Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Israel har gjenåpnet vannforsyningen til Gaza

Palestinere fyller rent drikkevann fra en tankbil i Gaza by 12. oktober 2023. (Foto: Flash90)
Det vil også slippes inn mer nødhjelp fremover.

Israel har gjenåpnet den andre av totalt tre vannledninger som forsyner Gazastripen med vann. Det betyr at det nå strømmer 28,5 millioner liter med vann daglig fra Israel og inn på den Hamas-kontrollerte enklaven.

Det er rundt halvparten av de rundt 49 millioner liter med vann som Israel daglig leverte til Gaza før 7. oktober-massakren, da flere tusen terrorister stormet Israel og drepte over 1400 mennesker. Den tredje vannledningen ble ødelagt av Hamas under angrepet og må repareres.

Ifølge Elad Goren i det israelske forsvaret er det likevel nok vann til å dekke det grunnleggende humanitære behovet på Gaza. Han sier også at mengden nødhjelp til området vil «øke dramatisk» i tiden fremover.

– Vi har satt sammen et team av eksperter som på daglig basis vurderer den humanitære situasjonen på Gaza fortløpende, sier oberst Goren.

De er daglig i kontakt med internasjonale bistandsorganisasjoner på Gaza for å hele tiden få en oppdatering på den humanitære situasjonen. De har også god oversikt over forsyningen av vann, mat og energi.

Israel stengte av vannforsyningen til Gaza den 9. oktober, to dager etter det brutale terrorangrepet fra Hamas. Men Israel står bare for en liten andel av vannforsyningen. I fredstid utgjør leveransene fra Israel bare rundt ni prosent av den totale vannforsyningen på Gaza.

Mesteparten av drikkevannet på Gaza produseres inne på Gaza, gjennom tre store avsaltningsanlegg. Det er også en naturlig underjordisk vannkilde under Gazastripen, men dette vannet må renses i et vannbehandlingsanlegg for å gjøre det drikkelig.

Minst to av avsaltningsanleggene på Gaza opererer fortsatt med en viss kapasitet, men det er uvisst om anlegget som renser det underjordiske vannet er i drift, skriver Times of Israel.

Oberst Goren sier det også er tilgang på drivstoff på Gaza, men at det er Hamas som sitter på forsyningene. Han sier Hamas har gitt en del av drivstoffet til sykehusene på Gaza, slik at de kan holde generatorene sine i drift.

Goren sier dette delvis er for at det fortsatt skal være aktivitet på sykehusene. Det israelske forsvaret mener at Hamas har bygget flere kommandosentraler under sykehusene, så ved å holde sykehusene operative og i drift kan de bruke dem som menneskelige skjold.

– Sykehusene er en del av den militære infrastrukturen, sier han.

Foreløpig har det kommet «hundrevis av tonn» med nødhjelp inn til Gaza, i et koordinert samarbeid med USA, Egypt og FN.

Nødhjelpen går gjennom Israel og inn til Egypt via grenseovergangen Nitzana mellom Israel og Egypt. Forsendelsene av nødhjelp går gjennom en sikkerhetssjekk for å kontrollere at det ikke er våpen gjemt i forsyningene.

– Vi prøver i henhold til internasjonale lover å minimalisere skadene på sivile, men krig har konsekvenser. Hamas startet en krig mot staten Israel og Hamas skader og utnytter de som ikke prøver å ta del i terrorismen deres, sier Goren.

Produksjon av brød i byen Rafah sør på Gazastripen søndag 29. oktober 2023. (Foto: Flash90)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart