Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

NRK Ukeslutt med debatt hvor begge parter vil boikotte Israel

Gal Gadot har hovedrollen i filmen Wonder Woman som hadde premiere i Norge 16. juni 2017. (Foto: Gage Skidmore, flickr)
Gal Gadot har hovedrollen i filmen Wonder Woman som hadde premiere i Norge 16. juni 2017. (Foto: Gage Skidmore, flickr)
Nytt lavmål av NRK banet vei for ensidig demonisering av Israel. Mina Adampour vil ikke se Gal Gadot (bildet) i Wonder Woman, men det vil Elling Borgersrud selv om han kaller henne "Gale Gadot".

NRK Ukeslutt sendte lørdag 17. juni en debatt mellom samfunnsdebattanten Mina Adampour og Elling Borgersrud fra den venstreradikale rap-gruppen Gatas Parlament.

NRK lot Adampour komme med en rekke sterke anklager mot Israel og mot Gal Gadot, skuespilleren i den kinoaktuelle filmen Wonder Woman. Vær Varsom-plakaten sier at «de som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger». En slik mulighet ga NRK ikke, for også debattmotstander Borgersrud ønsker boikott av Israel. Han gikk ikke imot en eneste av anklagene fra Adampour, men mente likevel at man burde kunne se Wonder Woman på kino siden filmen «ikke er et israelsk produkt, men et helt vanlig Hollywood-produkt».

Adampour mener Gadot har ytret seg i et «svært inhumant ordelag overfor de palestinske ofrene for Gaza-invasjonen i 2014».

Under krigen mellom Israel og de islamistiske terrororganisasjonene på Gaza-stripen sommeren 2014 skrev Gadot på sin offisielle Facebook-side:

“I am sending my love and prayers to my fellow Israeli citizens. Especially to all the boys and girls who are risking their lives protecting my country against the horrific acts conducted by Hamas, who are hiding like cowards behind women and children…We shall overcome!!! Shabbat Shalom! #weareright #freegazafromhamas #stopterror #coexistance #loveidf”

Da Adampour gjenga første del av sitatet hos NRK, utelot hun «guttene og jentene som risikerer sine liv i å beskytte mitt land», men kritiserte Gadot for å anklage Hamas for å bruke kvinner og barn som menneskelige skjold. Adampour hevdet at ulike internasjonale og israelske grupper har «dokumentert» at det er Israel som bruker menneskelige skjold.

– Dette nevner hun [Gadot] ikke. Tvert imot prøver hun å framstille det som om det er den parten som har gjort motstand som har gjort dette. Gadot sier til verdens befolkning at sannheten er det motsatte av det den faktisk er, sa Adampour.

Det var på dette punktet NRKs programleder avbrøt og sa: «Nå kan det være at noen av våre lyttere ikke boikotter i det hele tatt, og ikke skjønner den interne boikottkonflikten som er på venstresida.»

Det kan nok være. Det kan absolutt være.

Men i NRK-studio var det ingen motforestillinger. «Jeg er selvsagt enig i at Gale Gadots sine vurderinger av dette er… Ingen bør høre på de,» fortsatte Borgersrud.

Han omtalte henne altså som «Gale Gadot». Programlederen gjorde ingen forsøk på å passe på at sendingen viste «respekt for menneskers egenart og identitet», slik Vær-varsom-plakaten formaner.

Sitat fra punkt 4.3: «Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende.» Nei, slike fine ord gjelder ikke for sterke kvinner som har gjort verneplikt i det israelske forsvaret.

 

Anklager om barn

Adampour fikk fortsette med sin ensidige demonisering: «319 mindreårige palestinske barn var fengslet ved utgangen av 2017 (…) og de utsettes for tortur.»

Vi forstår ikke hvordan Adampour kan ha statistikk for utgangen av 2017 når vi bare har kommet til juni 2017. Hennes anklage om tortur er det nok like lite hold i.

Les MIFFs svar på anklager om palestinske barnefanger her.

Adampour fortsatte: «500 barn ble myrdet [i Gaza-invasjonen i 2014], det er flere ganger Utøya-massakren.» Å hevde at palestinske barn ble myrdet under Gaza-krigen er en grov og demoniserende anklage. Har noen hørt henne spørre om hvor mange serbiske barn som ble myrdet av Bondevik-regjeringen da Norge støttet bombingen under Kosovo-krigen i 1999? Og om hvor mange afghanske barn norske soldater har myrdet i Afghanistan?

Blant de drepte i USAs og Storbritannias krig mot Irak var det 46 prosent barn, noe som tilsvarer andelen barn i befolkningen generelt. Blant de drepte i Gaza-krigen var det 16 prosent barn, mens andelen barn i befolkningen på Gazastripen totalt sett er 42 prosent. Disse tallene viser at det israelske forsvaret (IDF) gjorde alt de kunne for å unngå å ramme barn.

Israelske soldater blir trent til å skille mellom stridende og sivile, slik staters hærstyrker er forpliktet til etter krigens folkerett.

Men ikke alle samfunn har mekanismer på plass for å hindre drap på barn. Noen samfunn belønner slik krigføring. Israelske Malki Roth (15) var en solstråle som spredte glede med fløytespillet sitt. 9. august 2001 ble hun drept sammen med sin venninne mens de koste seg på en pizzarestaurant.

Mannen som laget bomben får minst ni tusen kroner i måneden i lønn fra palestinske myndigheter (PA). Til sammenligning får en palestinsk lærer eller politimann 3000-4000 kroner i måneden.

Kvinnen som ledet angrepet er tv-stjerne i den arabiske verden og svært stolt av sine drap på jødiske barn. Senest 16. juni 2017 skrev Schibsted-avisene i Norge om en palestinsk kvinne som blir belønnet fordi hennes sønn drepte en 13 år gammel israelsk jente.

 

Usannhet om EU og boikott

Tror du boikotten din har effekt, spurte NRKs programleder til slutt.

– Vi vet at BDS-bevegelsen har hatt effekt. EU har gått inn for boikott av israelske varer og denne lille kampanjen ført her har også ført til oppmerksomhet og radioens lyttere kan jo gå inn og lese nærmere hvilken effekt man selv kan ha med forbrukermakt, svarte Adampour.

Serien med demoniserende anklager mot Israel ender i nok en usannhet. EU har ikke gått inn for boikott av israelske varer, ei heller varer fra israelske bosetninger. Europakommisjonen vedtok i 2015 et direktiv for spesiell merking av israelske produkter som er produsert utenfor 1967-linjene. Direktivet forbyr at varer som er produsert på Golan-høydene, i Øst-Jerusalem eller i jødiske bosetninger på Vestbredden skal kunne merkes med teksten ”produsert i Israel”. Noe boikottvedtak er ikke fattet.

 

Spørsmål til NRK

Helt til slutt vil vi råde NRK til å stille følgende spørsmål til seg selv: Hva oppnår vi ved å invitere to boikott-tilhengere til debatt? Ønsker vi å forsterke demoniseringen av Israel, og å male videre på løgnbildene av landet?

Ledelsen i NRK bør være godt kjent med HL-senterets spørreundersøkelse som viste at 4 av 10 nordmenn likestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene under andre verdenskrig, at 16 prosent av nordmenn sier seg helt eller nokså enig i påstanden: “Så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred i verden, og at 31 prosent gir hel eller delvis støtte til boikott av israelske varer.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart