Søk
David Lloyd George var statsminister i Storbritannia fra 1916 til 1922.
David Lloyd George var statsminister i Storbritannia fra 1916 til 1922.

Mannen bak Balfour-erklæringen

Storbritannias statsminister David Lloyd George mente jødenes rett til landet var viktigere enn ønskene til araberne som bodde i området.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det er hundreårsdagen for Balfour-erklæringen, brevet som Lord Rothschild mottok fra Storbritannias utenriksminister Arthur James Balfour 2. november 1917.

Balfour-erklæringen uttrykker ikke bare Balfours egen støtte til de jødisk-zionistiske ambisjonene, brevet uttrykte også meningen til det britiske imperiets regjering, og fremfor alt statsminister David Lloyd George.

Lloyd George er den første og hittil eneste statsministeren i Storbritannia med bakgrunn fra Wales. Han er også den siste statsministeren fra det liberale partiet.

Lloyd George vokste opp på 1860- og 1870-tallet med en sterk religiøs oppdragelse.

– Jeg gikk på en skole hvor jeg ble undervist mye mer i historien til jødene enn historien til mitt eget land. Jeg kunne alle kongene i Israel utenat, men jeg tviler på om jeg kunne ha nevnt mer enn seks konger i England og ikke flere av kongene i Wales… Vi ble grundig innført i historien til menneskeslekten da den var i sin største herlighet, skal Lloyd George ha sagt da han snakket om sin oppvekst til det jødiske historiske samfunnet i 1925.

Lloyd George var ikke bare zionist på grunn av sin religiøse oppdragelse. Da han senere ble politiker, så han en jødisk statsdannelse som viktige verktøy for å oppløse det osmanske imperiet og sikre britisk dominans i Midtøsten, skriver Stephen Sizer i sin bok om kristenzionisme, ifølge bloggen The Balfour Project. Å sikre sjøveien til India var også et viktig strategisk mål.

– Zionisme, om den er rett eller feil, god eller dårlig, så er den, rotfestet i årlange tradisjoner, etter de nåværende behov og fremtidige håp, av langt større betydning enn ønskene og fordommene til de 700.000 araberne som nå bor i det gamle landet. Etter min mening er det rett, sa Lloyd George, ifølge boken Israel – a concise history of a nation reborn. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet hadde han vært advokat for zionistbevegelsen i forhandlinger med britiske myndigheter.

I sine memoarer skrev Lloyd George at Balfour-erklæringen ble gitt til Chaim Weizmann «som en belønning for hans viktige arbeid med å fremstille aceton». Den britiske zionisten Weizmann var kjemiker og fant opp en ny metode for å lage store mengder aceton. Dette kjemiske stoffet var viktig i produksjonen av sprengstoffet britene trengte under første verdenskrig.

Inntil vår tid blir det diskutert hva Storbritannias regjering mente med et «nasjonalt hjemland» i Balfour-erklæringen. Lloyd George forklarte det i sin memoarer:

«Når det gjelder ordene «nasjonalt hjemland» som zionistene tillegger så stor betydning… ble det tenkt at når tiden var inne for representative institusjoner i Palestina, dersom jødene i mellomtiden hadde svart på muligheten som ble gitt dem og hadde blitt det klare flertallet av befolkningen, da kunne Palestina på denne måten bli et jødisk commonwealth [stat under britisk dominans].»

Han kritiserte også senere britiske regjeringer som la begrensninger på jødisk innvandring til mandatområdet. I 1937 sa han til Peel-kommisjonen: «Tanken om at jødisk innvandring skulle bli kunstig begrenset for at jødene skulle bli et varig mindretall var aldri i tanken til noen av dem som var involvert i å lage politikken [bak Balfour-erklæringen]. Det ville blitt ansett som urettferdig og som et svik mot folkene som vi søkte å rette oss mot.»

Både Jerusalem og Tel Aviv har gater oppkalt etter Lloyd George.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart