Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Ali Salam, borgermester i Israels største arabiske by, gir sin offentlige støtte til Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)

Arabisk borgermester: – Netanyahu er det beste valget for araberne i Israel

Leder av den største arabiske byen i Israel vil at Netanyahu fortsetter som statsminiser.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Få arabiske politikere i israelsk historie har åpent flørtet med høyresiden, enda mindre gitt sin støtte til høyresidens statsminisiterkandidat. Men Ali Salam, borgermester i Nasaret, sier han ikke ser «et bedre valg» for Israels arabiske minoritet enn Benjamin «Bibi» Netanyahu, skriver Yedioth Ahronot.

– Spør du meg er Bibi er den beste til å fortsette i ytterligere fem år, sier 69 år gamle Salam, som er borgermester i den største arabiske byen i Israel.

Flere ganger de siste årene har Salam vært vert for Netanyahu i byen hvor Jesus ifølge Bibelen skal ha vokst opp. For Netanyahu kan den politiske omfavnelsen fra Salam føre til økt støtte hos arabiske velgere i Israel.

Splittelser i eget parti og vanskeligere koalisjoner på høyresiden har gjort at Netanyahu må øke oppslutningen andre steder eller finne seg nye allianser og mulige koalisjonspartnere frem mot valget 23. mars.

Retorikken til borgermesteren i byen med drøyt 110.000 innbyggere står i kontrast til andre arabiske ledere, som lenge har anklaget Netanyahu for å marginalisere arabere. Salam sier han ikke har nasjonale ambisjoner som politiker og at hans jobb er å gjøre det som er best for sine innbyggere.

Han er svært kritisk til arabiske politikere i nasjonalforsamlingen, som etter hans mening har feilet i å sørge for det kommer statlige investeringer til arabiske samfunn. Han mener Netanyahu har gjort mer for araberne i Israel.

– Helt ærlig, tiden under Bibi har ført til den største forbedringen av den økonomiske situasjonen i det arabiske samfunnet noensinne, sier Salam.

Statsminister Benjamin Netanyahu i møte med israelsk-arabiske ledere i mars 2015. (Foto: GPO)
Netanyahu håper å øke oppslutningen sin blant israelske arabere. Her fra et møte med arabiske ledere i 2015. (Foto: GPO)

Borgermesteren sier han planlegger å stemme på United Arab List ved valget i mars. Det er at arabisk parti som brutt ut av Den arabiske felleslisten, fordi de i motsetning til andre arabiske partier ønsker samarbeid med Netanyahu.

Det har de siste årene vært en stor debatt blant israelske arabere om man skal samarbeide med Netanyahu og høyresiden eller være i en nærmest evig opposisjon. Professor Asad Ghanem ved politiske studier ved universitet i Haifa sier debatten i stor grad reflekterer frustrasjonen og misnøyen med dagens arabiske partier og politikere.

– Det faktum at lederen for den største arabiske byen i Israel åpent støtter Netanyahu, uten en gang å være redd for å si det, gjenspeiler et arabisk samfunn i politisk krise uten en agenda for å løse sine utfordringer, som i hovedsak er kriminalitet og vold, sier professoren.

Et av valgløftene til Netanyahu er 300 millioner kroner til å bekjempe voldsutfordringene i arabiske byer. Han har også lovet å inkludere en arabisk minister i sin eventuelt neste regjering.

Salam er ikke den eneste araberen som er godt fornøyd med Netanyahu. I beduinlandsbyen Arab al-Naim stemmer nesten alle innbyggerne på «Bibi».

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart