Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

USA kutter all støtten til UNRWA

Mahmoud Abbas og Fatah fordømmer Israel for å forsvare seg selv. Her i møte med Donald Trump. (Foto: Shealah Craighead/Flickr)
Trump-administrasjonen kutter støtten til UNRWA. Her er Trump sammen med Mahmoud Abbas. (Foto: Shealah Craighead)
USAs bidrag står for 30 prosent av budsjettet til det omstridte FN-byrået.

Trump-administrasjonen kutter 2,5 milliarder kroner i planlagt finansiering til UNRWA, FN-byrået som bistår palestinske flyktninger om bor i Jordan, Libanon, Syria, samt på Vestbredden og på Gazastripen. USA sier de ikke lenger vil finansiere byrået etter flere tiår med støtte. USA vil heller kanalisere støtten til palestinerne på andre måter, skriver Times of Israel.

Det har i det siste ligget i kortene at USA ikke lenger vil bidra økonomisk til UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten.

Årsaken er misnøyen med hvordan FN-byrået fungerer, blant annet ved at flyktningstatus går i arv til stadig nye generasjoner med palestinere. Som MIFF har påpekt i en årrekke bidrar ikke UNRWA til å løse det palestinske flyktningproblemet. Tvert imot holder de i liv i problemet og forsterker det.

Det er dette det amerikanske utenriksdepartementet nå erkjenner. I en erklæring skriver de at USA «ikke ikke lenger vil bidra til denne håpløse og mislykkede operasjonen». USAs administrasjon sier nå det samme som MIFF har sagt i en årrekke. De peker også på at palestinere, uansett hvor de bor, fortjener noe bedre enn å leve som flyktning fra generasjon til generasjon.

«De fortjener å kunne planlegge for framtiden», står det i erklæringen.

USA vil nå jobbe sammen med andre internasjonale organer for å finne en bedre måte å hjelpe palestinerne på, understreker utenriksdepartementet.

Nesten 30% av UNRWAs budsjett kommer i dag fra USA. Det betyr at FN-byrået står overfor en stor økonomisk krise. Saudi-Arabia, Qatar, De forente arabiske emirater og andre har bidratt med 1,7 milliarder kroner i støtte for å få årets budsjett i havn, men framtiden er uviss. Spørsmålet nå er om USAs avgjørelse vil være en vekker for andre giverland som EU og Norge, eller om de kommer til å øke sine bidrag for å holde liv i byrået.

Da USA kuttet i støtten tidligere i år, svarte Norge med å gi 125 millioner.

Så lenge UNRWA fortsetter med sin nåværende agenda, burde all norsk støtte blitt stanset. Her er fem grunner til hvorfor det ville vært riktig.

Det er også avslørt at UNRWA opererer med ekstremt oppblåste tall.

Stans pengestrømmen til UNRWA-ansattes jødehat, skrev MIFF i 2015.

Eneste løsning på det palestinske flyktningproblemet vil være integrering i landene hvor deres etterkommere nå bor. Tilbakevending til Israel er ikke mulig, og kravet om dette bidrar bare til å skape en konflikt uten ende. Det palestinske flyktningproblem må løses som alle andre flyktningproblemer.

Innkjørselen til en flyktningleir under UNRWA-kontroll på Vestbredden. Nøkkelen er palestinernes symbol for kravet om å vende tilbake til sine forfedres eiendommer i det som i dag er Israel. (Foto: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)
Innkjørselen til en flyktningleir under UNRWA-kontroll på Vestbredden. Nøkkelen er palestinernes symbol for kravet om å vende tilbake til sine forfedres eiendommer i det som i dag er Israel. (Foto: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart