Nadia Murad. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen)
Nadia Murad. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 8. oktober 2018)

Fredsprisvinner Nadia Murad mener jesidiene kan lære av Israel

Var på et fem dager langt besøk i Israel i fjor.

Fredag 5. oktober kunngjorde Den Norske Nobelkomite at Nobels fredspris for 2018 skal gå til Denis Mukwege og Nadia Murad for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Irakiske Nadia Murad er en 25 år gammel kvinne fra minoriteten jesidiene som i 2014 ble tatt til fange og solgt som slave i det nordvestlige Irak av terrorgruppen IS. Etter tre måneders mareritt klarte hun å flykte. I tiden etter har hun valgt å fortelle åpent om hva hun og flere tusen andre jesidi-kvinner ble utsatt for. I 2016 ble hun utnevt til FNs første «Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking».

I juli 2017 var hun på et fem dager langt besøk i Israel. Det ble omtalt I24news i en artikkel publisert 25. juli 2017.

Knesset-medlem Ksenia Svetlova fra partiet Zionist Union i samtale med Nadia Murad. (Foto: knesset.gov.il)
Knesset-medlem Ksenia Svetlova fra partiet Zionist Union i samtale med Nadia Murad. (Foto: knesset.gov.il)

På den siste dagen – med hjelp av en tolk – sa hun følgende til en fullsatt hall på universitetet i Tel Aviv:

«Akkurat som jødene har jesidiene en flere tusen år gammel historie. Til tross for gjentakende forfølgelse har begge våre folk overlevd. Mitt besøk i Israel har vist meg at i kjølvannet av undertrykkelse og folkemord kan et samfunn gjenoppstå enda sterkere.»

Besøket i Israel var organisert av den israelske nødhjelpsorganisasjonen IsraAid, Combat Genocide Association, hvis mål er å stoppe og forhindre folkemord, og det israelske kontoret av Society for International Development (SID).

I løpet av de fem dagene i Israel hadde Nadia møter med israelske Knesset-representanter og presidenten ved Tel Aviv University, og hun besøkte Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem og Beit Hatfutsot, det jødiske folks museum i Tel Aviv.

Nadia Murad på besøk i Knesset. (Foto: knesset.gov.il)
Nadia Murad på et møte i Knesset i juli 2017. (Foto: knesset.gov.il)

På et møte i nasjonalforsamlingen Knesset oppfordret Nadia de israelske representantene om formelt å anerkjenne forfølgelsen av jesidiene som et folkemord, og å vedta en lov som ble foreslått at Ksenia Svetlova fra partiet Zionist Union. Hun leder en gruppe Knesset-medlemmer som arbeider for å styrke forbindelsen mellom Israel og det kurdiske folket.

Nadia Murad hadde følgende avskjedshilsen til Israel: «Takk til dere for å ha gitt jesidiene et eksempel på hvordan vi kan fortsette å være i kontakt med vår historie og arv samtidig som vi former vår fremtid.»

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart