Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Norsk studentorganisasjon avviste boikott av Israel

Norsk studentorganisasjon behandlet forslag om akademisk boikott av Israel lørdag 9. desember 2017. Forslaget ble nedstemt. (Skjermdump fra student.no/ Facebook)
Norsk studentorganisasjon behandlet forslag om akademisk boikott av Israel lørdag 9. desember 2017. Forslaget ble nedstemt. (Skjermdump fra student.no/ Facebook)
Vil jobbe for «et fritt Palestina» og «vise støtte til akademikere i Israel».

Sentralstyret i Norsk studentorganisasjon behandlet 9. desember et forslag om akademisk boikott av Israel. MIFF påpekte 6. desember at dette ville være en oppfordring til ulovlig handling.

Boikottforslaget ble avvist av et flertall i sentralstyret lørdag formiddag, selv om mindretallet forsøkte på ulike måter å få inn boikottformuleringer. Også en trussel om mulig akademisk boikott i framtiden ble avvist.

Selv om boikott ble avvist, er det fortsatt svært kritikkverdige formuleringer i resolusjonen som ble vedtatt.

«Gjennom statens Israels systematiske undertrykkelse av det palestinske folk og det palestinske akademiske liv, bryter Israel både prinsippet om akademisk frihet, lik rett til utdanning og menneskerettighetene. Norske studenter fordømmer et hvert angrep på den akademiske friheten. NSO oppfordrer derfor akademia til å stå samlet for å kjempe for rettighetene til palestinske kolleger, og jobbe for et fritt Palestina med et fritt akademia,» vedtok sentralstyret.

De ser bort fra at Israel gir akademisk frihet og til og med har gitt palestinske fanger mulighet til utdanning. De ser bort fra at de høyere utdanningsinstitusjoner på Gaza-stripen og Vestbredden – uten unntak – er blitt bygd etter at Israel tok kontroll over områdene i 1967.

«Palestina» kunne vært fritt for 80 år siden dersom palestinerne hadde godtatt Peel-kommisjonens forslag. Det kunne vært fritt for 70 år siden dersom palestinerne hadde godtatt FNs delingsplan. Det kunne vært fritt mange ganger siden dersom de ikke hadde insistert på å avvise det jødiske folkets frihet, ikke bare til akademisk arbeid, men til selvstyre og sivilisasjonsbygging i sitt historiske og religiøse kjerneland.

Sentralstyret vedtok følgende fem kulepunkt:

  • NSO skal innlede et samarbeid med den palestinske studentorganisasjonen PSCF.
  • NSO skal ha dialog med NUIS om situasjonen for palestinske og israelske akademikere i Israel og Palestina, med sikte på et godt akademisk miljø i området.
  • NSO skal arbeide for at universitets- og høyskolesektoren aktivt viser sin støtte til akademikere i Israel og Palestina.
  • NSO mener at forsknings- og utdanningsprogram må ha merknader om at akademisk frihet er et kriterium for et hvert samarbeid og kutte all støtte dersom disse ikke blir etterfulgt.
  • NSO mener at universitet- og høgskolesektoren ikke skal inngå samarbeidsavtaler med israelske utdanningsinstitusjoner der lik rett til utdanning og akademisk frihet innskrenkes.

MIFF skrev 6. desember:

Hvis det var genuin og systematisk undertrykkelse av akademiske muligheter norske studenter reagerer på, hvorfor ikke da boikotte Iran på grunn av deres forbud mot at tilhengere av bahai-religionen kan få høyere utdannelse? Hva med Tyrkia, hvor studenter og akademikere er fengslet i tusenvis de siste årene?

Scholars at Risk er et internasjonalt nettsted som loggfører brudd på akademisk frihet i mange land. Det er nok ikke tilfeldig at deres oversikt over hendelser viser en lang rekke land, men at søk på Israel og palestinske områder ikke gir noen treff.

Har det slått NSO at israelere i vanlig studentalder må bruke to og tre år av sitt liv på å forsvare landet sitt fra fiender som ønsker deres ødeleggelse?

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart