Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

«Bomb Syria!»

Mange britiske dokumenter blir frigitt etter 30 år. Nylig fikk interesserte adgang til en del dokumenter om det som skjedde i Midtøsten i og like etter september 1970. Det er den måneden som i palestinsk historie er kalt for Svart September.

Terror
Folkefronten for frigjøring av Palestina var en av organisasjonene i PLO, som var en såkalt «paraply-organisasjon». 6.9.1970 kapret Folkefronten fem fly. Fire av dem ble flydd til en flyplass i Jordan med sine passasjerer. Det fremte flyet var et El Al-fly (israelsk). Det ble forsøkt kapret da flyet nettopp hadde forlatt Amsterdam. Men sikkerhetsfolkene om bord fikk forhindret kapringen. De to kaprerne ble overmannet, og flyet landet i London. Den ene kapreren, Patrick Arguello fra Nicaragua, ble drept. Den andre, Leila Khaled, ble arrestert av britisk politi. Hun hadde også kapret et fly i 1969.
Flyene i Jordan ble sprengt på bakken (uten mennesker i) for åpne kameraer. Passasjerene ble tatt som gisler.

Opprør

Dette førte til at palestinerne i Jordan gjorde opprør mot kong Hussein. Det ble full borgerkrig, og i noen dager var situasjonen uklar. Det ble en meget blodig krig. Syrerne sendte tropper inn i Jordan for å støtte palestinerne.

Britene var oppfattet som kong Husseins nærmeste allierte. Men de ville ikke hjelpe kongen. Det skinner gjennom i dokumentene at de trodde at kong Husseins hashemittiske trone stod for fall.

Statsminister Edward Heath tvilte på at britene kunne få noen fordeler av å forlenge, trolig bare en for kort tid, det stadig mer utsatte regimet til kong Hussein. Det var altså i 1970.

Under samtalene med den britiske ambassadøren sa kong Hussein at Muammar Ghaddafi (diktator i Libya) var «en galning» (nutcase) og Arafat en «kriminell».

Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at kong Hussein bad Storbritannia om å få Israel (som offisielt var erkefienden) til å bombe Syria! – Britene sendte bønnen videre til USA, men nektet å gi den til Israel.

Det er imidlertid kjent fra andre kilder at selv om Israel riktignok ikke grep inn militært, kom landet med en sterk trussel mot Syria. Det førte til at syrerne trakk seg ut av Jordan igjen. Dette er en av flere ganger da Israel direkte reddet kong Husseins trone og liv. Om det var amerikanerne som formidlet bønnen videre til Israel, eller om kong Hussein brukte andre kanaler, er ikke kjent.

Da syrerne trakk seg ut, fikk kong Husseins lojale tropper etter hvert full kontroll. De palestinske soldatene, ledet av Yasser Arafat, ble drevet ut av Jordan og til Libanon. Med det begynte Libanons problemer for alvor. Men det er en annen historie.

Gisseldrama
Britene satt dermed med en flykaprer fra El Al-flyet. Vest-Tyskland og Sveits hadde kaprere fra andre anledninger. Palestinerne forlangte disse kaprerne frigitt før de ville frigi passasjerene fra de fire kaprede flyene.

Etter mindre enn tre dager sa statsminister Heath til sin regjering at han ville gå med på å sette Leila Khaled fri. I et brev Khaled sendte til sin mor, fortalte hun at hun ble behandlet «som om jeg var en offisiell statsgjest». «Det eneste som jeg er lei og såret for, er at jeg nå ikke bærer våpen og ikke tar del i mitt folks kamp,» skrev flykapreren. – Leila Khaled bor nå i Amman. Hun er medlem av det palestinske parlamentet.

Amerikanerne ble sinte fordi britene så lett slapp Khaled fri. Men britene sa at det ville bli bråk hjemme hvis det skulle skje gislene noe.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart