Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Kravet om «rett til å vende tilbake står fast»

PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: UN Photo)
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: UN Photo)
PA-president Mahmoud Abbas understreker at han uttrykte sitt personlige syn da han sa det ikke var hans rett å bo i Safed. "Det handler ikke om å gi opp [den kollektive] retten til å vende tilbake," sier han.

I helgen lot Abbas seg intervjue av den israelske tv-stasjonen Kanal 2. «Det er min rett til å se [Safed, hvor Abbas ble født i 1935 og flyktet fra i 1948], men ikke å leve der,» sa blant annet Abbas. Uttalelsene vakte svært ulike reaksjoner blant israelske ledere.

Intervjuet skapte også reaksjoner blant palestinere. På Gaza-stripen ble det avholdt demonstrasjon hvor bilder av Abbas ble brent.

– Dette er første gang en palestinsk tjenestemann sier «jeg har ikke rett» til å bo i mitt opprinnelige hjem, sier Nashat Aqtash, en professor i kommunikasjon ved universitetet i Bir Zeit, til The Media Line.

Abbas var raskt ute med å slå fast at den kollektive retten til flyktningene og alle deres etterkommere står fast.

– Det jeg sa om Safed er min personlige mening. Det handler ikke om å gi opp retten til å vende tilbake, sier Abbas til Al-Hayyat.

– Ingen kan gi opp retten til å vende tilbake, legger han til. Samtidig understreker han at «internasjonale dokumenter» sier at det må finnes «akseptable løsninger», og da betyr det at det må være akseptabelt for Israel.

Noen palestinske analytikere mener Abbas bare gjentok den offisielle palestinske politikken.

– Dette er innenfor grensene til avtalen undertegnet av PLO, så jeg tror ikke Abbas gjorde noe galt, sier Saleh Abdul-Jawad, professor i statsvitenskap ved universitetet i Birzeit.

 

Palestinernes trumfkort

Seniorforskeren  Jonathan D. Halevi, som er tilknyttet den israelske tenketanken Jerusalem Center for Public Affairs, skriver at Abbas til nyhetsbyrået Wafa har sagt at retten til å vende tilbake er «hellig». Flere Fatah-ledere har rykket ut i forsvar for Abbas. Nabil Shaath sier «hver palestiner har rett til å returnere til sitt hjemland, men det er hans rett å velge og hver enkelt vil avgjøre om han vil returnere til et land eller et annet».

Når Abbas snakker om «akseptable løsninger» som partene blir enige om, betyr det at Israel blir tvunget til å gi etter for palestinernes krav om «rettferdighet», mener Halevi.

Både PLO, selvstyremyndighetene og Hamas på Gaza-stripen arbeider kontinuerlig for å kultivere tanken om en retur i det palestinske folks bevissthet.

– Flyktningproblemet er i kjernen av den israelsk-palestinske konflikt. For palestinerne er det et trumfkort som de kan fortsette å konfrontere Israel med etter staten Palestina er etablert, og slik overvinne Israel demografisk og endre det, på lang sikt, til en del av et sammenhengende Palestina fra Jordan-elven til Middelhavet, avslutter Halevi.

Halevi er tidligere rådgiver i det israelske utenriksdepartementet. Han er oberstløytnant i de israelske reservestyrkene.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart