Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

I en kronikk i Fædrelandsvennen ønsker Palestinakomiteen at verdenssamfunnet innfører sanksjoner mot Israel, slik som mot Russland. (Foto: Faksimile FVN)

Palestinakomiteen misbruker ukrainernes lidelse

Krigen i Ukraina kan ikke sammenlignes med konflikten mellom Israel og palestinerne.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I en kronikk i Fædrelandsvennen 11. mars bruker leder av Palestinakomiteen i Vest-Agder, Jorunn Aanensen Kalvik, den grusomme krigen i Ukraina som bakteppe for å angripe Israel. Hun viser til boikott og sanksjoner mot Russland som følge av deres invasjon av Ukraina og ønsker det samme virkemiddelet mot Israel.

Det er ikke noe nytt at Palestinakomiteen og andre palestinaaktivister forsøker å vri verdensbegivenheter om til å handle om dem. Men bare for å få sagt det med en gang: Det er ingenting som er sammenlignbart mellom den russiske invasjonen av Ukraina og forholdet mellom Israel og palestinerne.

Om noe så minner konflikten om Israels kamp for overlevelse, da den unge jødiske staten ble angrepet av en samlet arabisk verden. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky har selv sammenlignet deres kamp for overlevelse med Israels kamp mot arabiske land. Han har også sagt at Israel ofte er et eksempel for Ukraina og at både ukrainere og israelere verdsetter frihet. 

Kalvik trekker frem en rapport fra Amnesty hvor Israel blir anklaget for apartheid. Dette er en rapport som er blitt tilbakevist av en rekke vestlige land, som Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Østerrike, Tsjekkia og USA. Det er vel stort sett bare totalitære regimer som Iran og terrororganisasjoner som Hamas som har omfavnet rapporten – i tillegg til Palestinakomiteen da.

Palestinakomiteen trekker også frem Oslo-avtalen. Israel gjorde at palestinerne for første gang fikk selvstyre, noe de ikke fikk da de var under jordansk eller egyptisk kontroll. Dette skulle være starten på palestinsk statsdannelse, men i stedet for å bygge en stat valgte den palestinske lederen Yasir Arafat å misbruke situasjonen til å lansere en grusom terrorkampanje mot Israel. Før Oslo-avtalen hadde det aldri vært en selvmordsbomber i Israel. Etter Oslo-avtalen ble selvmordsbombere på busser, restauranter og kjøpesentre en del av hverdagen i Israel.

Mens palestinerne fikk selvstyre fikk israelerne et blodbad uten sidestykke.

Heldigvis har israelske sikkerhetstiltak gjort at en slik brutalitet ikke lenger er en en del av hverdagen i Israel. Nå bruker Palestinakomiteen disse sikkerhetstiltakene til å demonisere Israel og som argumentasjon for å innføre sanksjoner mot landet. De omtaler det som et effektivt og ikke-voldelige middel for et «fritt Palestina». Det er ingen tvil om hva Palestinakomiteen og deres likesinnede mener med et «fritt Palestina». Det er bare å ta en titt på logoen deres. Det er en verden hvor Israel er borte fra kartet.

Innlegget ble sendt som et leserinnlegg til Fædrelandsvennen 11. mars.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

5 kommentarer

 1. I og med at palestinerne har tatt side med Putin i krigen så blir det mer relevant å sammenligne de palestinske terrororganisasjonene Hamas og PLO med Putin. Det er vel mye av de samme verdiene, bare at Putin har langt mer makt til å utøve sine drømmer enn det de palestinske lederskapet har. Hvorfor en del nordmenn dog ønsker å støtte palestinernes kamp mot Israel skjønner jeg lite av, det må bunne i arabisk propaganda.

 2. Konstaterer at min kommentar fra i går her blitt sensurert. Meninger skal bli møtt med debatt, ikke sensur.

 3. Minner om at Den internasjonale domstolen i Haag (International Court of Justice, ICJ) slår fast at
  Den 4. Genevekonvensjonen gjelder for de områder som Israel okkuperer
  Muren som er bygget på okkupert område, strider mot folkeretten.
  Israels bosettinger av mer enn en halv million mennesker på Vestbredden og Øst-Jerusalem er bygget i strid med folkeretten. 
  Blokkaden av Gaza også er i strid med internasjonal lov.

  Sammenligningen er altså helt relevant. Israel okkuperer Palestina og Russland okkuperer Ukraina.
  Ca 750.000 palestinere ble fordrevet med våpenmakt i 1948. Dette var flesteparten av Palestinas befolkning. Mye verre enn hva som hittil har skjedd i Ukraina..Detaljer om den etniske rensingen av 601 landsbyer i Palestina i 1948 kan du lese på den israelske organisasjonen Zochrots hjemmeside http://www.zochrot.org. Les den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselems hjemmeside http://www.btselem.org. Jeg anbefaler også at du leser den israelske professoren Ilan Pappes bok «The ethnic Cleansing of Palestine», som kom ut i 2006. Det finnes kunnskaper for de som er interessert i å finne ut hva som faktisk er sant.

  Kritikk av Israels politikk er ikke antisemittisme. Jeg har hatt nære jødiske venner, og vi hadde jødiske flyktninger som bodde hos oss i Stockholm i min ungdom under den annen verdenskrig, og som jeg besøkte og bodde hos en sommer etter krigen.

  Innleggene av Bjellås og Tarud viser en skremmende mangel på kunnskaper, og minner sterkt om den israelske propagandaen. Sannheten er som kjent det første som tapes i en krig. De fleste russere vet ikke hva som forgår i Ukraina.

 4. Det er helt riktig at det er ingenting som er sammenlignbart mellom den russiske invasjonen av Ukraina og forholdet mellom Israel og palestinerne, men at anti-Israel aktivister misbruker denne tragiske krigen, er ikke overaskende.
  Det er ikke bare under jordansk og egyptisk styre at arabere i landet (dagens «palestinere») fikk ikke selvstyre. Også under 500 år med ottomansk styre, og 30 år med engelsk styre, har arabere krevde ikke, og fikk ikke et selvstyre.
  De har oppdaget sin «palestinsk» identitet kun etter 1967 og kun under israelsk styre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart