Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

20.000 palestinere fra Gaza får lov til å krysse gjennom Erez-overgangen inn til Israel for å jobbe. (Foto: Mazur/Flickr)

Antallet arbeidstillatelser til Gaza doblet

20.000 palestinere fra Gazastripen skal nå få lov til å arbeide i Israel. Og enda flere kan det bli.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Israel utsteder 8000 nye arbeidstillatelser til palestinere på Gaza, så de kan arbeide i Israel. Det har statsminister Naftali Bennett kunngjort. Målet er er å forbedre levevilkårene på den palestinske enklaven.

Det er bare to uker siden Israel økte antallet arbeidstillatelser fra 10.000 til 12.000. Dermed er antallet tillatelser doblet på kort tid.

Også i november 2021 økte Israel antallet arbeidstillatelser, fra 7000 til 10.000. I februar 2020 økte antallet arbeidstillatelser fra 5000 til 7000.

På bare litt over to år har arbeidstillatelsene økt fra 5000 til 20.000.

– Alle drømmer om å jobbe [i Israel], alle ønsker fred og ro og et godt liv, sa Nahed Halees fra Gazastripen til israelsk media i februar 2020.

Siden den gang har den drømmen gått i oppfyllelse for langt flere.

– Vår regjering jobber hardt for å forbedre livene til palestinere på Vestbredden og Gaza, sa statsminister Bennett, da han nylig møtte USAs utenriksminister Antony Blinken.

Palestinske arbeidere venter ved grenseovergangen Erez på å få å slippe inn i Israel for å arbeide. Nå skal overgangen oppdrageres for mer smidig og raskere overgang. (Foto: Attia Muhammed/Flash90)

Israel vil også utbedre grenseovergangen Erez mellom Gazastripen og Israel, slik at det skal bli enklere og raskere å krysse grensen. Tidligere har grenseoverganger mellom Israel og Vestbredden blitt oppgradert, slik at passeringer som tidligere kunne ta lang tid nå bare tar minutter.

– Vi kommer til å investere nesten 110 millioner kroner på å forbedre overgangene mellom Israel og Gazastripen, for å skape en smidigere og mer verdig bevegelse mellom Gaza og Israel, sa Bennett, som la til:

– Selv om vi ikke kan fikse alt, så kan vi forbedre livet til folk på bakken.

Arbeidsledigheten på Gazastripen er høy og med arbeid og lønn i Israel kan en gazaner brødfø hele sin storfamilie. Men fordi Gazastripen styres av terrorgruppen Hamas, som vil utslette Israel, har arbeidstillatelser av sikkerhetsmessige årsaker vært et utfordrende og kontroversielt tema.

Hamas, som har styrt Gaza siden 2007, har også avfyrt over 25.000 raketter mot Israel og vært involvert i flere kriger. Senest i mai 2021, da Hamas og andre terrorgrupper avfyrte over 4300 raketter mot Israel.

Qatars utsending til Gazastripen, Mohammad al-Emadi, har regelmessig møter med israelske og palestinske tjenestemenn. Ifølge han har Israel med tiden lovet å heve kvoten til hele 30.000 arbeidstillatelser.

I tillegg til at mange palestinere på Gaza jobber i Israel er det også mange som har arbeid gjennom annet samarbeid. Blant annet jobber over 10.000 palestinere på Gaza for den israelske moteindustrien.

Eksporten fra Gaza, som går gjennom Israel, er også på det høyeste nivået siden 2007, ifølge FNs spesialutsending Tor Wennesland.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart