Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Terrorgruppen Hamas har hevet skattene i Gaza

Det er store sosiale og økonomiske forskjeller på Gazastripen. Mens mange lever i fattigdom lever andre i rikdom. Nå er mange palestinere på Gazastripen lei av urettferdigheten og hvordan enklaven styres av Hamas. Her er Gaza by fotografert i september 2019. (Foto: Flash90)
Hamas-styret i Gaza har innført skatter på flere importerte varer i forkant av det kommende skoleåret, og utløste noe så sjeldent som protester i enklaven.

Den iranskstøttede terrorgruppen Hamas, som har kontrollert Gaza siden 2007, har innført nye skatter på flere importerte varer i forkant av det nye skoleåret, og utløste sjeldne protester i enklaven der kritikk av Hamas er livsfarlig (miff.dk) Likevel er det ikke første gang Hamas får kritikk fra palestinere i enklaven.

Som i resten av verden, føler også de 2,3 millioner innbyggerne i enklaven stigende priser på råvarer forårsaket av krigen i Ukraina, skriver i24News.

– Det er en feil og undertrykkende beslutning som ødelegger nasjonaløkonomien, sa kjøpmann Nahid al-Sawada, som importerer klær fra Kina og Tyrkia, skriver The Washington Post.

En liste fra Gazas økonomidepartement inkluderte planlagte avgifter på varer som jeans, plastmapper og pakkede nøtter, med en importavgift på i underkant av $600 (tilsvarer 5 885 kroner) per vare. tonn. Tidligere var det ingen avgifter på importerte nøtter.

Gebyrene på toalettpapir økte også fra 90 dollar (tilsvarer 880 kroner) til 580 dollar (tilsvarer 5666 kroner) – avgiftsøkningen trer i kraft 1. august.

Ifølge Washington Post sa Emad Abdelhadi, en representant for Gazas fagforening for klesforhandlere, at den nye skatten er en urettferdig belastning for innbyggere som sliter med stigende priser.

Økonomien i den Hamas-kontrollerte enklaven er allerede svært dårlig og fattigdommen er utbredt – arbeidsledigheten er nær 50 %. For mange innbyggere er en arbeidstillatelse til å jobbe i Israel deres og deres familiers redning. Ofte er det bare én forsørger for en stor familie og i Israel kan de finne arbeid med mye bedre lønns- og arbeidsvilkår enn i Gaza. (Lenke til miff.dk)

Ifølge Hamas-myndighetene skal de nye avgiftene beskytte enklavens lokale industrier. Men eksperter og forretningsfolk er uenige i det argumentet, ettersom de sårt tiltrengte råvarene nå blir avgiftsbelagt.

  • Israel og Egypt har en våpenembargo mot Gaza for å hindre at våpen kommer til Hamas, som styrer Gaza. Blokaden hindrer IKKE transport av sivilt gods. Bare i 2019 ble 100 000 lastebiler med varer fra Israel fraktet inn i Gaza. I tillegg ble rundt 3500 lastebiler med eksportvarer fraktet ut av Gaza. Selv under den siste Gaza-krigen i mai 2021 mot Israel, hvor Hamas og andre terrorgrupper i Gaza angrep israelske byer med over 3500 raketter, ble israelsk bistand sendt inn til Gaza fra Israel, men til og med hjelpen ble angrepet av terrorister i Gaza. Les om krigen HER. Les om Hamas HER. Les om Irans rolle HER.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart