Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Det går galt når Gro vil sette Israel i gapestokken

Gro Harlem Brundtland skjærer tenner når hun hører om israelske bosettere. (Skjermdump fra YouTube)
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland gir mikrofonen til Breaking the Silence.

1. juli publiserte YouTube-kanalen «The Elders» en samtale mellom tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og Nadav Weiman, nestleder i Breaking the Silence. The Elders er et nettverk av pensjonerte, tidligere internasjonale ledere, hvor Brundtland er medlem. Samtalen ble tatt opp i oktober 2019.

Det er andre gang på kort tid at Gro markerer seg offentlig med Israel-kritikk. Uverdig av Gro å demonisere Israel med gammel sovjetisk propaganda, skrev MIFF 4. mars 2020.

Det nye You-Tube-klippet begynner med at Gro tar munnen litt full. Hun forteller israeleren at hun er 80 år. «Så jeg har sett hele prosessen i Midtøsten,» sier hun. Vi vil minne Gro på at det skjedde litt av hvert i Midtøsten før Oslo kom inn i bildet på 1990-tallet, og også før hennes egen tid. Den jødiske minoriteten i området ble for eksempel utsatt for en «prosess» som de aldri kan tenke seg å oppleve igjen.

Samme året som Gro ble født utgjorde jødene 33 prosent av befolkningen i Bagdad. I dag er det fem eller færre jødiske personer igjen i hele byen. 1939 var også året da Sami Shawkat, generaldirektør for Iraks utdannelsesdepartement, utga The Craft of Death. Volden som ble forherlighet av Det muslimske brorskap var mer enn militarisme: Selvmordsterrorisme hadde fienden som mål, mens martyren ble tilbudt selvoppfyllelse etter døden. Den ble et hellig, religiøst prinsipp som fremdeles i dag blir praktisert av sine islamistiske avleggere. Men heller ikke denne prosessen ble født med Gro i dette området.

Det første Weiman forteller til Gro, er en episode han opplevde som soldat i de israelske forsvarsstyrkene. Soldatene rykket inn i huset til en palestinsk familie for å bruke det som skytestilling under en operasjon i en landsby. «Jeg ødela livet til en uskyldig palestinsk familie, for hva?» sier Weimann. Han forteller også at han var redd for å stå fram med det han opplevde som kritikkverdig under militærtjenesten, fordi «venstreorientert eller menneskerettigheter er som banneord i Israel».

Gro hevder hun har sett et skifte i Israel, fra da sosialdemokratene hadde «en mye større rolle». «Det var mulig å støtte sivilsamfunnet og politiske krefter inne i Israel, for å forsøke å fremme fred mellom Israel og Palestina.»

Gro forteller om et møte med en ung israelsk eiendomsmegler for fire, fem år tilbake. Gro spurte ham om hva han så på som fredsløsning mellom partene. «Han forstod ikke hva jeg spurte ham om. (…) Han hadde ikke noe kunnskap. Han var som i en isolert verden hvor alt snakk om Ramallah og noe sted utenfor selve Israel ikke var relevant for ham.» Gro er tydeligvis oppgitt, for hun hadde hatt så sterk tro på at det kunne bli en løsning.

Weiman hevder Israels okkupasjon ikke er omtalt i israelske medier. Det er feil.

Weiman hevder at skolebøkene ikke forteller om den militære kontrollen på Vestbredden. «Vi lærer dem ikke om kontrollposter og boligraid på midten av natten.» Det er feil. I denne PDFen kan du se scan fra en israelsk skolebok hvor niendeklassinger skal ta stilling til flere etiske spørsmål i tilknytning til en kontrollpost. Israelske skolebarn lærer at palestinerne på Vestbredden er under militær okkupasjon.

– Konflikten blir ikke snakket nok om, konkluderer Gro mot slutten. Hun legger også til at hun «alltid har valgt å forbli optimistisk».

At israelere sier fra om maktovergrep og brutalitet mot palestinere (eller andre) er viktig og nødvendig. Problemet med Breaking the Silence, er at de ofte kommer med anonyme fremstillinger uten at anklagene er bestemt til tid eller sted. Ofte er det ikke snakk om øyenvitneskildringer, men basert på rykter. Det har også kommet fram at representanter for Breaking the Silence har kommet med anklager som viste seg å være falske. Breaking the Silence blir betalt, hovedsakelig fra utlandet, for å finne saker som kan sverte Israel.

1 av 5 norske soldater i Afghanistan sier de så brutalitet mot sivilbefolkningen. Hva om den israelske ambassaden i Oslo betalte dem for å stå fram med anonym kritikk av Forsvaret og regjeringen? spurte MIFFs redaktør Odd Myrland i 2015. 55 prosent av norske soldater sier de har sett uskyldige ofre for krigen. 11 prosent sier de gjorde eller var med på ting som var moralsk betenkelig. Hvor mange YouTube-klipp har Gro laget om dette?

Det har ikke bidratt til å løse problemer i Midtøsten at Breaking the Silence stadig blir gitt mikrofonstativ i Norge. Det har vært slik i flere tiår at når israelske soldater kommer med kritikk av Israels militære operasjoner, får det store oppslag i Norge. Norske soldater som selv sier de har vært vitne til «brutalitet mot sivilbefolkning» eller har «gjort ting som var moralsk betenkelig» har til sammenligning null interesse, selv når mange av disse soldatene er blitt sendt ut av sosialdemokratiske ledere (og selv er sosialdemokrater).

Norske myndigheter bruker titalls millioner av kroner på å henge israelske soldater ut som krigsforbrytere. Norske medier følger villig opp med enorm overdekning. På den annen side blir norske soldaters krigsinnsats møtt med øredøvende stillhet. På ti år kan norske styrker ha drept flere afghanere enn antall palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifadaen til sammen!

Mange av de norske politiske lederne som fordømmer Israel har selv ofte gitt støtte til norsk og mer brutal krigføring. Les mye mer i artiklene Norge fører krig slik som Israel og Norge fører krig slik som Israel II.

Det er godt at stater og organisasjoner er opptatt av at krigens lover blir fulgt. Israel er i forkant på dette, påpeker juristen og Midtøsten-eksperten Cecilie Hellestveit. Men dersom noen utelukkende vil fordømme og straffe israelske ledere og offiserer for forhold som nordmenn, dansker, briter og amerikanere har gjort i mye større skala og med mindre varsomhet, må man spørre seg hva som er motivet. Er det fordi disse lederne og offiserene er jøder eller forsvarer en jødisk stat?

Alle som fordømmer Israel må også huske at tusenvis av norske soldater har opplevd å stå overfor en fiende med det samme kampropet som Hamas bruker. Det er tid for å gi åpen støtte til Israels forsvarskrig mot radikale islamister. Norge og Israel står overfor den samme hovedtrusselen.

Alle som fordømmer Israel må huske at Norge har sendt soldater og bombefly mange tusen kilometer bort fra våre grenser, mot en fiende som ikke på noen måte var en umiddelbar trussel mot sivile nordmenn. Israel kjemper mot en fiende som står like opp mot landets grenser med titusenvis av raketter.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart