Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

IPC erkjenner feil: Ingen hungersnød på Gazastripen

Frivillige deler ut varm mat til palestinere sentralt på Gazastripen 13. juni. (Foto: Flash90)
Den FN-tilknyttet organisasjonen sier deres advarsler om hungersnød viste seg å være feil. Det kommer inn mer nødhjelp enn de trodde.

Det fikk stor medieoppmerksomhet da den FN-tilknyttet organisasjonen Integrated Food Security Phase Classification (IPC) i mars advarte om at det ville bryte ut full hungersnød på Gazastripen innen juli 2024.

Nå erkjenner organisasjonen at de tok feil. Det ble ingen hungersnød.

I en studie som organisasjonen publiserte tirsdag 25. juni slår IPC fast at de tidigere anslagene på hvor mye mat som ville komme inn til Gazastripen viste seg å være feil, skriver Times of Israel. Tilførselen av mat til den palestinske enklaven har økt de siste månedene, og ikke falt, slik de tidligere hadde antatt.

«I denne kontekst indikerer ikke tilgjengelig bevis på at det for tiden forekommer en hungersnød», står det i den nye rapporten fra IPC.

IPC påpeker at de ikke har funnet noen bevis for at dødsfall som følge av sult har nådd nivået av hungersnød. De har ikke publisert noen data på hvor mange som eventuelt har dødd av sult.

Den nye rapporten kommer også med en dramatisk redusering i prosentandelen av befolkningen de tidligere hadde sagt var på nivå 5 (katastrofe) og nivå 4 (akutt) når det kommer til matusikkerhet.

Likevel er det fortsatt flere hundretusen på Gazastripen som opplever matusikkerhet, det vil si at de ikke har en sikker tilgang til maten de trenger.

Selv om advarslene om hungersnød innen juli var feil, og at stadig færre er i akutt matfare, påpeker IPC at det fortsatt er en «høy og vedvarende fare for hungersnød på Gaza» og at det pågår «ekstreme menneskelige lidelser».

Den nye rapporten kan få stor betydning, ettersom anklager om hungersnød på Gazastripen har vært en essensiell del av anklagene mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant i Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

ICC-aktor Karim Khan har anklaget de israelske lederne «for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten», i hovedsak på grunn av anklager om at det ikke har kommet inn nok nødhjelp til sivilbefolkningen. Den anklagen slår IPC-rapporten nå delvis bein under.

Det er til syvende og sist opp til et dommerpanel i ICC om de skal utstedte arrestordre på Netanyahu og Gallant. En talsperson for ICC vil ikke si om den nye rapporten fra IPC vil påvirke beslutningen til domstolen.

I mai kom en studie som viste at det kom tilstrekkelig med mat til Gaza.

Siden krigen begynte har det passert over 38.000 lastebillass med over 716.000 tonn med nødhjelp over grensen til Gazastripen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart