Israel slik vi har kjent det siden 1948 forsvinner. Dette er hovedgrunnen til at, for eksempel, et stort flertall i det tyske parlamentet har erklært at «argumentasjonsmønsteret og metodene til BDS-bevegelsen er antisemittiske».

«Det er faktisk veldig mange jøder som støtter den fredelige BDS-bevegelsen,» sier AFK til BA.

Dette stemmer ikke, og ferske tall motbeviser det. I mai 2021 publiserte Pew en undersøkelse hvor kun 10 prosent av amerikanske jøder sier at de støtter BDS-bevegelsen. Det er grunn til å tro at oppslutningen blant europeiske og norske jøder er enda lavere. Jøder fordeler seg over hele den politiske skalaen og er uenig i mange politiske spørsmål. Det er nesten ingen annen sak som samler jøder mer enn enigheten om at boikott av Israel er feil.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart