Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hvorfor satser Kerry så sterkt?

USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Hvorfor legger USAs utenriksminister John Kerry så uforholdsmessig mye tid og krefter ned i samtaler med israelere og palestinere når få gir han store sjanser for å lykkes?

Fredag 10. januar ble Herb Keinon intervjuet på IBAs (Israels «NRK») engelsk-språklige dagsrevy. Herb Keinon har i en årrekke vært kjent som en av de aller fremste journalistene i Jerusalem Post. Vi i MIFF kjenner ham ekstra godt fordi han talte til oss på vårt landsmøte i 2010. Jeg gjengir punkter fra intervjuet fritt.

Reporteren, Ellie Wohlgelernter, spurte Keinon blant annet om hvorfor den amerikanske utenriksministeren John Kerry akkurat da skulle på et møte med Den arabiske liga [den består av 21 arabiske stater pluss «Palestina»]. Keinons første svar var at Kerry lytter til alle og får impulser fra alle, og at han prøver å få dem til å påvirke palestinerne i den retningen han ønsker.

Så spurte reporteren hvorfor Kerry legger ned så kolossalt mye tid på konflikten mellom Israel og palestinerne. Han ble spurt om Kerry er ute etter å få Nobels fredspris?

Reporteren sa at hvis en slik avtale blir inngått, vil de arabiske statene ikke godta den. Keinon var i og for seg enig i det, men Kerry håper å få dem til det. Det er en av de tingene han arbeider på. Han håper at de skal støtte de innrømmelsene Abbas må gjøre, og kanskje til og med påvirke ham til å gi innrømmelsene.

Keinon sa at hvis man er politiker i Midtøsten akkurat nå og ser seg rundt hvor man vel kunne gjøre en forskjell, virkelig utrette noe, da er det ikke mange steder man kan dra. Han kan ikke utrette noe særlig i Syria, ikke i Egypt, ikke i Bahrain [hvor en sunni-muslimsk elite styrer et shia-muslimsk flertall] eller Jemen. Da står man igjen med Israel og palestinerne. Man tenker at hvis man virkelig har suksess der, kan det øke USAs prestisje i Midtøsten, nå er den ganske lav.

Keinon tror at Kerry virkelig ønsker fred. Og han tror at Kerry også er opptatt av Israels sikkerhet. Ønsket om å få en Nobel-pris og få en varig berømmelse kan virke inn. Men han tror at Kerry er oppriktig.

Om Kerrys interesser sammenfaller med Israels interesser, er en annen sak. Mange israelere mener at Kerry tror at han vet bedre enn israelerne selv hva som er i Israels interesse. Men Keinon er overbevist at Kerry selv mener å tjene Israels interesser med det han driver med.

Keinon ble spurt om Kerry gjør dette av egen drift, eller om det er presidenten som har gitt ham et så omfattende oppdrag. Keinon tror det kan være litt av begge deler. Obama prøvde å få til noe i sin første periode, men gav opp da han møtte motstand. Kerry har vært svært opptatt med denne saken i en årrekke. Han håper å få utrettet noe her.

[I sammenheng med det kan det være verd å merke seg at Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sa at det forslaget det er ventet at Kerry vil komme med, er det beste Israel kan få.]

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart