Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ny demoniserings-kampanje fra HRW

Lastebiler med nødhjelp på den palestinske siden av Kerem Shalom 18. desember 2023. (Foto: Flash90)
Hvorfor har Israel gjenåpnet grenseovergangen sin hvis målet er å utsulte innbyggerne på Gaza?

Human Rights Watch (HRW) har i årevis kommet med demoniserende anklager mot Israel, ofte med å forvrenge sannheten. HRW var aktive på Durban-konferansen tilbake i 2001, da deltakerne oppmuntret til «fullstendig internasjonal isolasjon av Israel som en apartheidstat».

HRW har også stadig kommet med anklager om «krigsforbrytelser».

Nå er HRW igjen uten med en ny demoniseringskampanje mot Israel. Denne gangen påstår de at den israelske regjeringen bruker utsulting av sivile som en metode for krigføring mot Hamas på Gazastripen.

HRW viser blant annet til uttalelser fra Israels forsvarsminister helt i starten av krigen, da han beordret en beleiring av Gazastripen.

– Jeg har beordret en fullstendig beleiring av Gazastripen. Det vil ikke være strøm, mat, drivstoff, alt er stengt, sa Yoav Gallant 9. oktober.

Men er en slik blokade en krigsforbrytelse, slik HRW påstår? Cecilie Hellestveit, jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett, ble spurt om dette av NRK 15. oktober. På det tidspunktet svarte hun at hun anså beleiringen av Gaza for å være lovlig i henhold til folkeretten.

Hun begrunnet det med at det er lov å gjøre forberedende tiltak som en del av innledningen til en bakkeinvasjon mot terrorgruppene på Gaza.

Ikke lenge etterpå ble blokaden av Gaza opphevet og forsyninger slapp igjen inn på den palestinske enklaven. 12. november ble det opplyst om at over 14.300 tonn med nødhjelp hadde kommet inn på Gazastripen.

– Det er ingen begrensning på mengden mat, vann og medisinsk utstyr som slipper inn på Gaza. Vi inviterer det internasjonale samfunnet til å koordinere nødhjelpen og vi vil tilrettelegge for det, sa en talsperson for det israelske forsvaret da.

Allerede i slutten av oktober gjenåpnet Israel vannforsyningen til Gaza.

Likevel påstår HRW i sin rapport, som blir ukritisk gjengitt i norske medier, at Israel har fratatt innbyggerne på Gaza mat og vann.

– I over to måneder har Israel fratatt Gazas befolkning mat og vann, en politikk ansporet på eller støttet av høytstående israelske tjenestemenn og reflekterer en intensjon om å sulte sivile som en metode for krigføring, sier Omar Shakir, Israel og Palestina direktør i HRW.

Det er i hovedsak uttalelser fra israelske ledere, som enten er utdaterte eller tatt ut av sammenheng, som HRW bruker som dokumentasjon på utsulting av befolkningen på Gaza. HRW viser også til intervjuer med personer på Gaza som sier de har hatt lite tilgang på mat.

Men HRW problematiserer ikke at nødhjelp blir stjålet av Hamas. 16. oktober anklaget FN-byrået UNRWA Hamas for å ha stjålet nødhjelp fra dem. I flere intervjuer med sivilpersoner på Gazastripen har det kommet frem at mye av nødhjelpen ikke ender opp hos sivile, men hos Hamas.

Også Israel anklager Hamas for å stjele forsendinger med nødhjelp. De avviser anklagene fra HRW om at de driver med utsulting av sivile.

– Human Rights Watch fordømte ikke angrepet mot israelske borgere og massakren 7. oktober. Så lenge de lukker øynene for israelske lidelser og israeleres menneskerettigheter har de ikke noe moralsk grunnlag for å snakke om det som skjer i Gaza, sier Lior Haiat, talsperson for utenriksdepartementet i Israel.

15. desember besluttet den israelske regjeringen å gjenåpne den israelske grenseovergangen Kerem Shalom mellom Israel og Gazastripen. Denne har vært stengt siden det brutale terrorangrepet 7. oktober, hvor over 1200 israelere ble drept.

Israel sier formålet er å få enda mer nødhjelp inn på Gazastripen. Målet er minst 200 lastebillass om dagen med nødhjelp.

Det HRW – og mediene som ukritisk viderebringer anklagene deres – må spørre seg er: Hvorfor gjør Israel det hvis målet er å utsulte Gaza?


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart