Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Arabiske land er rasende på Hamas

Hamas-leder Ismail Haniyeh talte i begravelsen til den iranske generalen Qasem Soleimani. (Foto: Khamanei.ir)
Kaller det en ærekrenkelse at Ismail Haniyeh deltok i Qasem Soleimanis begravelse.

Som MIFF skrev mandag deltok Hamas-leder Ismail Haniyeh i begravelsen til den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk droneangrep i Bagdad 3. januar. Deltakelsen har skapt sterke reaksjoner hos flere arabiske land, blant annet Saudi-Arabia og Egypt, skriver Israel Hayom.

Egypterne skal være rasende på at Haniyeh deltok i begravelsen til en av de fremste lederne i Iran, et land som Egypt og andre arabiske land ser på som en regional fiende. Hamas-lederen deltok ikke bare i begravelsen, han holdt også en tale og kondolerte til Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Både Egypt og Saudi-Arabia skal på forhånd ha bedt Haniyeh om å ikke delta i begravelsen, men advarselen ble ignorert av Hamas-lederen. Egypt, som grenser til Gazastripen, hadde tillatt at Haniyeh fikk reise via Egypt for en runde internasjonal besøk basert på et løfte fra Haniyeh om at han ikke skulle reise til Teheran eller møte noen i det iranske lederskapet.

– Haniyehs besøk i Teheran, hans deltakelse i begravelsen og hans minneord til Soleimani – hvor han kaller [Soleimani] den største støttespilleren av den palestinske motstandsbevegelsen og den palestinske kampen for nasjonal anerkjennelse – var en vanære og intet mindre enn et skammelig angrep på Egypts nasjonale ære, sier en høytstående egyptisk tjenestemann.

Mens Iran er sjiamuslimsk og ønsker et sjiamuslimsk kalifat i Midtøsten, er Egypt, Saudi-Arabia og andre arabiske land for det meste sunnimuslimske. Sjia- og sunnimuslimer har i lange tider vært i konflikt med hverandre. At en Hamas-leder deltar i begravelsen til en iransk leder er et tegn på at Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran, mener den egyptiske tjenestemannen.

– Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran mens de åpenlyst ignorer den klare beskjeden fra Kairo og andre sunni-arabiske land. Qasem Soleimani er ansvarlig for drapet på tusenvis av sunnimuslimer, også mange palestinere.

Over 4000 palestinere er drept i den syriske borgerkrigen, hvor Soleimani og hans Quds-styrker har vært aktive på Bashar al-Assads side. Haniyeh skal ha unnskyldt besøket til Teheran med at begravelsen til Soleimani var «en spesiell hendelse» som krevde at Hamas-lederen var til stede. Iran har årlig gitt flere hundre millioner kroner til palestinske terrorgrupper på Gaza.

Hamas-leder Ismail Haniyeh stod to rader bak Irans øverste leder Khamanei i Soleimainis begravelse. (Foto: Khamanei.ir)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart