Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Synes du slike "kunstverk" passer på en lekeplass for barn? - Skriv ditt svar i kommentarfeltet. (Foto: Privat)

Bergen kommune krever at AFK fjerner sitt Israel-hat fra lekeplass (og MIFFs faktasjekk på kunstneren)

- Kontroversiell og provoserende politisk gatekunst hører ikke hjemme her selv om vi ønsker det velkommen i andre deler av byen, sier byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) til BA.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

15. juni meldte MIFF at boikott-Israel propaganda har kommet opp på ny lekeplass i Bergen.

I etterkant fulgte en kraftig bølge av protest i kommentarfeltene. I Bergen har saken også vakt engasjement blant byens lille jødiske minoritet og blant politikere. Kl. 17.40 onsdag 16. juni publiserte lokalavisen BA en sak hvor det kom fram flere protester.

– Dette er jøde-karikatur av klassisk type. Historien har vist hvor dette kan føre hen. Og dette skjer ikke i et vakuum. Antisemittismen vokser igjen i Europa, og jeg kjenner et ansvar for å si ifra, sa Joel Ystebø (KrF) til BA.

– Dette bildet har først og fremst et tydelig politisk og antiisraelsk budskap. Jeg kan ikke se hva det har å gjøre ved en lekeplass for barn, sa Vibeke Moe ved HL-senteret.

– BDS-armbåndet gjør dette til politisk propaganda. Det er upassende på en lekeplass, sa Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn.

I første omgang svarte Thor Haakon Bakke (MDG), byråd for klima, miljø og byutvikling, at han skulle se nærmere på saken.

– Vi kan selvsagt vurdere om vi vil be gatekunstnerne om å revurdere motivet, men for oss er det en ganske høy terskel for å gripe inn i den kunstneriske friheten, skrev Bakke, og la til: «Jeg kjenner ikke til hvilket budskap kunstneren i dette tilfellet har ønsket å formidle, men siden dette skaper debatt skal jeg undersøke nærmere vurderingene som er gjort.»

Kl. 20.37 publiserte BA en ny sak med overskriften: «Byrådet fjerner kontroversiell jøde-karikatur fra lekeplass».

Bakke ga slik begrunnelse: «Et av kravene til gatekunsten her var at motivene ikke skal være åpenbart støtende, seksualiserende, skremmende eller diskriminerende. I dette tilfellet har vi etter kort tid fått reaksjoner fra flere fra det jødiske miljøet, og når de oppfatter dette som støtende har vi ikke lykkes i det som var formålet med dette verket. Vi har vanligvis høy terskel for å fjerne gatekunst, også verk som provoserer og med sterk politisk brodd. Men dette er en lekeplass for barn. Alle skal føle seg velkomne. Kontroversiell og provoserende politisk gatekunst hører ikke hjemme her selv om vi ønsker det velkommen i andre deler av byen.»

Faktasjekk på kunstneren AFK

Kunstneren, som skjuler seg bak navnet AFK, forklarer seg slik til BA.

– Maleriet er ment til å dyrke relasjon og forebygge hat i den ideologiske og fysiske konflikten. Det refererer også til en fredelig prosess (BDS), som ligner den som ble brukt til å balansere makt i den okkuperte Sør-Afrika.

Dette er en falsk sammenligning. Boikottkampanjen mot Sør-Afrikas apartheid-regime hadde som mål å gi alle landets innbyggere stemmerett og like rettigheter. BDS har som mål å fjerne verdens eneste jødiske stat og erstatte den med arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. AFK bekrefter det selv når han snakker om palestinernes «rett til å dra hjem til Palestina». Dette er et krav om å flytte minst 7 millioner inn i Israel, slik at Israel slik vi har kjent det siden 1948 forsvinner. Dette er hovedgrunnen til at, for eksempel, et stort flertall i det tyske parlamentet har erklært at «argumentasjonsmønsteret og metodene til BDS-bevegelsen er antisemittiske».

«Det er faktisk veldig mange jøder som støtter den fredelige BDS-bevegelsen,» sier AFK til BA.

Dette stemmer ikke, og ferske tall motbeviser det. I mai 2021 publiserte Pew en undersøkelse hvor kun 10 prosent av amerikanske jøder sier at de støtter BDS-bevegelsen. Det er grunn til å tro at oppslutningen blant europeiske og norske jøder er enda lavere. Jøder fordeler seg over hele den politiske skalaen og er uenig i mange politiske spørsmål. Det er nesten ingen annen sak som samler jøder mer enn enigheten om at boikott av Israel er feil.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart