Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu i 2010. (Foto: GPO)
Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu i 2010. Det er lenge siden det har vært forhandlinger mellom partene. (Foto: GPO)

Flertallet av israelerne ønsker nye samtaler mellom Netanyahu og Abbas

Også blant Netanyahus egne velgere er det mange som støtter fredsforhandlinger med palestinerne.

Litt over halvparten av israelerne sier de ønsker at det blir nye møter og nye fredsforhandlinger mellom statsminister Benjamin Netanyahu og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, skriver avisen Ha’aretz.

Undersøkelsen viser også at 49,5% av dem som stemte Likud ved forrige valg, partiet til statsminister Netanyahu, støtter et slikt møte. 36,2% er imot. Bare 21,8% av velgerne til det ytterliggående partiet Religiøs sionisme ønsker nye samtaler mellom Netanyahu og Abbas.

I sentrum av politikken sier 81,2% av velgerne til Yesh Atid at de ønsker et slikt møte. 88,7% av velgerne til Nasjonal Enhet sier det samme.

Netanyahu har flere ganger tidligere gitt uttrykk for at han er klar for nye forhandlinger, men det palestinske lederskapet har takket nei.

Heller ikke blant palestinere flest har det vært et stort ønske om nye fredsforhandlinger. En undersøkelse publisert i april 2022 viste at bare 25% av palestinerne foretrekker forhandlinger for å løse konflikten. 68% svarte vold som den beste løsningen og 44% svarte væpnet konflikt.

Den nye israelske undersøkelsen viser også at et klart flertall av israelerne – 64,2% – er villig til å akseptere en stans i byggingen i israelske bosetninger som en del av en normaliseringsavtale med Saudi-Arabia. De siste årene har det vært mange spekulasjoner om at en normalisering i forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia nærmer seg.

Deltakerne i spørreundersøkelsen har også blitt spurt om den nye regjeringens planer har potensiale til å skade det israelske demokratiet. 84,9% av velgerne i sentrum og på venstresiden mener planene kan skade demokratiet. Blant sentrumpartiet Yesh Atids velgere er tallet hele 95,6%. På høyresiden er det bare 28,3% som frykter det samme.

Spørreundersøkelsen er gjennomført på vegne av Genève-initiativet, som jobber for å fullføre planene om en tostatsløsning.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart