Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ti grunner til at Israel trosser Obama

En av måtene Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.h.) har trosset Det hvite hus på de siste ukene, var ved å invitere Frankrikes president Francois Hollande til Jerusalem i en allianse mot det amerikanske atomforslaget. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
En av måtene Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.h.) har trosset Det hvite hus på de siste ukene, var ved å invitere Frankrikes president Francois Hollande til Jerusalem i en allianse mot det amerikanske atomforslaget. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
David Horovitz gir oss ti argumenter for at Israels regjering ser seg nødt til å trosse Det hvite hus i Iran-spørsmålet.

Israels regjering har foretatt seg mye de siste ukene som kan provosere Obama-administrasjonen, fordi de frykter amerikanernes forslag til en midlertidig atomavtale med Iran. Israelske kritikere har gått så langt at anonyme regjeringskilder mandag uttrykte at de kanskje har gått for langt.

– Amerikanerne begynner å bli fornærmet. De personlige tingene som anonyme kilder har sagt i Israel om [USAs utenriksminister John] Kerry var overdrevet og burde aldri blitt sagt. Det har skadet situasjonen, sa kilden.

Jerusalem sendte handels- og økonomiminister Naftali Bennett til Washington forrige uke, så han kunne overbevise Kongressen om å ikke godkjenne Obamas forslag og heller stemme for nye sanksjoner. I tillegg har statsminister Benjamin Netanyahu offentlig innrømmet at USA og Israel er svært uenige om forhandlingsstrategien med Iran.

Her kan du se Naftali Bennetts intervju med CNN under USA-besøket.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_ajT6WpWaik[/youtube]

Hvorfor gjør Israel dette? Virkeligheten er tross alt slik utenriksminister Avigdor Lieberman så korrekt påpekte for åtte dager siden: «Vi er nødt til å forstå at relasjonene med USA er et fundament av stein. Uten dem kan vi ikke manøvrere i den verden vi lever i.»

Når den israelske regjering har denne virkelighetsforståelsen, må deres sterke reaksjoner mot forslaget til Iran-avtale bety at landet mener å se noe viktig som Det hvite hus ikke har fått med seg. Det er så viktig for israelerne at de er villige til å risikere kortsiktige relasjoner med amerikanerne, for å sikre egne interesser.

David Horovitz, grunnlegger av og sjefsredaktør i Times of Israel (Foto: davidhorovitz.com)
David Horovitz, grunnlegger av og sjefsredaktør i Times of Israel (Foto: davidhorovitz.com)

I sin nettavis Times of Israel har sjefsredaktør David Horovitz publisert en presentasjon og analyse av ti slike israelske argumenter. Vi gjengir dem kort.

 1. Israel har alltid visst at Obama-administrasjonen først og fremst har en diplomatisk tilnærming i Iran-spørsmålet. Mange i Israels regjering trodde virkelig at amerikanerne ville stille opp militært mot Irans atomprogram skulle det kreves, fram til bruken av kjemisk gass i Syria i sommer. Krig er så upopulært i Kongressen og i befolkningen generelt at Israels konklusjon er: Amerikanernes «militære alternativ» er ikke troverdig.
 2. Da nyheten sprakk om at Det hvite hus skal ha hatt skjulte forhandlinger med Iran i ett år, visste dette at USA har brutt sine løfter om fullstendig samarbeid med Jerusalem om Iran. Den israelske regjeringen ble holdt helt utenfor disse drøftelsene.
 3. Statsminister Benjamin Netanyahu visste hvordan USAs midlertidige atomforslag til Iran ville se ut, ti dager før det ble offentlig kjent. Han ble skuffet over at Iran vil kunne fortsette anrikningen av uran opptil 3,5 prosent. Men mest problematisk for israelerne var det at Iran får fortsette byggingen av sin tungtvannsreaktor i Arak. Etter at reaktoren blir operativ om ett års tid, vil det bli svært vanskelig å slå den ut militært, forklarer Horovitz.
 4. Samtidig oppfatter israelerne av innflytelsen USAs utenriksminister John Kerry har hatt på forhandlingene er svært negativ. De mener hans forsikringer til Israel om at de vil bli fullt informert ikke henger på greip, når han samtidig hevder israelerne bør la være å kritisere forhandlinger de ikke har innsikt i. «Hans holdning om at Israel ikke kan kritisere en avtale før den er endelig er latterlig, fordi når en avtale er endelig vil all kritikk være irrelevant», skriver Horovitz.
 5. Denne uken vil trolig en midlertidig avtale bli signert mellom landene i P5+1 og Iran. Da vil Israel offentlig erklære sin rett til å forsvare seg selv og at de ikke vil forplikte seg til den midlertidige avtalen.
 6. Historien viser at Israel har evne til å forsvare seg selv militært mot store trusler, selv om det betyr å trosse det internasjonale samfunnet, mener redaktøren. For eksempel gikk Israel til aksjon mot Sinai og Egypt i 1956, fordi russerne var i ferd med å forsyne dem med avanserte våpen. De lyktes.
 7. Uten tvil er forholdet mellom Israel og USA i en «krisetilstand» for øyeblikket, fordi interessene er så ulike. USAs landområder ligger langt fra Midtøsten og innbyggerne er krigstrette. Kun én president etter 2. verdenskrig har ikke ledet soldater i strid på fremmed jord og det var «fireårspresidenten» Jimmy Carter. Med sitt folketall, naturressurser og enorme militære overlegenhet føler ikke amerikanerne seg så veldig truet av Iran. Israel derimot, ligger både i nærheten av Iran og er et lite land med et beskjedent folketall.
 8. Det er uvisst om USA vil stille seg bak Israel militært, dersom de velger et preventivt forhåndsangrep mot Irans atomfasiliteter.
 9. Dersom Israels ledere befinner seg i en situasjon der de må diametralt velge mellom å beskytte sin befolkning og å hisse på seg verdenssamfunnet, så er svaret enkelt.
 10. IDF-ledere og andre med innsyn i både Israels og Irans militære kapasiteter, er overbevist om at Israel har et stort forsprang. Derfor er et militært alternativ et svært reelt alternativ for Jerusalem, på tross av at det internasjonale samfunnet frykter et slikt «sjakktrekk» vil bli israelernes undergang, avslutter David Horovitz.

– Israel er dømt til å bli utryddet
Men dagen før atomsamtalene i Geneve setter i gang igjen for alvor, kommenterte Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei det israelske forsøket på å få på plass en avtale med iranerne som er med i tråd med egne interesser.

– Vi står fast ved at vi ikke vil bevege oss en tomme bort fra våre [atom]rettigheter […] De (verdenssamfunnet) skal vite at den iranske nasjonen respekterer alle nasjoner i verden, men vi vil slå aggressorene i ansiktet på en måte som gjør at de aldri glemmer det, sa Khamenei, med en åpenbar henvisning til Israel.

Han fortsatte å fordømme Frankrike, rapporterer Jerusalem Post, som har samarbeidet med Israel i det diplomatiske forsøket på å bevege amerikanerne.

– Frankrike gir ikke bare etter for USA, men de går ned i knestående for det israelske regimet, sa han under en direkte fjernsynstale som ble tekstet til engelsk.


  Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

  Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

  0

  Your Cart