Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Historisk forsvarsavtale mellom Marokko og Israel

Israels forsvarsminister Benny Gantz håndhilser på den marokkanske forsvarsministeren Abdellatif Loudiyi etter at partene har signert en omforent memorandum i Marokkos hovedstad Rabat onsdag 24. november. (Foto: Forsvarsdepartementet)
For første gang har Israel signert en omforent memorandum med et arabisk land.

Israels forsvarsminister Benny Gantz signerte onsdag en omforent memorandum med sin marokkanske motpart. Det er første gang en slik avtale blir inngått mellom Israel og en arabisk stat, skriver Times of Israel.

Avtalen gjør at de to landenes forsvarsdepartementer og militære enklere kan kommunisere sammen og dele etterretning. Tidligere var slik kommunikasjon kun mulig mellom landenes etterretningstjenester.

– Vi har akkurat signert en avtale om militært samarbeid – med alt det innebærer – med Marokko. Dette er en svært viktig begivenhet som gjør at vi kan inngå felles prosjekter og tillate eksport av israelsk forsvarsutstyr hit. Jeg tror båndene mellom Marokko og Israel må bli enda sterkere, fortsette å utvikle og utvide seg, og jeg er glad for at jeg har spilt i en rolle i det, sa forsvarsminister Benny Gantz etter signeringen av den historiske avtalen.

En tjenestemann i forsvarsdepartementet sier at selv om Israel har et tett sikkerhetsforhold mellom Jordan og Egypt, så har de ikke en omforent memorandum med dem, som gjør avtalen med Marokko «enestående».

– Dette er starten på et offisielt sikkerhetssamarbeid mellom landene. Avtalen inkluderer formalisering av deling av etterretning, og at det åpnes for bånd mellom landenes forsvarsindustri, forsvarsanskaffelser og fellesøvelser, sier det israelske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Gantz landet i den marokkanske hovedstaden Rabat dagen før signeringen. Det er det første offisielle besøket av en israelsk forsvarsminister til landet, som skjer etter at de to landene normaliserte forholdet i fjor.

I tillegg til det første besøket av en forsvarsminister var det også første gang soldater fra det israelske forsvaret besøkte landet i uniform. Tre uniformerte IDF-offiserer var en del av forsvarsministerens delegasjon, hvorav to av dem har marokkansk bakgrunn. Begge foreldrene til brigadegeneral Yaki Dolf ble født i Marokko, mens moren til oberst Noam Arbeli ble født i det arabiske landet. Rundt 700.000 israelere anslås å ha marokkanske røtter.

Besøket til Gantz er det andre besøket av en israelsk minister til Marokko på kort tid. Utenriksminister Yair Lapid besøkte landet i slutten av august, blant annet for å offisielt åpne et handelskontor i hovedstaden Rabat.

For første gang har israelske offiserer besøkt Marokko i uniform. To av dem har marokkansk bakgrunn. Her er oberst Noam Arbeli (fra venstre), brigadegeneral Yaki Dolf og oberstløytnant Netanel Kula fotografert utenfor gravstedet til den marokkanske kong Muhammmed V i Rabat. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart