Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Palestinere gir Hamas skylden for Gazas elendighet

Det er store sosiale og økonomiske forskjeller på Gazastripen. Mens mange lever i fattigdom lever andre i rikdom. Nå er mange palestinere på Gazastripen lei av urettferdigheten og hvordan enklaven styres av Hamas. Her er Gaza by fotografert i september 2019. (Foto: Flash90)
- Hvorfor gjør blokaden meg fattig og Hamas rik, spør en palestiner.

Palestinske aktivister har lansert en ny kampanje i sosiale medier i protest mot Hamas, hvor de holder den islamistiske bevegelsen ansvarlig for fattigdom, arbeidsledighet og tøffe økonomiske og humanitære forhold på Gazastripen, skriver Jerusalem Post.

Kampanjen startet etter at organisasjonen Human Rights Monitor publiserte en rapport om at «rundt 1,5 millioner av de 2,3 millioner innbyggerne på Gazastripen hadde blitt fattige som følge av den israelske blokaden». Israel og Egypt innførte en militær blokade av Gazastripen da islamistiske Hamas kuppet makten i 2007.

Men i stedet for å legge skylden på Israel for de tøffe forholdene på Gazastripen, har de palestinske aktivistene rettet skytset mot Hamas. De anklager Hamas for å ha «kidnappet Gazastripen» og holder dem ansvarlig for forholdene på den palestinske enklaven – ikke Israel. De fordømmer også Hamas for å ha inngått en allianse med sjiamuslimske Iran og andre iransk-støttede terrorgrupper i Midtøsten.

– Hvem sier den israelske okkupasjonen er årsaken til situasjonen i Gaza? Er det okkupasjonen som krever 270 millioner kroner i skatt på tobakk og sigaretter hver måned? Er det okkupasjonen som er ansvarlig for utvandringen av 60.000 unge mennesker, skriver Hosam Elmadhon, en beboer på Gazastripen, i forbindelse med kampanjen.

Hamas skattlegger sine egne innbyggere hardt, blant annet på tobakk og sigaretter, som gjør at dem med dårligst økonomi sliter enda mer. Samtidig lever mange Hamas-medlemmer et liv i rikdom i og utenfor Gazastripen, for eksempel Hamas-leder Ismail Haniyeh. Han er god for flere milliarder og lever i luksus i Qatar. Det skaper reaksjoner.

– Jeg har et spørsmål til lederskapet på Gaza: Hvordan gjør blokaden meg fattig og deg rik? Hvordan gjør blokaden at du kan bo på hotell og i herskapshus? Hvordan gjør blokaden at våre barn sulter mens deres barn lever i velstand? Hvordan gjør blokaden at jeg mister strømmen mens dere har strøm 24 timer i døgnet, skriver Elmadhon.

En annen palestinsk aktivist påpeker at Hamas sitter på enorme verdier, men at de ikke bruker dem på å hjelpe sitt eget folk.

– Hamas har mange milliarder av kroner i investeringer i mange land, mens folket sulter og må utvandre for å få jobb, sier Amer Balosha.

Forrige gang det var en stor fysisk protest mot Hamas på Gazastripen var i 2019, under parolen «Vi ønsker å leve». Den gang ble protesten nådeløst slått ned på av sikkerhetsstyrkene til Hamas og bevegelsens væpnede fløy. Hundrevis av palestinere ble overfalt og arrestert, inkludert en rekke menneskerettighets- og politiske aktivister.

Den 3,5 timer lange nettkampanjen «De kidnappet Gazastripen» ble organisert av fem av palestinerne som forlot Gazastripen etter protestene i 2019. Hamas er kjent for å slå hardt ned på kritikk, og mange er derfor redde for å ytre seg kritisk. Men mange av dem som har flyktet fra Gazastripen våger å være mer åpne i kritikken.

– Enhver undertrykker vil falle, sier Mahmoud Nashwan om Hamas-regimet som kontrollerer Gaza. Han er en 32 år gammel ingeniør fra Gaza, som nå bor i Belgia og som er svært kritisk til Hamas.

Den islamistiske terrorgruppen, som har styrt Gazastripen i over 15 år, bruker store ressurser i sin kamp mot Israel. Blant annet gjennom produksjon av raketter, graving av terrortuneller og infrastruktur til sin terrorvirksomhet. I tillegg har de ført fire kriger mot Israel. Det har gjort forholdene på den palestinske enklaven vanskelig.

Da Israel hadde kontroll over Gazastripen frem til 2005 var 98 prosent av springvannet trygt å drikke. I 2014, etter flere år med Hamas-styre, hadde andelen falt til 11 prosent. Til tross for at innbyggerne på Gaza betaler store summer i skatter, er det lite penger som går tilbake til investeringer i infrastruktur og andre nødvendigheter. Pengene går i større grad til å berike medlemmene av terrororganisasjonen.

– Over hele verden går skatt tilbake til tjenester til innbyggerne. Men under Hamas blir selv de arbeidsledige bedt om å betale skatt, sier Bassem Othman, en palestinsk ingeniør, fra Gaza.

En annen skriver at det snart er på tide at Hamas prøver livet og ikke bare døden.

– For 15 år siden ble to millioner mennesker kidnappet av Hamas. Livene og drømmene til en hel generasjon gikk tapt, skriver Bisan Issam fra Gazastripen.

Frilans fotojournalist og aktivist Walid Mahmoud har også uttalt seg i forbindelse med den Hamas-kritiske kampanjen i sosiale medier.

– Den islamske bevegelsen [Hamas] har ikke klart å håndtere krisene på Gaza. De har ikke klart å skape noen løsning for innbyggerne, og det kan ingen tilregnelig person benekte. Burde ikke innbyggerne ha lov til å si ifra og fortelle om sin opplevelse under islamistisk styre, skriver han.

Medlemmer av Hamas’ militære ving under en parade etter krigen mot Israel i mai 2021. (Foto: Atia Mohammed/Flash90)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart