Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Gantz inviterte Abbas til samtaler i hjemmet sitt

Forsvarsminister Benny Gantz (t.v.) møtte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ansikt til ansikt. (Foto: Flash90)
Det er første gang siden 2010 at en palestinsk leder møter en israelsk leder til samtaler i Israel.

Forsvarsminister Benny Gantz inviterte nylig den palestinske presidenten Mahmoud Abbas til samtaler i sitt private hjem i Rosh Ha’ayin. Det er første gang en palestinsk leder har samtaler med en israelsk leder i Israel siden 2010, da Abbas møtte daværende statsminister Benjamin Netanyahu.

– Bare dem som er ansvarlig for å sende soldater ut i kamp vet hvor dypt forpliktelsen til å unngå det er, skriver Gantz, som tidligere var øverstkommanderende i det israelske forsvaret, på Twitter.

Møtet mellom Gantz og Abbas var det andre møtet mellom dem etter at den nye israelske regjeringen ble dannet i juni. Ifølge forsvarsdepartementet varte møtet i to og en halv time. Gantz og Abbas var tidvis alene. Etter møtet ble det kjent at Israel vil hjelpe de palestinske myndighetene økonomisk. De vil også gi juridisk status til nesten 10.000 papirløse palestinere på humanitær basis, skriver avisen Jerusalem Post.

– Forsvarsministeren understreket en felles interesse for å styrke sikkerhetssamarbeidet, bevare stabiliteten og forhindre terrorisme og vold, sier Gantz kontor i en uttalelse. Gantz skal også ha fortalt Abbas at han ønsket å fremme «tillitsskapende tiltak på sivile og økonomiske områder».

De siste ukene har det vært en økning i antallet palestinske terrorangrep. Det har også vært en økning i bosettervold mot palestinere. Dette var et av mange temaer som ble diskutert i forbindelse med det høytstående møtet.

Statsminister Naftali Bennett er motstander av fornyede fredsforhandlinger med palestinerne og har nektet å møte Abbas. Likevel har regjeringen hans med Gantz i spissen lovet å støtte de palestinske myndighetene og styrke deres skrantende økonomi. Gantz ser på regimet til Abbas som det eneste alternativet for å forhindre Hamas i å få mer innflytelse på Vestbredden.

Opposisjonspartiet Likud, ledet av Netanyahu, kritiserer møtet mellom Abbas og Gantz. De mener regjeringen gjør Abbas og palestinerne til sentrum av begivenhetene igjen. Samtidig blir Abbas kritisert av sine politiske rivaler i Hamas, som kaller møtet «forkastelig» og mener det «må fordømmes».

Den israelske avisen Jerusalem Post skriver på lederplass at tross alle utfordringene det er med Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene, så er det eneste fornuftige at Israel hjelper dem å løse sine utfordringer.

– Abbas er ingen elsker av Sion. Hans historie med Holocaust-fornektelse er forkastelig. Hans utbetalinger av milliarder av kroner til terrorister og deres familier er samvittighetsløs og hans angrep på Israel er foraktelige. Likevel er han og myndighetene han leder fra et israelsk perspektiv langt bedre enn Hamas-alternativet, skriver avisen.

De frykter at hvis de palestinske selvstyremyndighetene bryter sammen, så kan vi få en situasjon på Vestbredden som er lik den på Gazastripen.

– Hvis PA bryter sammen, vil de som kommer etter trolig ikke være noen velvillige aktører. Se bare hva som skjedde på Gaza, skriver avisen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart