Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Helt vanvittig å sammenligne Israel med ISIL

Per Edgar Kokkvold. (Foto: Skjermdump fra Nrk.no)
Per Edgar Kokkvold. (Foto: Skjermdump fra Nrk.no)
- Da NRK valgte å invitere Max Blumental til Urix, var det nesten som om man skulle sette David Irving til å snakke om Holocaust, sa Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold da klager på dette programmet ble behandlet i dag. Likevel fikk Urix kun mild kritikk av enkelte rådsmedlemmer, og ingen uttalelse ble vedtatt i saken.

– Det kan ikke være noen tvil om at Blumental representerer et virkelig ytterpunkt. Det å velge å invitere ham blir nesten som å sette David Irving til å snakke om Holocaust. Det er helt vanvittig å sammenligne Israel med ISIL, sa Kokkvold da han innledet behandlingen av klagene på Urix-programmet 11. november.

Miff har tidligere avslørt 16 løgner som ble fremført av anti-Israel aktivisten Max Blumental da han ble intervjuet av programleder Gry Blekastad Almås.

Verken Kokkvold eller resten av Kringkastingsrådet ville likevel rette kritikk mot programredaksjonen for å ha invitert ham, av ytringsfrihetshensyn og fordi de var enige med NRK i at det hadde blitt klargjort godt nok i programmet at Blumentals synspunkter ikke er representative, og at han står for et ytterpunkt i debatten.

Rådsmedlem Finn Egil Holm stilte imidlertid kritisk spørsmål ved om dette var en tankegang man også ville ha praktisert overfor kilder med ekstreme synspunkter om andre land enn Israel.

– Dette er ekstremisme som kommer frem mot Israel. Ser man seg tjent med at denne typen ekstremistiske syn kommer til uttrykk når man skal diskutere andre land og regimer? Man hadde ikke invitert Irving for å diskutere Holocaust, kommenterte Holm.

Irving er kjent som Holocaust-fornektende konspirasjonsteoretiker.

Elin Ørjasæter etterlyste mer informasjon om hvem Blumental egentlig var, og minnet om at hun også under debatten Kringkastingsrådet hadde om Midtøsten-dekningen i høst, hadde etterlyst mer opplysende bakgrunnsinformasjon generelt. Henvendt mot NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk uttalte hun:

– ”Alle vet at Israel er et demokrati”, sa du forrige gang vi tok opp dette. Men så si det av og til da! Hvor mange prosent av amerikanske jøder er enige med Blumental? Vær litt mer pedagoger, si meg i klartekst hvem han er! Da blir det mer interessant å høre på ham.

En av dem som reagerte sterkt på programmet med Blumental da det ble sendt, var Miff-medlem, kulturist og tidligere stortingsrepresentant Hallgrim Berg.

”Det er svært skuffande at programleiaren ikkje gav ein slik demagog og fantast større intellektuell motstand”, skrev han i en klage til Urix-redaksjonen, og spurte: ”Kan mangelen på slik motstand skuldast at redaksjonen er grunnleggjande samd med den inviterte amerikanaren, og at det er gildt for programleiaren å sleppe fram meiningsfeller som kan gøymast bak eller løftast fram med sin akademiske status?”

Spørsmålet ble ikke besvart i Kringkastingsrådets møte.

Kringkastingsrådet tok også opp tre andre saker i dagens møte som angikk Midtøsten-dekningen. Det gjaldt Supernytts reportasje fra Vestbredden 2. desember og Urix’ intervju med historiker Benny Morris 25. september, samt en klage på et innslag av Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Rådet vedtok ikke noen samlede uttalelser om noen av disse sakene.

Her kan du se opptak av møtet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart