Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Sharon ville forlate to tredeler av Vestbredden

Rafi Eitan, tidligere rådgiver for Ariel Sharon. (Foto: Skjermdump fra timesofisrael.com)
Rafi Eitan, tidligere rådgiver for Ariel Sharon. (Foto: Skjermdump fra timesofisrael.com)
Rådgiver til tidligere statsminister Ariel Sharon, Rafi Eitan, avslører at Sharon planla en ensidig tilbaketrekning fra Vestbredden. Benjamin Netanyahu burde gjøre det samme, mener han.

Rafi Eitan har jobbet innen etterretning eller som rådgiver for israelske regjeringer i etterretnings- og sikkerhetsspørsmål store deler av sitt liv. Mellom 2006 og 2009 var han pensjonsminister, etter å ha fungert som rådgiver for Ariel Sharon mellom 2001 og 2006.

Sharon gjennomførte sin ensidige tilbaketrekningsplan fra Gaza-stripen i august 2005. Med få jødiske bosetninger og ingen grensedisputt med palestinerne var en slik idé enklere å se for seg den gangen, enn en liknende tilbaketrekning fra store deler av Vestbredden. Men Sharon ønsket ikke å gi seg med det.

– Sharon skjønte det
Som en av Sharons mest betrodde rådgivere bidro Eitan  med å utforme adskillelsesplanen for Gaza-planen. Da den tidligere statsministeren falt inn i en koma-lignende tilstand i januar 2006, var Eitan allerede i gang med å utforme en plan for å trekke Israel tilbake fra to tredeler av Vestbredden. Det avslører han i et intervju med Times of Israel.

-Sharon visste at vi må trekke oss tilbake fra palestinerne på Vestbredden også, at vi ikke kan fortsette å okkupere et fremmed folkeslag. Arik (kallenavn på Sharon) sa: La oss dele Judea og Samaria og ta rundt en tredel for oss selv og overlate to tredeler til araberne. Under denne planen ville Jordan-dalen og Judea-ørkenen forbli under vår kontroll, forklarer Eitan.

Ber Netanyahu ta opp stafettpinnen
Ifølge 86-åringen er situasjonen akkurat den samme blant palestinerne i dag. De er låst av interne uenigheter mellom Hamas og Fatah, uten mulighet til å undertegne så mye som «en midlertidig avtale.» Derfor mener han statsminister Benjamin Netanyahu hadde gjort rett i å følge i Sharons fotspor.

– Vi må fjerne oss fra dem (palestinerne) så fort som mulig, mener han.

Lang karriere
Snart 85 år gamle Ariel Sharon var offisielt Israels statsminister fram til april 2006, en posisjon han hadde hatt siden 2001. I tillegg til å være statsminister har Sharon vært både utenriksminister, forsvarsminister og industri-, handel- og arbeidsminister for ulike regjeringer. Som soldat og offiser deltok han i samtlige av Israels kriger fra Uavhengighetskrigen i 1948 til Yom Kippur-krigen i 1973.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart