Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Ad Kan Gaza
Real-time videoopptak fra en av hendelsene som Breaking the Silence fremstilte som en israelsk krigsforbrytelse etter Gaza-krigen. (Skjermdump fra Ad Kan!s video)

Reiser tvil om anklager fra Breaking the Silence

Breaking the Silence manipulerte soldaters vitneutsagn om Gaza-krigen med mål om å sverte Israels omdømme, hevder israelsk organisasjon.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Etter Gaza-krigen i 2014 publiserte organisasjonen Breaking the Silence en rapport med 111 vitneutsagn fra israelske soldater som hadde deltatt i krigen. Rapportene fra Breaking the Silence førte til overskrifter over hele verden, også i Norge. Det ble gitt inntrykk av at israelske soldater hadde gjort krigsforbrytelser. Udokumenterte soldat-anklager, kommenterte MIFF allerede i 2015. Breaking the Silence er ledet av tidligere israelske soldater som er kritisk til israelsk maktbruk mot palestinerne, og gruppen er i hovedsak finansiert av europeiske land. Så vidt MIFF kjenner til har ikke Breaking the Silence fått noen støtte fra Norge siden 2016.

Israelsk rettssystem har etterforsket flere av de mest alvorlige anklagene som kom fra Breaking the Silence, men soldatene er frifunnet for anklager om krigsforbrytelser. Nå har den israelske organisasjonen Ad Kan! kommet med en rapport og en video som kan forklare hvorfor.

For eksempel fortalte tre anonyme soldater om det Breaking the Silence fremstilte som et overlagt drap på en eldre palestiner. Ifølge Ad Kan! var ikke soldatene til stede da hendelsen skjedde, og de gir motstridende beskrivelser. Alle soldatene som var involvert i saken er blitt frikjent. Palestineren ble advart mot å nærme seg de israelske soldatene, fordi man fryktet at han var en selvmordsbomber. Da han ikke stanset ble det skutt mot nedre del av kroppen. En lege og en sanitetssoldat forsøkte å redde livet hans, men livet stod ikke til å redde. Deretter gravla de ham ut av respekt for den døde, forteller Ad Kan! I deres rapport er det også andre eksempler.

– Breaking the Silence har et ansvar for at antisemittismen øker rundt omkring i verden, sier Ad Kan! i videoen.  

Se videoen som Ad Kan! har laget om saken (5 minutter):

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart