Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Utfordrer araberstater til å offentliggjøre sine bånd til Israel

Netanyahu talte på konferanse for jødiske ledere i USA søndag 14. februar. (Foto: GPO)
Netanyahu talte på konferanse for jødiske ledere i USA søndag 14. februar. (Foto: GPO)
Netanyahu sier at mange arabiske land i regionen nå ser på Israel som en alliert, ikke som en fiende. Det bør de snart kunne si offentlig, mener han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte søndag at han mener tiden er inne for at en del arabiske stater med hemmelige bånd til Israel bør anerkjenne relasjonen offentlig. Dette sa han i en tale til jødiske ledere i USA, ifølge Times of Israel. De fleste sunnimuslimske arabiske statene ser nå på Israel som en alliert, ikke som en fiende, ifølge statsministeren. Det Israel har til felles med disse landene er trusselbildet fra Iran og Den islamske staten.

 

– Forandrer syn på Israel

– Store arabiske land forandrer nå syn på Israel. De ser ikke lenger på Israel som sin fiende, men som sin allierte, særlig i kampen mot militant islam med dens to hovedutspring. Dette fordrer at det knyttes nye bånd, mange av dem i diskresjon og noen av dem i åpenhet. Der mener jeg også at vi kan og bør forvente og etterspørre en forandring, sa statsministeren.

I talen beskrev han hvordan Israel i dag møter to ulike trender samtidig: På den ene siden møter Israel en pågående fiendtlighet hos FN, EU, Den internasjonale straffedomstolen og andre internasjonale organisasjoner, der Israel stadig behandles etter en annen standard enn andre land. På den andre siden er land som Kina, India, Russland og Japan opptatt av å styrke relasjonene til Israel på grunn av deres bekymringer over militant islamisme og terrorismen den produserer, og fordi de vil nyte godt av Israels bidrag til verden innen mange former for teknologi.

 

Ya’alon: – Vi har kanaler der vi kan snakke sammen

Samme dag uttalte forsvarsminister Moshe Ya’alon at det ”finnes åpne kanaler mellom Israel og arabiske land”, men at ”den sensitive situasjonen” forhindrer ham i å ”ta arabiske representanter i hånden”. Israels hemmelige bånd med sunnimuslimske arabiske stater er slik at man ikke kan uttrykke enighet offentlig, ”men vi kan møtes i lukkede rom”, fortsatte han.

”Men vi har kanaler der vi kan snakke med våre sunnimuslimske arabiske naboland. Ikke bare Jordan og Egypt – gulf-landene, nordafrikanske land”, sa forsvarsministeren. ”For dem er Iran en fiende”, la han til. ”Og de er frustrerte og rasende over mangelen på støtte fra Vesten.” Uttalelsene fra Ya’alon kom under en sikkerhetskonferanse i Mȕnchen.

Senere på dagen håndhilste Ya’alon på den saudiarabiske prinsen Turki bin Faisal al-Saud. Han er en av de sjeldne arabiske lederne som også tidligere har hatt offentlig kjente møter med israelske ledere.

Både Saudi-Arabia og andre arabiske land har som offisielt standpunkt at de bare vil normalisere relasjonen med Israel dersom en fredsavtale om en tostatsløsning blir inngått med palestinerne.

Fra Israels side har det flere ganger tidligere kommet lignende uttalelser om at det finnes hemmelige kontaktkanaler mellom dem og de sunnimuslimske landene, som gjerne omtales som ”de moderate arabiske landene”. Utenriksdepartementets direktør Dore Gold uttalte i januar at ”nesten alle arabiske land har forbindelser med Israel”.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart